KDNP: a kuruzslásnak, telejóslásnak a tévében sincs helye!

A telejósdák nyilvánvaló megtévesztésen, átverésen alapulnak, céljuk, hogy becsapják az embereket és így sajtoljanak ki belőlük minél több pénzt. Ugyanúgy működnek, mint a termékbemutatók: csalással rászednek embereket a vásárlásra, miközben amit ígérnek, valójában nem is létezik - fogalmaz a Kereszténydemokrata Néppárt.

A Harrach Péter frakcióvezető és Rétvári Bence alelnök által jegyzett közlemény leszögezi: egyértelmű, hogy a telejósdák saját magukon túl nem szolgálják senkinek az érdekeit.

Tegyük fel a kérdést: ha valaki valóban a jövőbe látna vagy gyógyítani tudna, ezt a képességét a televízión, illetve sms-n keresztül árulná? Nekik nem az emberek jólléte, hanem a minél magasabb percdíj és a profit megszerzése a lényeg. A KDNP azonban minden eszközt megragad, hogy megvédje a magyarokat a csalóktól. 

Az ilyen műsorok és szolgáltatások több ponton is fogyasztóvédelmi kérdéseket vetnek fel és beleütköznek a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény egyes rendelkezéseibe. Se adatvédelmi szempontból nem felelnek meg, sem a kiválasztási metódusuk nem átlátható, sem a saját maguk által a műsorban tett vállalásaikat, ígéreteiket nem tartják be. Ennek kapcsán számos állampolgári panasz érkezett már, amelyek mind nagyon hasonló, de annál inkább elfogadhatatlan és méltatlan esetekről számolnak be: egyes műsorok csodaolajokat reklámoznak, amelyeknek aztán nincs is jótékony egészségügyi hatásuk; mások nyereményeket ígérnek, amelynél végül kiderül, hogy nyeremény ugyan nincs, cserébe azonban ott marad a fogyasztó egy rendkívül magas telefonszámlával; megint más műsorok szorongást, pánikot keltő kijelentéseket fogalmaznak meg: bokaszalag-szakadást szenved november 12-e után; lehet, hogy találnak Önben csomót; 30 év családi szerencsétlenség jöhet, ha nem telefonál.

Éppen ezért egy évvel ezelőtt nyújtottuk be a fogyasztóvédelmi szervekhez azt a panaszt, amely kérte a hatóságot, hogy vizsgálja ki a telejósda-szolgáltatások működését, az ügyet jelenleg a Gazdasági és Versenyhivatal vizsgálja. A KDNP mindig is kiemelt figyelmet fordított az élethelyzetüknél fogva fokozott veszélynek kitett fogyasztók védelmére. Példaként említhetjük a nemrég a jogsértő termékbemutatók elleni fellépést, vagy éppen az áldoktorok, kuruzslók ellen tavaly év végén bevezetett szigorúbb jogszabályokat, melyek mind az állampolgárok védelmét, megtévesztésük megszüntetését, és tiszta helyzetek megteremtését tűzték ki célul – zárul a közlemény.

Forrás: kdnp.hu

 

A témában olvasásra ajánljuk korábbi interjúnkat: 

Harrach Péter: A telejósda a hiszékeny emberek becsapásáról szól

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre