Folyik a harc a hiszékenység vámszedői ellen

A kereskedelmi televíziók képernyőjén máig megtalálhatók azok a telejósok, akik emelt díjas telefonhívásokért cserébe ellenőrizhetetlen állításokkal kápráztatják el a hiszékenyebbeket. A telejósok tevékenysége egyre aggályosabb fogyasztóvédelmi szempontból is. A KDNP részéről Harrach Péter frakcióvezető és Rétvári Bence alelnök szerdán közleményben szögezte le: egyértelmű, hogy a telejósdák saját magukon túl nem szolgálják senki érdekeit. A párt tavaly hirdetett „jósdastopot” azzal a céllal, hogy a törvény erejével vessenek véget a gátlástalan átveréseknek.

Az ember ösztönös vágya, hogy kifürkészhesse az ismeretlen jövőt. A jövendőmondó praktikák széles tárházát ismeri a hazai néphagyomány is. A jövő eseményeit előre jelző fortélyok igen kifinomultak voltak, melyek gyakorta kapcsolódtak szent térhez és időhöz. A tradicionális életvilágokban a jóslások leggyakrabban szerelmi, termékenységi, illetve haláljóslások voltak, melynek eszközei igen sokfélék lehettek a kártyavetéstől a rostaforgatásig. Noha a jövendőmondók tevékenysége mindig is kérdéses volt, mégis megerősíthette a jóslatot kérő életének helyességét, vagy éppen elmélyíthette félelmeit, szorongásait.

A jóslások nem szűntek meg a paraszti kultúra eltűnésével, a mai kor embere is fogékony olykor bizonyos babonákra. A jövő titkait főleg azok igyekeznek kifürkészni, akik saját jelenüket bizonytalannak, kilátástalannak tartják. Nem véletlen, hogy háborúk, gazdasági és társadalmi krízisek során sokasodott meg a jövőt kifürkészni vágyók tábora.

Magyarországon a ’90-es évek közepén tűntek fel a kis televíziók képernyőin azok az első önjelölt jövendőmondók, akik emelt díjas hívásokon keresztül reklámozták kérdéses tevékenységüket. Míg a korábbi évszázadokban a jövendőmondók ingyen vagy éppen némi alamizsnáért nyitották fel a „jövő talányát” a kíváncsiak előtt, addig mára ebből egy jól kidolgozott médiaiparág lett, melynek egyedüli célja a profitszerzés.

A telejóslás nem hazai eredetű, többek között Romániában és Bulgáriában is óriása hagyománnyal bír a telejóslás és más elektronikus, digitális jövendőmondások.

Tavaly januárban jelentette be a KDNP, hogy „Jósdastop” nevű kezdeményezésével a televíziós jóslások szankcionálását és megszüntetését kívánják elérni. A kisebbik kormánypárt véleménye szerint ez a fajta kereskedelmi televíziós tevékenység a megtévesztésre, az átverésre alapuló csalás, melynek során éppen a legreményvesztettebb embereket károsítják meg lelkileg és anyagilag egyaránt.

Harrach Péter frakcióvezető és Rétvári Bence alelnök által jegyzett közleményükben kifejtették, egyértelmű, hogy a telejósdák saját magukon túl nem szolgálják senki más érdekeit. A KDNP képviselői úgy vélik, mások kárára nem történhet anyagi haszonszerzés, főleg, hogy a telejósok működése számos fogyasztóvédelmi kérdést is felvet. Hiszen a szolgáltató semmilyen „termékére”,  közlésére nem vállal felelősséget. A telejósdák minőségi problémáit jól mutatja, hogy megsokasodtak a fogyasztói panaszok is.

A KDNP politikusai elmondták, mindig figyelemmel fordultak a fogyasztóvédelmi kérdések felé, korábban a csaló termékbemutatók ügyében léptek fel, illetve most már egy éve, hogy a telejósdák ügyében beadták panaszukat fogyasztóvédelmi szervekhez. Harrach Péter elmondta:

„Sajnos könnyen becsapható és naiv emberek mindig vannak. Nem tudok számot mondani, és szerintem más sem, de a módszert látjuk: olyan percdíjakat állapítanak meg a hívásoknál, amelyek a várakoztatást is beleszámítva nagy összegbe kerülnek a hívó félnek. Nem csak televízión keresztül jutnak így a csalók meg nem érdemelt nyereséghez, hanem a közvetlen telefonos kapcsolaton keresztül vagy hirdetések segítségével. A módszer kifinomult.”

Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke korábban ugyancsak megszólalt a Vasárnap.hu-n a telejósdákkal kapcsolatban. Elmondta, erkölcsi értelemben helytelennek tartja ezeket a televíziós jósműsorokat, mert készítőik az emberi szellemi szint tudatos lealacsonyításán dolgoznak. Működésük az emberek hiszékenység kihasználására épül.

„Szélesebb perspektívában és nagyobb összefüggéseiben szemlélve a „jósdastop” ügyét világos, hogy akik a multikulturális, nyílt társadalom hívei, az értéksemlegesség diktatúrájának a harcosai és a társadalom tömeggé silányításán dolgoznak, azok ellenzik, akik pedig szívükön viselik a személy és a társadalom identitástudatának, s ezáltal immunitásának erősödését, és azon dolgoznak, hogy az egész társadalom közösségek közössége legyen, azok üdvözlik az ötletet.” – számolt be Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke.

A fogyasztóvédelmi szervetek állásfoglalásáig azonban a kereskedelmi csatornákon maradnak a locsogó telejósok, a jövendőmondók, akik a hiszékeny és naiv emberek vámszedői.

KDNP: a kuruzslásnak, telejóslásnak a tévében sincs helye!

Címlapkép: Forrás: www.unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre