A társasjátékok szerelmesei

A társasjátékokkal egyre többet találkozhatunk a játékboltok vagy éppen az erre szakosodott üzletek polcain. Az olykor átláthatatlan társasok világában bátran hagyatkozhatunk azoknak a vloggereknek az észrevételeire és útmutató tanácsaira, akik évek óta örömmel osztják meg ismereteiket és tapasztalataikat a társasjátékot kedvelők előtt. Győri Zoltánnal és Győri-Nádai Rékával beszélgettünk a társasjátékokról.

‒ Mit játsszunk? videóblogotok évek óta nagy népszerűségnek örvend, és az ember valóban megérezheti munkátok révén azt a derűt, melyet a játék öröme nyújthat. Mikor döntöttétek el, hogy a társasjátékok bemutatásával fogtok foglalkozni?

Győri-Nádai Réka:Mit Játsszunk? Vlogot 2017 januárjában indítottuk el. Két okunk is volt erre. Az egyik, hogy régóta fontos a számunkra, hogy megosszuk a minket ért izgalmas, érdekes élményeket. Amikor valami páratlan, beszélgetésindító dolog történik velünk, szeretjük elmesélni, bemutatni, megosztani a környezetünkkel. Másik ok pedig addig nyúlik vissza, hogy korábban készítettünk egy filmajánló blogot, ahol filmes, mozis élményeinkről adtunk írásos beszámolókat, és egy idő után azt éreztük, hogy ezt a közös kreatív energiát szeretnénk átmenteni egy másik platformra. A film mellett a másik nagy hobbink a társasjátékozás volt.

Győri Zoltán és Győri-Nádai Réka (2020) (Fotó: Fézler Georgina)

Győri Zoltán: Minél többet játszottunk, annál jobban megjött a kedvünk az újdonságok kipróbálásához. Egyrészt mindketten tanítói, pedagógusi, színészi vonalról érkezünk, így viszonylag régóta foglalkozunk a játékok szakmai részével is, de külön elkezdett érdekelni bennünket a játéktudomány, a gamifikáció (játékosítás) is. Eleinte a társasjátékos élményeinket írásos formában osztottuk meg, tehát blogoltunk, de elég hamar áttettük a székhelyünket a Youtube-ra, és áttértünk a videóformátumra, ami nem esett nehezünkre az előadói múltunk és jelenünk miatt.  A vlogunk célja a kezdetektől a társasjátékozás népszerűsítése, hogy minél többen találkozzanak ezzel az egyszerű és csodálatos világgal. 

‒ Volt valamilyen gyermekkori élmény, ami a társasjátékok világa felé terelt benneteket?

Győri Zoltán: Természetesen sok családi élményünk kötődik a társasjátékokhoz, de ez akkor még egyikünket sem foglalkoztatta komolyabban, nem volt tervben, hogy ezzel főállásban foglalkozzunk. Így elsősorban felnőtt korunkban szerettünk bele a játékok világába és mindabba, amit ez a minőségi együtt töltött idő adhat.

Győri-Nádai Réka: Én sokat sakkoztam gyerekként apukámmal, és a különböző családi ünnepeken is mindig előkerült egy-egy társasjáték, de azért nem volt nagyon gyakori.

Amikor Zolival kilenc évvel ezelőtt megismerkedtünk, az egyik első közös időtöltésünk a társasjátékokhoz kapcsolódott, így a kezdetektől nagy szerelem ez a számunkra minden téren, mert rengeteget adott a kapcsolatunkhoz.

A klasszikus társasjátékok mellett nagy igényünk volt kísérletezni (ez a mai napig megmaradt), és felfedezni alternatív megoldásokat, megismerni a modern játékos kultúrát. Konkrét élményt nem tudok kiemelni, talán csak azt, hogy sosem volt markánsan negatív élményünk.

‒ Számos társasjátékot és velük játszó közösséget ismertek. Ma Magyarországon milyen játékokat keresnek a leginkább?

Győri Zoltán: Ez az ipar (mert iparágról beszélhetünk) folyamatosan fejlődik, itthon is, külföldön is, ezen belül trendek, divatirányzatok vannak a témákat, a mechanizmusokat és a műfajt illetően is. Annak ellenére, hogy az elmúlt években exponenciálisan nő a felnőtt játszók száma, ma Magyarországon még mindig leginkább a gyermek-, családi és partyjátékok számítanak a legkeresettebbnek. Sokszor van kísérlet arra, hogy a kiadók egy-egy komplexebb társasjátékot megjelentetnek, aztán megnézik, milyen a fogadtatása.

Győri-Nádai Réka: Célunk, hogy a nagyközönség ismerje meg a modernebb játékokat, mert hatalmas minőségbeli különbségek vannak játékok között és ez legkevésbé az ár függvénye.

Sokan még mindig csak a régi klasszikusokat keresik a polcokon, pedig remek új, modern játékok vannak, amik fantasztikus játékélménnyel várják az érdeklődő kezdőket.

‒ A kereslet és a kínálat óriásira nőtt, milyen változásokat észleltetek az elmúlt években?

Győri Zoltán: Sokkal több cím jelenik meg világszerte és itthon is, és sokkal többet és többen játszanak, mint mondjuk tíz éve. A kínálat növekedése segíti, hogy mindenki megtalálja a számára ideális játékokat, de a rengeteg új játék sokszor megijeszti a kezdőket. Ha valaki most ismerkedik a társasjátékokkal, és bemegy egy játékboltba vagy társasjáték-szaküzletbe (igen, vannak ilyenek, olyan, mint egy könyvesbolt, csak társasokkal), elámulhat a sok száz játék láttán, és könnyen lehet ijesztő és demotiváló élmény számára a dömping. Szeretnének jó döntést hozni, és a bőség zavara elveheti az emberek kedvét az egésztől, ezért indítottuk el a csatornánkat, hogy megfelelő tanácsokkal és ajánló videókkal segíthessünk az érdeklődőknek.

Győri-Nádai Réka: Öröm látni, hogy a modern családi játékok nagy teret hódítanak. Tapasztalatunk alapján az ideális családi játék paraméterei: 6-8 éves kortól már játszható, szórakoztató a felnőtteknek is, nem csak a gyerekeknek, 2-5 játékos részére optimális, 1-2 szabálya van, könnyű megérteni, és ami a legfontosabb: maximum fél órás a hossza. Nem húzza a játékosok idejét, rövid és frappáns.

Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán (Fotó: Győri Zoltán)

‒ Mitől lesz jó egy társasjáték?

Győri-Nádai Réka: Fontos alaptételünk, hogy nincs olyan társasjáték, ami mindenkinek jó, és nincs olyan játékos, aki mindent szeret. Különbözőek vagyunk, különböző igényekkel és a játékoknak is karaktere, egyénisége van, így könnyen lehet, hogy egy játékos és egy játék nem találnak egymásra. Ez cseppet sem baj, mindenki megtalálhatja a neki tetsző darabokat, ha kicsit körülnéz.

Győri Zoltán: Vannak remek játékok, amiket nem kifejezetten szeretek, mert nem az én stílusom, ahogy vannak filmek is, amik nekem nem jöttek be. Ez nem a játék hibája, nem is az enyém, nem történt meg a szikra. Kinek mi a jó, ez szubjektív. Azt elmondhatom, hogy milyen a jó játékélmény, számomra például az, ha közeledek önmagamhoz vagy a játékostársaimhoz.

A jó játék elgondolkodtat, szórakoztat, lelkileg és szellemileg relaxál, feltölt, segít az érzelmek feldolgozásában, lehetőséget ad önmagam és játékostársaim megismerésére.

Ha ilyesmit érzek, akkor az a játék jó nekem.

‒ Gondoltatok arra, hogy készítetek egy-egy társasjátékot?

Győri-Nádai Réka: Igen, Zoli évek óta foglalkozik társasjáték-tervezéssel, jelenleg két játéka van a piacon, és tavasszal érkezik a harmadik. 2018 nagy sikerjátéka volt itthon az „Igen?” című beszélgetésindító partyjáték, melyet Zoli tervezett, és amit tavaly a folytatása, az „Igen? És…” követett. Idén pedig a „Spicy” című könnyed blöffölős partyjátéka jelenik meg, ami ráadásul nemzetközi szinten is szép terjesztést kapott: egyszerre jelenik majd meg magyar, angol és német nyelven, és már előkészületben van több más nyelvű kiadása is európai, amerikai és ázsiai országokban.  

Győri Zoltán: Aktívan foglalkozunk játékfejlesztéssel.

Mottónk: ha a tapasztalat és a kreativitás találkozik, ott megszületik a szikra, egy ötlet, amiből lehet társasjáték.

A vlog mellett ráadásul üzleti környezetben is foglalkozunk játékosítással, az Eureka Games csapatával erősítve saját játékosított, élményközpontú módszertant dolgoztunk ki az elmúlt években.

‒ Mit tudnátok javasolni annak, aki, társasjáték készítése előtt áll? Hogyan fogjon hozzá, illetve milyen hibát ne kövessen el?

Győri Zoltán: Messze a legfontosabb, hogy egy tervező játsszon, amennyit csak tud! Sokan keresnek meg minket ötletükkel, terveikkel, és valahányszor felszínre jönnek nehézségek, problémák, azok kivétel nélkül abból adódnak, hogy az illető nem gyakorlott társasjátékos. Ez megúszhatatlan, kikerülhetetlen szabály. Emellett javasoljuk, hogy amint lehet, minden kezdő tervező készítsen játszható makettet és játsszon rengeteget a saját játékával is, tesztelve azt minden játékosszámmal és sokféle emberrel. Reméljük, sok remek társasjátékos ötlet lát majd napvilágot a közeljövőben!

Címlapon: Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán (Fotó: Győri Zoltán)

Minőségi játékélmény nélkül a siker nem elérhető

Karácsonyra társasjátékot? Naná!

Mátyás országa ma is felépíthető

Iratkozzon fel hírlevelünkre