„A nők életét megmentő abortusz nem létezik”

abortusz

Május végén indult az EWTN YouTube csatornáján a Heti Pro-Life sorozat. A műsor részeként nyolc interjú készült az életvédelem prominens nemzetközi képviselőivel. A beszélgetésekben nem csak a személyeket ismerhetjük meg, de sok, az abortusszal kapcsolatos tévhitet, hazugságot is lelepleznek. A Vasarnap.hu december végéig minden héten közzétesz egy-egy videót. A negyedik részben ismét Dr. Anthony Levatino szülész-nőgyógyász volt Pontifex Sára,  a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség tagjának vendége. Az orvos ez alakalommal a különböző abortusz-eljárásokról beszélt és arról, miért nem nevezhető az abortusz alapvető egészségügyi ellátásnak.

A bevezetőben Pontifex Sára elmondta, hogy az USA egyike annak a 8 országnak, ahol engedélyezik az abortuszt a terhesség mind a kilenc hónapjában. Levatino, aki pályakezdő szülész-nőgyógyászként 1200 terhességmegszakítást végzett el, az abortusz rejtett és kevésbé rejtett egészségügyi kockázatairól beszélt.

Az orvos elmondta: véleménye szerint a WHO, valamint az amerikai szülész-nőgyógyászok szervezete (ACOG) egyértelműen abortuszpárti. Bár magukat választáspártiként aposztrofálják, a jogi álláspontjaikból egyértelműen kiderül, hogy valójában nem választás-, hanem abortuszpártiak.

Az utóbbi időben pedig sokat hangoztatják az egyre divatosabb mantrát, miszerint „Az abortusz alapvető fontosságú egészségügyi ellátás”.

Levatino szerint ez az állítás helytelen, mégpedig azért, mert az abortusz morális szempontól nem nevezhető egészségügyi ellátásnak. Annak célja ugyanis az egészség megőrzése, vagy visszaállítása. Az abortusz ezzel szemben kárt tesz az egészséges szervezetben.

Az USA-ban praktizáló szülész-nőgyógyászok 85 százaléka nem hajlandó abortuszt végezni. Hogyan tagadhatná meg ennyi orvos egy alapvető egészségügyi eljárás elvégzését?

Az abortusz amellett, hogy a gyermek számára halálos, a legtöbb esetben az anyának is maradandó fizikai és lelki-egészségügyi problémákat okozhat. Levatino egy 2012-es dán tanulmányt idézett, amelyben az abortuszon átesett nők abortusz utáni 25 évét hasonlították össze olyan nők 25 évével, akin nem végeztek terhességmegszakítást. Azoknak a nőknek, akik abortuszt végeztettek magukon, 45 százaléka valamilyen okból kifolyólag meghalt a következő 25 évben. Ez a szám az abortuszok számának növekedésével egyenes arányban nőt, míg egy gyermek születésével csökkent.

A videóban az orvos két abortuszeljárásról beszél részletesen: a 2. trimeszterben elvégzett tágítás-kiürítés módszerről, valamint a kémiai abortuszról.

Ez utóbbi egyre elterjedtebb, és egyre több kockázattal jár. Várhatóan Európában és a Roe kontra Wade utáni USA-ban is ez lesz a leggyakoribb. Mindenhol azt hallani, hogy a tablettás abortusz mennyire biztonságos, a nők 85 százalékánál mégis jelentkezhetnek komoly mellékhatások.

Az esetek 8 százalékában a magzatot nem sikerül 100 százalékban eltávolítani az anya méhéből, ami később súlyos komplikációkhoz vezet. Minden 11-ik abortusz sikertelen, és minden 11-ik esetben a szokásos 8-16 nap helyett akár 4 hétig is vérezhet a nő a beavatkozás után.

Ezekben a helyzetekben az abortusztablettákat szedő nőket nem vizsgálja meg előzetesen orvos, és ha bármilyen komplikáció felmerül, nincs ott, hogy azonnal segítsen, így a sürgősségire kell menni.

Az orvos hangsúlyozta, hogy a kémiai abortusz legalább visszafordítható. Amennyiben az első tabletta után 24-48 órán belül nem veszi be az anya a második tablettát, megfelelő kezeléssel megmenthető a gyerek élete, és az abortusz teljesen visszafordítható.

„A WHO ezt elfogadhatatlannak tartja” – mondta Levatino, aki szerint ez is egyértelműen mutatja, hogy a szervezet nem választás-, hanem kimondottan abortuszpárti.

Az orvos arról is beszélt, hogy a nő életét megmentő abortusz egy mítosz, ami nem létezik.

„Nincs olyan eset, amikor az abortusz a nő életét mentené meg.”

Hozzátette, hogy sajnos még vérfertőzés esetén sem nyújt igazán segítséget az áldozatoknak az abortusz lehetősége.

Ilyenkor az erőszaktevő az, aki időpontot foglal az abortuszra, amelynek elvégzése után zavartalanul folytatódik a családon belüli erőszak. Ebben az esetben az abortusz nem segít az áldozatoknak, csak teret ad az erőszaknak.

A videó itt tekinthető meg:

Az eredeti angol nyelvű videó itt érhető el

A sorozat korábbi epizódjai itt találhatók:

„Az abortusz népszerűsítése lustaság”

„Itt van 800 dollár, ölje meg a fiamat, vagy a lányomat”

„Nem volt szabad mentőt hívni, nehogy kitudódjon, hogy baj volt a műtőben”

A címlapkép illusztráció, forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre