Ébredj, ember, mély klímaszorongásodból!

„Bolygónk haldoklik! 11 évünk van hátra!”
(Bild újság, 2007)

Dübörögnek a hajtóművek: érkeznek a világ döntéshozói és klímaszorongói az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájára, hogy kitalálják, hogyan tovább. Nyírjuk ki az európai autóipart? (Ugyanitt akciós jegyek kaphatók impozáns tengerjáró luxushajónkra, egymaga képes egymillió autó kibocsátását produkálni, gyere, utazz velünk, mert megérdemled!) Vagy inkább neveljük nyersvegánná az emberiséget? (Cégünk forradalmi terméke a fluoreszkáló pitypangpépesítő!) Esetleg tűzzünk ki még hetvenhét hangzatos klímacélt, hátha megfélemlítjük vele a gleccserolvadást? – Sok az ötlet, még nagyobb a tanácstalanság.

Holott: az éghajlatvédelem tökéletesen működő módszere már fel van találva. Tök rég.

Az éghajlat kigondolója és bonyolult összefüggéseinek bölcs elrendezője ugyanis gondosan mellékelt egy használati utasítást ehhez az egész felépítményhez. Csak hát munkás dolog az, instrukciókat betartani, meg egyébként is felvilágosult emberek vagyunk mi, akik maguktól is tudják, mi a jó nekik – így aztán a szabályrendszer mára feledésbe merült. Mégis, ha azon kapjuk magunkat, hogy verítékezve klímarettegünk, attól tartva, hogy hamarosan ránk omlik és felperzselődik ez az egész, akkor simán lehet, hogy érdemes mégiscsak előásni azt a kisokost. Hátha akad benne valami, amire még Greta Thunberg se hívta fel a figyelmünket.

És tényleg.

Azt írja a gyártói utasítás pirossal kiemelve, hogy „sarkalatos erények”.

Ami persze egy Haladó Európai számára vállalhatatlanul klerikálisan csengő kifejezés, ezért a továbbiakban inkább használjuk helyette a korszerűbb

„Globális Rendszerszintű Éghajlati Túlélési Alapelvek” terminust (röviden GRÉTA). Tehát van itt négy GRÉTA, egyszerűen követnünk kell őket egyetemesen, és máris lelazulhatunk.

Annyi baj van csak velük, hogy iszonyú nehezen kommunikálhatók az Instán és egyéb fontos felületeken. Merthogy amiről itt szó van, az a mértékletesség, az igazságosság, az okosság és a lelki erősség. Klímabehalásról, bolygókoporsó-cipelésről, mérges fonottcopfos lányról lehet bivalyerős képeket készíteni és milliószám megosztani, na de a mértékletességről?

Hát hogy szelfizzek a mértékletességgel???

A GRÉTA elveket bizony kifejezetten csöndben, offline, alkalmasint kényelmünk árán kell követni, ami azért – valljuk be – nem annyira trendi. Viszont legalább van értelme. A Földet féltő tiniként nem klímatüntetésekre kell járni, ellógva a bioszfelelést, hanem szépen és okosan és lelkileg erősen le lehet mondani például a napi kóláról, a kínai műanyag szelfibotokról, sőt, akár a nyersanyag- és energiafaló okostelefonok használatáról is. Persze érzem én, hogy ez a felvetés már olyan szinten szélsőséges, hogy minden valamirevaló Extinction Rebellion-aktivista beleborzong, de e sorok írója egész jól elvan a takarékos butakészülékével, ezért (a tévedés jogát fenntartva) bátorkodik feltételezni, hogy egy kiskamasz is tudna levegőt venni ájfón nélkül.

Ráadásul a GRÉTA elvek követése még csak nem is jelent színtiszta aszkézist. Hisz inkább legyen az ember okosan húsevő, mint bután vegán: a világ végéről behajózott kókuszzsírban kisütött szójafasírt helyett a vasárnapi asztalon simán elfér egy szaftos háztáji kacsasült, ebben megnyugodhatunk.

Igaz, Svante Thunberg svéd színész lánya azt kiabálja, szégyelljük magunkat és pánikoljunk. De talán érdemes meghallani az éghajlat Alkotójának Fiát is, aki szerint viszont egyszerűen tartsuk be a használati utasítást és ne féljünk. Nem tudom, nekem ez az opció jobban bejön.

 

Fotó: Pixabay