„Itt van 800 dollár, ölje meg a fiamat, vagy a lányomat”

Május végén indult az EWTN YouTube csatornáján a Heti Pro-Life sorozat. A műsor részeként nyolc interjú készült az életvédelem prominens nemzetközi képviselőivel. A beszélgetésekben nem csak a személyeket ismerhetjük meg, de sok, az abortusszal kapcsolatos tévhitet, hazugságot is lelepleznek. A Vasarnap.hu december végéig minden héten közzétesz egy-egy videót. A második epizódban Anthony Levatino szülész-nőgyógyásszal, egykori abortőrrel beszélget Pontifex Sára.

Jószándékból és a pénzért végzett abortuszt

Anthony Levatino az 1970-es években végzett az orvosi egyetemen, majd szülész-nőgyógyász orvosként dolgozott. 1980 és 1985 között csaknem 1200 abortuszt végzett el. Az úgynevezett „tágítás és kiürítés” módszer specialistája volt, amelynek során 12-24 hetes magzatokat abortált.

Arra a kérdésre, hogy miért végzett ilyen abortuszokat, két okot mondott: a választáspárti felfogás és a pénz. Levatino elhitte, hogy az abortusszal tényleg segít a bajbajutott pácienseken, bár felmerült benne a gondolat, hogy valójában egy emberi magzatot távolít el, ezt az évek során teljesen kiszorította a gondolatai közül.

A szülész szerint az orvosoknál egyébként is természetes, hogy érzelmileg minél jobban igyekeznek távol tartani magukat a páciensektől. Az abortőrök talán túlzottan is .

Nyíltan elismerte, hogy a pénz is komoly motivációs szerepet játszott. A 12-24 hetes magzatok eltávolítására alkalmazott „tágítás és kiürítés” módszert az 1980-as évek elején kezdték el alkalmazni. A 12 hetes magzatok esetében még elegendő egy nagyjából ceruza hosszúságú katéter a magzat eltávolításához, a második trimeszterben viszont már olyan nagy a magzat, hogy egy kb. 30 cm hosszú, fogas végű ollószerű eszközt kell alkalmazni.

Az ollóval lényegében egyesével tépik le a magzat végtagjait, és összenyomják a koponyáját, hogy ki tudják szedni a méhből.

Levatino és egy másik orvos felismerte, hogy mennyire jövedelmező lehet ennek a módszernek az elsajátítása, ezért erre specializálódtak. Egy 15 perces abortuszért anno 800 dollárt kértek el, ami ma már kb. 2200 dollárnak, közel egymillió forintnak felel meg.

Bár a nők nem mondták ki, hogy „itt van 800 dollár, ölje meg a fiamat, vagy a lányomat”, lényegében erről volt szó.

Amióta felhagyott az abortuszok végzésével, az orvos szándékosan a fia, lánya kifejezést használja, ha a magzatkoról beszél. Ez a terhesség minden stádiumában helyénvaló, és jól érzékelteti, hogy egy emberről van szó.

Családi tragédia következtében lett életvédő

A férfi megtérésében nagy szerepet játszott saját magánéleti tragédiája. Feleségével rezidens korában ismerkedett meg. A nő mindig is életpárti volt, de mivel különbözött a hozzáállásuk, úgy döntöttek, a béke érdekében nem beszélgetnek abortusszal kapcsolatos témákról. Ez az elhallgatott ellentét azonban sok konfliktust okozott, ami végül akkor csúcsosodott ki, amikor kiderült: nem lehet saját gyerekük.

Ez volt az első alkalom, amikor az orvos elbizonytalanodott abban, jó-e amit tesz.

Miközben feleségével mindenáron gyereket szerettek volna, ő nap mint nap végzett mások gyerekeivel.

Végül sikerült örökbe fogadniuk egy kislányt, és 10 hónapra rá megszületett saját kisfiuk is.

Ezután a férfi megint nem foglalkozott azzal, hogy helyesen cselekszik-e az abortuszok elvégzésekor. Egy újabb tragédiának kellett történnie ahhoz, hogy elinduljon az életpárti úton. Az örökbefogadott kislányukat elütötte egy autó és a szülők karjaiban halt meg. Saját gyermeke elvesztése után értette meg az abortuszok elvégzése közben: milyen az, amikor valakinek meghal a gyereke. Hogy valójában gyermekeket öl.

Eleinte másokat kezdett el hibáztatni: a nőt, aki teherbe esett, az ápolónőt, aki időpontot adott, a kórházat, amely engedélyezte az abortuszt. Végül a felesége nyitotta fel a szemét. Egy komoly veszekedésük során a fejéhez vágta:

„Te idióta! Nem a lány hibája, nem a kórház hibája! Nem a nővérke hibája, hanem a te hibád”.

1985 februárjában hagyott fel végleg az abortuszok végzésével. Azóta életpárti aktivista, feleségével előadásokat tart a magzati élet szakaszairól és a különböző abortusz módszerekről.

„Tudja, hogyan lehet jóvá tenni 1200 gyerek meggyilkolását?” – teszi fel a kérdést, majd meg is válaszolja magának: „Sehogy. De mindent megteszek, amit csak tudok”.

Azt is elmondta, tisztában van vele, hogy halála után a mennyben ott lesz előtte az az 1200 gyerek, akiknek felelős a haláláért, de hisz a megbocsátásban, és abban, hogy Isten mindig irgalmas.

Az eredeti, angol nyelvű videó itt tekinthető meg.

Címlapkép forrása: YouTube/Heti Pro Life/EWTN

Iratkozzon fel hírlevelünkre