Tudományosan a természetes családtervezés a legjobb születésszabályozó módszer

Május végén indult az EWTN YouTube csatornáján a Heti Pro-Life sorozat. A műsor részeként nyolc interjú készült az életvédelem prominens nemzetközi képviselőivel. A beszélgetésekben nem csak a személyeket ismerhetjük meg, de sok, az abortusszal kapcsolatos tévhitet, hazugságot is lelepleznek. A Vasarnap.hu december végéig minden héten közzétesz egy-egy videót. A hatodik részben Dr. Phil Boyle, a Rekonstruktív Reproduktív Medicina Nemzetközi Intézetének (IIRRM) elnöke a természetes családtervezésről és annak pozitív hatásairól beszélt Pontifex Sárával, a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség tagjával.

Pontifex Sára azzal indította a beszélgetést, hogy sokszor elhangzik: a fogamzásgátlók használatával lehetne csökkenteni az abortuszok számát. Ez azonban nem helytálló, mivel az Egyesült Királyságban kimutatták, hogy az abortuszra menő nők többsége valamilyen fogamzásgátlót használt. Ráadásul azok káros hatást gyakorolnak a nők fizikai és mentális egészségére is. Arról nem is beszélve, hogy a fogamzásgátlóknak nem egy esetben abortív hatása van.

A méhen belüli eszközöknek és a hormonális fogamzásgátlóknak az egyik mechanizmusa az ovuláció megtörténése után az új élet beágyazódását gátló hatása – magyarázza az orvos, aki szerint utóbbi azért aggasztó, mert tudományos szempontból gyakorlatilag abortusznak számít.

A tudományos megközelítés szerint a terhesség a fogantatással, vagyis a megtermékenyítéssel kezdődik. Jogi szempontból viszont a beágyazódás a hivatalos kezdeti pillanat.

Boyle szerint ezt használják ki egyes fogamzásgátlók esetében is, amelyek a megtermékenyített petesejtet nem engedik beágyazódni, arra hivatkozva, hogy ez jogi szempontból nem minősül abortusznak.

Dr. Phil Boyle szerint a legetikusabb, legegészségesebb és tudományos szempontból a legjobb fogamzásgátló módszer a természetes családtervezés.

Ennek többféle módja van és a nő cikluskövetése alapján működik. Boyle szerint sok pár azért riad vissza ettől a módszertől, mert túl nagy erkölcsi, vallási töltetet tulajdonítanak neki, pedig tudományosan nézve is ez a legjobb megoldás.

A másik dolog, amiért sok pár viszolyog a természetes családtervezés gondolatától, hogy a terhesség elkerülése érdekében a termékeny időszakban önmegtartóztatást kell gyakorolniuk.

Boyle viszont úgy látja, ez a közös döntés még közelebb hozza egymáshoz a párokat és megerősíti a szerelmüket.

A fogamzásgátlók használata hamis szabadságérzetet ad, ami valójában sokszor negatívan hat a kapcsolatokra.

A videóban az orvos háromféle cikluskövetési módszerről beszél. Ezek külön-külön is alkalmazhatók a terhesség elkerülésére, vagy épp ellenkezőleg, a teherbeesésre. Együttes használatuk viszont a fogamzásgátlóknál is jóval nagyobb biztonságot nyújt.

Pontifex Sára kérdésére Dr. Boyle azt is elmondta, hogy ez a módszer azok számára is hasznos, akik rendszertelenebb menstruációs ciklussal rendelkeznek. Sőt, sokszor ez világít rá arra, milyen egészségügyi probléma húzódhat meg a háttérben, ami miatt nem sikerül teherbe esni, hiszen a rendszertelen ciklus mögött gyakran valami egészségügyi probléma húzódik meg.

Boyle azt javasolja a pároknak, hogy ha családot terveznek, már jóval a teherbeesési kísérletek előtt kezdjék el figyelni a nő ciklusát. Így, mire eljön az idő, sokkal felkészültebbek, és az esetleges termékenységi gondokat is meg lehet addigra oldani egy szakember segítségével.

A természetes családtervezési módszerekről, a fogamzásgátlók kockázatáról és az esetleges termékenységet gátló betegségekről részletesen beszél Dr. Phil Boyle az alig félórás videóinterjúban.

A magyar nyelvű videó itt tekinthető meg:

Az angol nyelvű videó itt érhető el.

A sorozat korábbi részei:

A nők az abortusznál sokkal jobbat érdemelnek

„A nők életét megmentő abortusz nem létezik”

„Az abortusz népszerűsítése lustaság”

„Itt van 800 dollár, ölje meg a fiamat, vagy a lányomat”

„Nem volt szabad mentőt hívni, nehogy kitudódjon, hogy baj volt a műtőben”

A címlapkép forrása: YouTube/EWTN

Iratkozzon fel hírlevelünkre