Kiss-Rigó László: A telejósdákról minden józan embernek ugyanaz a véleménye

A KDNP még januárban jelentette be: „jósdastop” elnevezéssel kezdeményezi, hogy a televíziók képernyőjén „tevékenykedő” telejósok soha többé ne tudjanak senkitől pénzt kicsalni. Az emberek átverésére, „szakosodott” csalókról és a kezdeményezésről a Vasárnap.hu megkérdezte Kiss-Rigó László püspököt. A Szeged-Csanádi egyházmegye vezetője kérdésünkre elárulta: a katolikus egyháznak nincs különvéleménye a telejósokkal kapcsolatban, hiszen ebben a kérdésben minden értelmes és józan ember ugyanazt gondolja. Szerinte azok, akik szívükön viselik a személy és a társadalom identitástudatának erősödését, azok üdvözlik a KDNP kezdeményezését.

– A televíziós jósműsoroknak van helyük a képernyőkön?

– Fizikai értelemben a televíziós jósműsoroknak sajnos van helyük a képernyőkön. A nagy baj az, hogy ezt a helyet el is foglalják. Mindezt erkölcsi értelemben helytelennek tartom. Egyrészt mert így csalásra és jogtalan pénzszerzésre nyílik lehetőségük, még akkor is, ha egyébként sok olyan ember akad, akik önként vállalkoznak, sőt sorban állnak azért, hogy mindennek elszenvedői legyenek. Másrészt emberek szellemi szintjének tudatos lealacsonyítását, szellemi egészségének rombolását, önmagában féktelen ösztöneinek gátlástalan kihasználását a magam részéről bűncselekménynek tartom.

 – A katolikus egyháznak van hivatalos álláspontja a pénzenergiát küldő látókkal és távgyógyítókkal kapcsolatban?

– A katolikus egyháznak nincs különvéleménye a pénzenergiát küldő látókkal és távgyógyítókkal kapcsolatban.

A kérdésben közös a véleménye minden értelmes és józan embernek, közösségnek.

– Mit szól a KDNP telejósdákkal szemben „jósdastop”néven meghirdetett harcára?

– Nem tudom, hogy harcról van-e szó. A KDNP törekvése arra irányul, hogy lehetőség szerint a jog szabályozza, illetve szankcionálja a kérdést a társadalom védelmében. Ez párthovatartozástól függetlenül minden politikusnak lelkiismereti kötelessége.

A kezdeményezés szükséges, de messze nem elégséges. A butaság és a bűn ellen valóban harcolni kell.

Ebben a harcban azonban a leghatékonyabb fegyver a nevelés és az oktatás. Azt is látni kell azonban, hogy vannak olyanok, akik csak azért veszik igénybe a távjósdák „szolgáltatásait”, mert humort látnak benne, alkalmat a poénkodásra.

– Sokan érvelnek azzal, hogy a jósok nyilvános működésének betiltásával a jogalkotó kinyitná „Pandóra szelencéjét”, mivel ugyanazon az alapon válnának támadhatóvá a különféle vallások is. Mi a véleménye erről a felvetésről?

– A televíziós és egyéb, bármilyen ellenszolgáltatásért „dolgozó” jósok szolgáltatásai valójában értéktelen pótlékot nyújtanak azok számára, akiknek szükségük és joguk lenne valódi (és ingyenes) lelki segélyszolgálatra, mentálhigiénés tanácsadásra. Ezt a feladatot képzett szakemberek végzik, vallásosak és nem vallásosak egyaránt. Ennek semmi köze a babonás kuruzsláshoz.

Ha egy káros, egészségre veszélyes, gyógyszerként árult, hamisított terméket tiltanak, vagy kivonnak a forgalomból, a gyógyszertáraknak nem kell tartaniuk attól, hogy őket is bezárják. Ezért adott esetben a „Pandóra szelencéje” effektus nem a valódi vallások vagy a mentálhigiénés szakemberek szolgálatát érintené.

A távjósokhoz és a kuruzslókhoz hasonlóan ugyanazon az alapon leginkább egyes pártok, egyes politikusainak káros és butító tevékenységét lehetne támadni, de erre sajnos nem sok esélyt látok.

– A televíziós jósok már évtizedek óta jelen vannak Magyarországon. Ez idő alatt többször, többen megfogalmazták, hogy tenni kéne valamit ellenük. Mit gondol, miért kellett ilyen sok idő ahhoz, hogy a politika is lépésre szánja el magát?

– Nyilván voltak és most is vannak ennél fontosabb kérdések, melyek megoldása az egész társadalmat szolgálná. Szélesebb perspektívában és nagyobb összefüggéseiben szemlélve a „jósdastop” ügyét, világos, hogy akik a multikulturális, nyílt társadalom hívei, az értéksemlegesség diktatúrájának a harcosai és a társadalom tömeggé silányításán dolgoznak, azok ellenzik, akik pedig szívükön viselik a személy és a társadalom identitástudatának, s ezáltal immunitásának erősödését, és azon dolgoznak, hogy az egész társadalom közösségek közössége legyen, azok üdvözlik az ötletet.

Fotó: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre