Bese Gergő: Karácsony után kitessékeljük a Szent Családot

Veilandics Franciska, a Kereszténydemokráciáért Egyesület elnöke, Dobrai-Maronics Ilona, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság munkatársa és Bese Gergő atya. Fotó: Vasárnap.hu.

 

– A klímavédelemről az egyháznak is hallatnia kell a hangját, hiszen a teremtett világ kizsákmányolása katasztrófához vezet – fejtette ki álláspontját Bese Gergő atya a keresztényüldözést részletesen tárgyaló budapesti konferencia egyik kísérőrendezvényén. A Kereszténydemokráciáért Egyesület és a Budapesti Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) által szervezett panelbeszélgetésen a fiatal pap rámutatott: alapvető, hogy a teremtett világ jó, ennek gondozását pedig Isten az emberre bízta.

– Az, hogy az ember kizsákmányolja a teremtett világot, az az ember természetének megváltozásáról szól 

– mondta.

Véleménye szerint az ember annyira a jelen önös érdekeit hajszolja, hogy nem gondol bele abba, mi lesz 100-200 év múlva. Teljes szemléletmódváltás szükséges ahhoz, hogy ne a „szemeteskosarak kultúráját” éljük, a mindennapi szokásainkat kell teljesen megváltoztatni, amely természetesen nagyon nehéz.

– A szentatyának igaza van abban, hogy hiába tartunk nagy volumenű klímavédelmi konferenciákat, amíg ki-ki hazatérve, a saját országában a gazdasági lobbi szerint cselekszik – tette hozzá. Emlékeztetett, Ferenc pápa a plébániákat is hívja a változásra, például szelektív hulladékgyűjtéssel, hiszen kis közösségekből kinőve lehet felépíteni a változást.

Kérdésre, miszerint szükséges-e új spiritualitás, ha szeretnénk komolyan tenni a teremtésvédelemért, elmondta: nincs szükség rá, hiszen minden adott és minden megfogható az enciklikákon keresztül, inkább

rendes megtérésre lenne szükség”.

Bese Gergő szerint az emberek fogékonyak ennek befogadására, hiszen karácsonykor is minden alkalommal rengeteg gyűjtést szerveznek, ellenben

karácsony után ki is tessékelik a Szent Családot az otthonukból”.

A blogger pap úgy gondolja, az egyház az egyén megtérésében és az embertársi kapcsolatok megújulásában, felrázásában tud segíteni. – Kihagyni sem lehet a világvallásokat ebből a párbeszédből, hiszen a föld lakosságának többsége hisz a transzcendensben és valamilyen vallásban – tette hozzá.

Bese Gergő szerint annak ellenére, hogy politikai titulust nem vállalhatnak papok, vannak értékeink, amelyekért fel kell emelniük a szavukat.

Dobrai-Maronics Ilona, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárság munkatársa és Bese Gergő atya. Fotó: Vasárnap.hu.

Például az, hogy a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység, nem egyik napról a másikra alakult ki, és ne gondoljuk azt, hogy a határokon átlépve nem fognak majd elérni hozzánk is az üldözők.

– Franciaországban már megbüntetnének, ha reverendában járnék, míg itthon atrocitás nélkül végigjöttem a villamoson – jegyezte meg Bese Gergő.

A Vasárnap.hu kérdésére, miszerint Gyurcsány Ferenc környezetvédelmi kampánya mennyire hiteles, elmondta; álságos, hogy olyanok próbálják eladni magukat, akik egyáltalán nem voltak a teremtett világ barátai. – Például a szocializmus is óriási ökológiai lábnyomot hagyott maga után, ebből vajon Gyurcsány Ferenc mennyit forgatott vissza? – tette fel a kérdést Bese Gergő.

A szekció második részében a Perszonalitás Alapítvány szervezésében Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és ifj. Lomnici Zoltán jogász beszélgettek arról, hogy a keresztények védelme kizárólagosan a kereszténydemokraták feladatkörébe tartozik-e.

Fellegi Áron, a Perszonalitás Alapítvány munkatársa, Simor Miklós, a Perszonalitás Alapítvány elnöke, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója és ifj. Lomnici Zoltán jogász. Fotó: Vasárnap.hu.

Szánthó Miklós rámutatott, az unió nem tudja magát identifikálni, ezért nehéz lenne globális kiállást kialakítani, továbbá a nyugati civilizációban nem is lehet program szintjén kimondani, hogy a keresztények védelméről van szó – egyfajta kihátrálásként, pusztán vallásszabadságról és egyéb szabadságjogokról lehet csak beszélni.

Az Alapjogokért Központ igazgatója lapunk kérdésére, miszerint van-e esély az unió identitásának kialakulására, elmondta, az unió új vezetésének felállása csak reményt adhat arra, hogy józanabb testület irányít majd, de olyan szélsőségesen szekularizált az uniós elit, hogy emiatt nem vállalja fel keresztény gyökereit, ezért nem lát esély arra, hogy ez az identifikáció kialakulhasson.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a legszemélyesebb közügy a vallás, a keresztények pedig egy hatalmas család tagjai, amely több oldalról kapja a támadásokat. Hozzátette, míg alapvető dilemma, hogy az államot és az egyházat milyen mértékben kell szétválasztani, a kereszténydemokrata pártoknak sokkal nagyobb problémákkal kell megküzdeniük.

A jogász szerint a Demokratikus Koalíció például előszeretettel hivatkozik Ferenc pápára, de vagyoni értelemben fosztaná meg javaitól az egyházat és jogfosztottként tekint erre a közösségre.

Amikor a Vasárnap.hu arról kérdezte, mi lehet a fiatalok szerepe a keresztényüldözés elleni küzdelemben, felidézte II. János Pál pápa személyiségét, s hogy ő milyen mértékben hatott a fiatalokra. Most is működnek olyan kereszténydemokrata ifjúsági szervezetek, amelyek ezen a területen is tevékenykednek, példaként kifejezetten az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget említette.

II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről 2019 Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre