Apukák: a gyerekhez a kulcs a beszélgetés!

Egy édesapa akkor igazi kincs, ha jelen van a gyermekei életében. Talán közhelyesnek tűnhet ez a mondat, de közel sincs így, hiszen pár évvel ezelőttig még az Apák napját sem ünnepeltük hazánkban. Mára szerencsére egyre több fórumon hallani arról, hogyan és miként valósulhat meg ez a gyermeki fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen jelenlét, valamint arról is egyre több szó esik, mit okozhat a hiánya. De ha a gyakorlatot nézzük, akkor nincs könnyű dolga egy olyan édesapának, aki esetleg nem ezt a viselkedésformát kapta-tanulta otthon a saját apukájától. Hogyan tudunk közel kerülni és részt venni gyermekeink életében? Többek között ehhez nyújt segítséget Süveges Gergő, az Apakulcs alapítójának “társasjátéka”, a Beszélgetésindító kártya, amivel könnyebb elkezdeni az egymásra hangolódást.

Egy édesapa ugyanolyan fontos szerepet tölt be a gyermeke életében, mint egy édesanya, de teljesen más kapukat tud megnyitni a gyermek lelkében, mint ahogyan a kapcsolódás formája és a szerepe is más lehet minden életszakaszban. Különösen nehéz lehet férfiként az a kettős prés az apukák számára, ahogyan a család megélhetéséért küzdenek, a szeretteiktől távol dolgoznak, de próbálnak nem csak a munkában, de otthon is helyt állni.

Ez természetesen az anyukákra is igaz, és korunkban szerencsére egyre több szó esik arról, hogy ez a nehézség nem csupán a nőket sújtja. Az anyák azonban alkatuknál fogva sokkal könnyebben kapcsolódnak, közelednek a gyermekükhöz, míg egy egész nap dolgozó, este fáradtan hazaeső édesapa számára mindez nem biztos hogy olyan egyértelmű.

Pedig az édesapák szerepe elengedhetetlen a gyermeknevelésben: míg az édesanya az otthon melegét és biztonságát, addig az édesapa a külvilágba való belépés stabilitását tudja gyermeke számára elhozni. Azt látjuk, hogy mennyire más határokat szab egy apa, mint egy anya, de nem biztos, hogy tudatosítjuk magunkban, hogy ezáltal más készségeket fejleszt és más világlátást is ad a két szülő. Éppen ezért nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy egy gyereknek az anya mellett ugyanannyira fontos az apa tevékeny jelenléte is, így biztosítva a gyermeknek a kiegyensúlyozott személyiség kifejlődését. 

Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, amikor tevékeny szülői jelenlétről beszélünk, hiszen egy jó beszélgetés éppen úgy meghatározó lehet egy gyermek számára, mint egy közös kirándulás, foci vagy éppen horgászat. Beszélgetni ráadásul bárhol és bármennyit lehet, még kirándulás vagy egyéb program közben is. Ennek ellenére, soksknak nehézséget okozhat a beszélgetésindító közös hang, téma megtalálása, ami kamasz gyerekek esetében még akkor is előfordulhat, ha valaki egyébként nyitott személyiség és jó beszélőkével rendelkezik.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy családon belül sem vagyunk egyformák, nem mindig ugyanazok a szükségeleteink, és sokszor nagyon más dolgok foglalkoztatnak mindannyiunkat. Éppen ezért nagyon érdekesés értékes Süveges Gergő munkája, aki négy gyermek édesapjaként nagyon jól rálát az apai lét nehézségeire, a kommunikációt megakadályozó buktatókra. Saját tapasztalatai alapján állította össze azt a 100+1 kérdésből álló kártyacsomagot, amely abban segít, hogy egy édesapa el tudja indítani a beszélgetést gyermekével.

Itt és most nem az a cél, hogy együtt rájöjjenek a relativitás-elmélet lényegére, egy sokkal izgalmasabb és mélyebb dolog mégis megnyílhat a beszélgetés hatására: apa és gyermeke felfedezehti egymás rejtett gondolatait, és beléphet a másik közeli ám mégis titokzatos univerzumába.

Süveges Gergő Beszélgetésindító kártyája nem véletlenül vezeti még mindig a Harmat Kiadó toplistáját, hiszen néha mindannyiunknak van szüksége egy kis segítségre. És ha elindultak ezek a beszélgetések, nekünk már semmi más dolgunk nincsen, mint rácsodálkozni mindarra a kincsre, amely a másik egyedülálló és megismételhetetlen emberben, saját gyermekünkben rejlik. Ezután már csak élveznünk kell azt, hogy az együtt töltött idő alatt kibontakozhat közös világunk, amely egy életre munícióval tölt majd el mindkettőnket.

Süveges Gergő: Apakulcs Beszélgetésindító kártya 

Apáknak és 6-14 éves gyermekeiknek

Harmat Kiadó, 2023.

Iratkozzon fel hírlevelünkre