„Nem volt szabad mentőt hívni, nehogy kitudódjon, hogy baj volt a műtőben”

Május végén indult az EWTN YouTube csatornáján a Heti Pro-Life sorozat. A műsor részeként nyolc interjú készült az életvédelem prominens nemzetközi képviselőivel. Az interjúkban nem csak a személyeket ismerhetjük meg, de sok, az abortusszal kapcsolatos tévhitet, hazugságot is lelepleznek. A Vasarnap.hu december végéig minden héten közzétesz egy-egy videót. Az első epizódban Abby Johnson, egykori abortuszklinika-vezetővel beszélget Pontifex Sára.

Abby Johnson abortuszklinika-vezető volt, saját maga is esett át abortuszon. Egy 13 hetes magzat abortálását nézte végig, amikor rájött: a vita rossz oldalán áll. Azóta elkötelezett életvédő aktivista. Saját életének tragédiájából film is készült „Unplanned” címmel. Azt vallja: mindenki számára létezik megbocsátás, nincs akkora bűn, amit ne tehetnénk le a Jóisten elé.

Egyetem után kezdett el a Planned Parenthoodnak dolgozni

Abby Johnson keresztény, életpárti családba született, ám otthon nem sokat beszéltek az életvédelem kérdéséről. Egyetemista korában találkozott egy nővel, aki a Planned Parenthoodnak (az Egyesült Államok legnagyobb abortuszklinikájának) dolgozott. Ez a nő győzte meg, hogy az abortusszal valójában segítenek a nőkön, és a klinikán azért dolgoznak, hogy minél kevesebb nőn végezzenek illegális terhességmegszakítást.

2001-ben kezdett önkéntesként dolgozni a klinikán, majd később munkát is ajánlottak neki. Addigra már teljesen meg volt győződve arról, hogy jót cselekszik. A magzatra nem úgy tekintett, mint egy emberre, akinek érzései, fájdalmai lehetnek.

Akkor vett komoly fordulatot az élete, amikor egy alkalommal ultrahangos eszközön követte végig egy 13 hetes magzat  abortálását. Ahogy látta, hogy a kicsi küzd az életéért, és védekezni próbál az abortusz eszközökkel szemben, rájött: a vita rossz oldalán áll. Ezután felmondott, és csatlakozott egy életvédő mozgalomhoz, hogy minél több embernek elmondhassa, milyen barbár dolog az abortusz.

Addigra már klinikavezető volt, és évek óta dolgozott a Planned Parenthoodnak. Pontifex Sára szerint mindenkiben felmerülhet a kérdés: miért nem lépett ki korábban.

Több egyértelmű jel is arra utalt, hogy a klinikán nem a nők segítésén dolgoznak

Johnson elismerte, hogy sokkal korábban ott kellett volna hagynia a klinikát, hiszen rengeteg intő jel volt.

„Amikor kineveztek klinikavezetőnek, kaptam egy kvótát, hogy mennyi abortuszt kell eladni a nőknek” – mondja, és hozzáteszi, ez azért volt nagyon meglepő, mert eleinte azt mondták neki, hogy a klinika célja éppen a terhességmegszakítások számának a csökkentése.

Ezen kívül többször is megtörtént, hogy az orvosok sérüléseket okoztak abortusz közben a nőknek: megsértették a méhfalat, és előfordult, hogy komoly vérzéseket okoztak.

Ilyenkor nem szabadott mentőt hívni, mert a klinika előtt sokan imádkoztak, és féltek, hogy kitudódik, hogy „baj van”.

Johnson úgy látja, azért nem látta az igazságot, mert a klinikán eltöltött évek alatt „megkeményítette a szívét”, és érzéketlenné vált az abortusz gonoszságaira. Isten csodájának tartja, hogy végül a műtőszobában felnyílt a szeme, és rájött: rossz, amit tesz.  

Mindenki számára van bocsánat

Az „Unplanned” című, saját abortuszait bemutató filmmel, valamint előadásaival is az a célja, hogy segítsen azoknak, akiknek még nem nyílt ki a szemük. Az abortuszklinikán dolgozóknak, az abortuszt támogatóknak, és nem utolsósorban azoknak, akik saját maguk is átestek már abortuszon. Szeretné nekik elmondani, hogy nincs akkora bűn, amekkorát Isten ne lenne képes megbocsátani, számukra is létezik kiút, egy új élet.

A teljes beszélgetést az EWTN YouTube csatornáján nézhetik meg:

Az eredeti, angol nyelvű videó itt tekinthető meg.

A címlapkép forrása: National Institute of Family & Life Advocates-NIFLA Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre