Karácsonyra társasjátékot? Naná!

Az elmúlt években óriási lett a kínálat társasjátékokból, így hát nem meglepő, hogy manapság egyre többen vásárolnak belőle. A társasjáték mindig közösséget épít, és bevallhatjuk, nincs is jobb, mint amikor a karácsonyfa fénye mellett társasozunk családtagjainkkal, vagy éppen a szilveszteri virslizgetés mellett barátainkkal próbálunk ki egy-egy új játékot. Paulik Tamással, a Magyar Társasjátékos Egyesület elnökével beszélgettünk.

– Milyen típusú játékokat keresnek a magyar fiatalok és a családosok?

– A magyar vásárlói szokások szerencsére egyre sokrétűbbek, ugyanakkor elmondható, hogy nagyban befolyásolja őket a játékok hozzáférhetősége, természetesen a legjobb eladási mutatókat azon játékok produkálják, amelyek a nagyobb bevásárlóközpontok játékboltjaiban és hipermarketek polcain találhatóak meg. Az elmúlt években ezekben a boltokban szélesedett a kínálat, egyre több és jobb minőségű játék érhető el.

Nagyon jó tendencia, hogy egyre többen fordulnak szakboltokhoz, társasjátékokra szakosodott webshopokhoz, ha játékvásárlásra kerül a sor, ahol akár szakértői segítséget is kaphatnak a választáshoz a szélesebb választékon felül.

A legnagyobb népszerűségnek a könnyedebb családi játékok örvendenek, de jól érzékelhető az eladásokon, ha egy-egy játék valamilyen ismertebb brandhez tartozik, vagy szerepel rajta valamilyen díjazás feltüntetve (pl. Spiel des Jahres, Magyar Társasjátékdíj). Természetesen a magyar vásárlók árérzékenysége is komoly befolyásoló tényező.

– Milyen típusú társasjátékokat készítenek ma Magyarországon? Eljutnak-e a boltokba?

– Ahogy általánosságban véve a teljes társasjáték-ipar, úgy a magyar fejlesztések is felfelé ívelnek, nemcsak hogy új játékok jelennek minden évben, hanem új fejlesztők is, és ha lassan is, de folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik főtevékenységként űzik a társasjáték-fejlesztést, akár nemzetközi színvonalon.

Magyar játékfejlesztőként azonban a lehetőségeink igen korlátozottak. Az a néhány magyar kiadó, akik képesek a játékokat nagyobb példányszámban is megjelentetni, általában telítve vannak a külföldön sikeres játékok magyar nyelvű behozatalával, valamint saját fejlesztésű játékaik kiadásával.

Nem példa nélküli, hogy felkaroljanak külső fejlesztéseket, de a kapacitásaik végesek. Rendszeresen járnak azonban olyan rendezvényekre, vagy éppen szervezik azokat, amelyek célja a magyar társasjáték fejlesztők támogatása és ilyenkor néha befektetnek egybe a felvonultatott ötletek közül. A legtöbbeknek azonban csak a saját kiadás marad, amely nagyon költséges és kockázatos is, így itt egyre többen fordulnak a közösségi finanszírozás felé.

Illusztráció. Fotó: Tóth Gábor Vasárnap.hu

– Melyek a legsikeresebb hazai készítésű játékok?

 – A nemzetközi társasjátékos közösség a Board Game Geek, ranglistáján a magyar fejlesztésű és magyar kiadó által megjelentetett Anachrony az igen impozáns 47. helyen áll, melyet jó ideje stabilan tart. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a hobbiban jártas közösség rangsora, nem pedig az alkalmi társasjátékozóké, akik egészen más szempontok szerint értékelik a játékokat. Sajnos a magyar szerzők által megjelentetett játékok ritkán jutnak el külföldre és mérettetnek meg nemzetközileg, itthon pedig sokszor a magyarított nemzetközi sikertermékek árnyékában kell érvényesülniük. Nem reménytelen persze sikerre jutniuk, a Magyar Népmesék és a Gyümi társasjátékok fogadtatása például – a teljesség igénye nélkül – kifejezetten jó volt.

– Mitől jó egy társasjáték? Mi a siker „titka”?

– Hogy mitől sikeres egy társasjáték, arra nincsen megbízható recept. Egy jól megválasztott tematika, egy népszerű filmes franchise arculatának licencelése, egy frappáns és új mechanika pont úgy vittek már önmagukban sikerre játékot, mint amikor gondos tervezés, mérnöki munka és több száz órányi tesztelés eredményeképp előáll egy finomra csiszolt professzionális társasjáték. A kudarcnak viszont több jól megfogható oka is lehet.

A leggyakoribb hiba a játék túlbonyolítása és a játékszabály rossz minősége. Ha a játékosoknak túl sok mindent kell fejben tartaniuk, részletszabályokra figyelniük, akkor ez könnyen a szórakozás kárára mehet.

A legegyszerűbb játék is élvezhetetlenné válik, ha játékosok nem tudnak kiigazodni a szabályok között, mert a játékszabály nem érhető, vagy rosszul szerkesztett. A jó minőségű játékszabály minden esetben elengedhetetlen kelléke egy jó játéknak, a megengedhető és egyes esetekben elvárt komplexitást pedig a célközönség igényeihez kell hozzáigazítani. Az iparág gyors fejlődése pedig ugrásszerűen megemelte a vásárlók igényeit az anyagminőség és a látvány terén is, így ezekre is oda kell figyelnie a tervezőnek, kiadónak.

– Hogyan készíthetünk társasjátékot, hogyan kezdjen hozzá, aki kedvet érez ilyesmihez?

– Mindenkit arra buzdítanánk, hogy álljon neki és készítsen társasjátékot. A társasjáték megálmodása, megtervezése jó elmetorna, a prototípus elkészítése kellemes kézműves elfoglaltság, a tesztelés pedig igazi közösségi élmény, ami sok kellemes pillanattal gazdagíthat minket. Kereskedelmi minőségű, kiadható, sikeres játékot készíteni, ami a boltok polcaira is kerülhet azonban egy rengeteg időt és elszántságot igénylő folyamat, buktatókkal és csalódással kikövezve. Az első és legfontosabb egy játékfejlesztő számára, hogy rengeteget játsszon sok és sokféle játékot ismerjen meg, próbáljon ki, tanuljon mások hibáiból és inspirálódjon. Járjon rendezvényekre, mutassa meg a játékát másoknak is és álljon készen meghallgatni és megfogadni a kritikát. Senki sem tud elsőre, vagy másodikra hibátlan játékot készíteni és sokaknak még azelőtt elfogy a türelme, mielőtt akár a cél közelébe jutnának. Nehéz feladat olyan jó társasjátékot készíteni, ami egy vállalkozás alapját is képezheti és a piacon is versenyképes.

– Közel a karácsony; milyen típusú társasjátékokat ajánlana a „fa alatti” családi szórakozáshoz? Elsősorban a magyar fejlesztésűek közül…

– A Magyar Társasjátékos Egyesület 2010 óta minden évben odaítéli a Magyar Társasjáték-díjat, az előző évben magyarul megjelent játékok közül kiemelve azokat, amelyeket az egyesület által megválasztott négytagú zsűri a legjobb szívvel ajánl a hazai családoknak. Itt a legfontosabb szempontok között szerepel a játék könnyű játszhatósága, jól szerkesztett szabálya és mindenekelőtt, hogy gyermek és felnőtt együtt, családként élvezhesse a játékot. A 2019-es év győztese, a Kuruzslók Quedlinburgban egy szórakoztató, egyszerű, mégis taktikus játék, de a zsűri ajánlását kiérdemelte még az Azul, a Luxor és a Sárkánypalota társasjáték is. A komolyabb, nem feltétlenül családi játékokat keresőknek pedig a különdíjas Photosynthesist ajánljuk jó szívvel. A Játékdíj honlapján nem csak az idei, hanem az előző évek díjazottjai is megtalálhatóak, azokat is bátran javasoljuk a karácsonyfa alá.

Iratkozzon fel hírlevelünkre