India, Malajzia és Indonézia is a veszélyeztetettek listáján

Kivételesen nem járványügyi szempontokról van szó, hanem a vallásszabadság alapvető jogáról. Elkészült az USCIRF 2020-as listája azokról az országokról, ahol a leginkább aggályos a vallásszabadság helyzete.

Az Egyesült Államok nemzetközi bizottsága (USCIRF), melynek feladata a vallásszabadság érvényesülésének globális szinten történő vizsgálata érvényesítése, elkészítette a 2020-as listáját azokról az országokról, amelyek „különösen is aggasztó” jeleket mutatnak e szabadságjog érvényesítésével kapcsolatban.

A bizottság térképére India mellett felkerült Malajzia és Indonézia is.

India külügyi szóvivője tiltakozott múlt héten közzé tett lista miatt és elutasította a különböző elemzésekből származó ítéletet. Az ország vezető politikusai szerint az USCIRF negatívan elfogult nemzetükkel szemben.

Indonézia és Malajzia muszlim többségű országok. A Malajziáról szóló jelentés állítja, hogy az ország kisebbségeit egyre nehezebb helyzetbe kényszerítik, az elnyomás és a társadalmi ellenségesség velük szemben mindennapos. A templomok nem lehetnek magasabbak a mecseteknél, de lelkipásztorok és aktivisták eltűnéséről is sorozatosan számolnak be.

Indonéziában egy katolikus nőt azért ítéltek el, mert kutyájával együtt lépett be a mecsetbe. Bár a tett a nő részéről valóban tiszteletlenség, az országban az iszlám hívek vallási toleranciája a legkisebb mértékben sem tűr meg bármiféle kihágást, mely törvényeiket sérti. A keresztényeket érő elnyomás nem csak a rengeteg erőszakos cselekedetben mutatkozik meg, de a munkavállalás ellehetetlenítésében is.

Malajzia a legsúlyosabb országok közé került a listán, olyanok mellé, mint Észak-Korea vagy Vietnám.

 

Kiemelt képünk forrása az uscirf.gov.

Iratkozzon fel hírlevelünkre