Pánik helyett társasjáték

Győri Zoltán és Győri-Nádai Réka évek óta foglalkoznak társasjátékok bemutatásával és népszerűsítésével. A napokban indították el a világjárvány körül kialakult ijedelmek ellen a #pánikhelyettjátszom kampányunkat, melyben bemutatják, hogy az otthon maradottak társasjátékozással is tölthetik az időt. Pozitív kezdeményezésük egyetlen nap alatt 26 ezer emberhez jutott el.

A napokban egy kampányt indítottatok, amelyben felhívjátok az otthonmaradók figyelmét a fölösleges stressz és pánik helyett a társasjátékok nyújtotta lehetőségekre.

– Igen, a mostani járvány alatt a riasztó hírek miatt, elővigyázatosságból sokan maradnak otthon. A Mit Játsszunk? vlogon megindított játékos kampányunk célja, hogy a négy fal között eltöltött időt töltsék az emberek társasjátékozással. Csatornánk célja a társasjátékozás mint minőségi együtt töltött idő és hobbi népszerűsítése, és

azt éreztük, hogy most „víruspánik” idején a társasjátékozás élménye sokaknak szolgálhatna különösen nagy segítséggel.

Szerettük volna, ha minél több embert sikerül elérnünk és jobb kedvre derítenünk, ehhez pedig egy divatos, a közösségi médiában használt játékosított elemet, a kihívást használtunk. Elsődlegesen a nem aktívan társasjátékozók figyelmét kívánjuk felhívni a játékok hangulatemelő oldalára, és arra bátorítani mindenkit, hogy játsszon. A társasjátékozás közben pedig örökítse meg a saját csodás, játékos élményét, és ossza meg ezt a barátaival, ismerőseivel is a közösségi média felületeken (Facebookon, Instagramon), hogy motiváljuk, inspiráljuk és felvidítsuk egymást a nehezebb pillanatokban is. Ennek érdekében létrehoztuk a #pánikhelyettjátszom hashtaget, melyet a kitett fotó mellé kiírva visszakereshetővé válnak a bejegyzések, így aki fotót tesz ki ezzel a kiírással, az mind egy célt segít: hogy minél többen részesülhessünk életre szóló, játékos élményekben.

Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán (Forrás: Győri Zoltán)

Rengeteg egyszerű, jó árfekvésű játék van a piacon, de kezdeményezésünk elsősorban azt szorgalmazza, hogy itt az idő a már otthon lévő játékokat leporolni. A több otthon töltött idő remek apropó arra, hogy egymás felé forduljunk, és elővegyük azokat a játékokat amikre máskor nem jutna időnk. Vlogunk egyik mottója, hogy „Mind Játszunk”, azaz mindannyiunk életében vannak felemelő, játékos percek, és ez hitünk szerint most sokaknak lehet támasz.

A Pandemic, azaz világjárvány szó nem ismeretlen a társasjátékozók között sem, ugyanis évek óta ismert az azonos nevű társasjáték, melyben borzasztó világjárványok ellen küzdhetünk. A játékban, hogy győzhetjük le a vírusokat?

– A társasjátékok valahogy kedvelik a nagy téteket, szeretik a játékost a megmentő szerepébe helyezni. Ez történik a Pandemic-ben is, amely egy fantasztikus, kooperatív (együttműködésen alapuló) társasjáték. Itt a játékosok négy gyorsan terjedő járvány próbálnak megállítani, és ezzel megmenteni a Földet. Nem véletlenül népszerű ez a játék napjainkban, az aktuális téma mellett az összefogást erősítő játékmenet és a világmegmentő tudományos hangulat, kivált A labor kiegészítővel életre szóló élményt adhat az érdeklődőknek. Mi is nagyon kedveljük, hamarosan átfogó, magyarázó videót is tervezünk kitenni róla a társasjátékajánló-csatornánkon.

Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com

A feszültnek tűnő hétköznapokban miben segíthet a közös, családi társasjátékozás?

– Az ideális játékélmény fókuszált szellemi jelenléten keresztül pihentet, tehát egyszerre szórakoztat, lelazít, feltölt és mégis aktív kikapcsolódást biztosít. Jelenleg sok ember érzi magát lehetetlennek, az okos, modern játékokban azonban megélhetik a kompetens döntések, taktikus és higgadt gondolkodás megnyugtató érzetét. 20-30 perc alatt csodálatos dolgokat vihetnek végbe a játékosok egy a valóságtól elemelt világban, és utána egy szellemileg felfrissült állapotban találhatják magukat. A játékok ráadásul sok esetben fejlesztik a kommunikációnkat, pozitív érzésekkel töltenek el bennünket, miközben sok izgalmas kalandot élünk át együtt.

A bezártság okozta esetleges rossz érzéseket, konfliktusokat, unalmat vagy frusztrációt is remekül oldják a modern játékok, melyek nagy élményt adhatnak kis figyelmi befektetéssel.

Szerintem ezekben a napokban különösen fontos, hogy a figyelmünket, a tudatunkat pozitív üzenetek, tevékenységek felé fordítsuk, hiszen akkor segítjük igazán a saját és társaink helyzetét, ha higgadtan, szeretettel és figyelemmel fordulunk egymáshoz családon belül és kívül.

Forrás: Pixabay.com

Milyen stresszoldó, családbarát játékokat tudnátok ajánlani az otthonmaradóknak?

– Méltán híres nagy kedvencünk például családi játék kategóriában az Álomház, ahol a játékosok egy gyönyörű otthont építhetnek meg, egyszerű, de okos játékszabályokkal. Remek választás lehet továbbá a Century: Fűszerút, ahol a különleges fűszerek ügyes csereberélése van a főszerepben. Vagy a Kingdomino, amiben minden játékos egy saját birodalmat épít meg, minél ügyesebben egymás mellé rakosgatva a pontokat érő területeket. Egyszerű, de nagyszerű játékok, melyek szabályát könnyű megtanulni, és rengeteg játékos élményt tartogatnak, az újrajátszhatóságuk is remek.

Emellett szívesen ajánlom a saját játékomat is: az IGEN? egy beszélgetésindító, egymás mélyebb megismerésére lehetőséget adó játék, mely 440 furfangos kérdéssel szórakoztathatja a családtagokat. Ha valaki okos, de lelazító élményre vágyik, annak a szemet gyönyörködtető Azul lehet a kedvence. A kicsit gyakorlottabb játékosok nem lőhetnek mellé a Stone Age őskori családot irányítós társasjátékkal, és ha már az utazás korlátozott napjainkban, akkor az útvonalépítős, vonatozós Ticket to Ride is kellemes választás lehet. Végül, de nem utolsó sorban a klasszikusok közül a Dixitet említeném meg, ami gyönyörű kártyáival, és magától értetődő flow-jával máig a kreatív játékokat kedvelők nagy kedvence.

Tóth Gábor

Kiemelt képünk forrása: Pixabay.com

 

A társasjátékok szerelmesei

Vajon hungarikum lesz a gombfoci?

Nem minden játékban cél a másik legyőzése

Reneszánszát éli a társasjáték – Bartók Flóra a Vasárnapnak

Iratkozzon fel hírlevelünkre