Orbán Viktor bejelentése: akciócsoportok alakulnak, hétfőtől nem mehetnek iskolába a tanulók (VIDEÓVAL)

Ez a nap is hosszúra sikerült – kezdte bejelentését péntek este 21 óra után Orbán Viktor, aki összefoglalta a kormány friss döntéseit.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány a koronavírus-helyzet kezelésére tíz akciócsoportot állított fel, ezek az alábbiak: 

  • oktatási akciócsoport (Maruzsa Zoltán vezetésével)
  • járványügyi akciócsoport – mobil konténerkórház felépítése (Tóth Tamás őrnagy vezetésével)
  • létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport (Benkő Tibor vezetésével)
  • nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport (Menczer Tamás vezetésével)
  • kommunikációs akciócsoport (Kovács Zoltán vezetésével)
  • rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport (Gulyás Gergely vezetésével)
  • pénzügyi akciócsoport (Varga Mihály)
  • gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport 
  • koronavírus kutatócsoport (Jakab Ferenc professzor vezetésével)
  • határellenőrzési csoport (Balogh János vezetésével)

Arra számítunk, hogy a gazdaság le fog állni és állami segítséggel kell újraindítani – mondta.

Több ezer mintavételhez szükséges laborkapacitásunk van – hangsúlyozta Orbán Viktor. A vizsgálandók körét a WHO ajánlásai alapján határozzák meg. Mint mondta, van elegendő kesztyű és műtéti maszk, utóbbiból hamarosan utánpótlás is érkezik hazánkba. 

2000 lélegeztetőgép van az országban, altatógépből szintén 2000, amelyek együtt több tízezer megbetegedés esetén is elegendőek lesznek – tette hozzá.

A kormány beutazási tilalmat vezetett be Izraelből, a közel-keleti országból csak magyar állampolgárok térhetnek haza, akik számára a határátlépést követően két hetes karantént írnak elő. 

A kormány úgy tervez, hogy nem néhány hétre, hanem hónapokra változik meg az élet. Az oktatási akciócsoport javaslatára a kormány március 16-tól kezdve új oktatási munkarendet léptet életbe a tantermen kívüli digitális munkarend formájában. Ez azt jelenti, hogy

tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Az igazgatóknak be kell menniük, a tanároknak digitális eszközökkel kell folytatniuk az oktatást, amihez igénybe vehetik az iskolai infrastruktúrát. Ehhez a kormány megad minden támogatást. 

A tanulók tudnak tanulni, a tanárok tudnak tanítani, a szokott rendben megtarthatók az érettségi vizsgák – mondta Orbán Viktor.

Az új rendszerhez új módszertanokra van szükség, amihez az oktatási államtitkár módszertani javaslatokat tesz közzé a jövő héten, hogy mindenki tudja, mi a teendő. Szükség esetén kiscsoportos gyermekmegőrzést is biztosít a kormány.

Orbán Viktor határozottan kérte, hogy az otthon tanuló gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak, hiszen az idős korosztály veszélyeztetett most elsősorban. 

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk a nagyszüleinkre, vigyázzunk a szüleinkre! Holnap folytatjuk, jó éjszakát mindenkinek! – zárta bejelentését Orbán Viktor. 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Orbán Viktor hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre