Szexuális nevelés jelenünkhöz igazítva

Korunkban egyre többször kell aggódnunk amiatt, hogy gyermekeink milyen fórumokon/felületeken hallanak a szexualitás, a nemiség, a „felnőtté válás", valamint a család és családi élet témaköréről. Jó, ha aggódunk emiatt, mert egyáltalán nem mindegy, milyen hatások érik a fiatalokat, akik sokszor maguk is elveszettek vagy kezelik tabuként a kínosnak tűnő, azonban annál fontosabb intim témákat és kérdéseket. Fontos ezért, hogy megismerjük a felvilágosítás pozitív módjait, nem csak a szülő-gyerek beszélgetések nehézsége miatt, hanem mert manapság már sokkal több lehetőségünk van annál, minthogy egy unalmas osztályfőnöki órán a meghívott szakember ledarálja mondandóját az unatkozó, oda nem figyelő osztályok számára.

A Vatikán korábban már felhívta a figyelmet arra, válsághelyzet tapasztalható a szexuális nevelés terén. Ki is adtak egy dokumentumot, mely a „Férfinak és nőnek teremtette őket. A párbeszéd útjáért a gender-kérdésről a nevelésben” címet viseli és arra hívja fel a figyelmet, hogy nem jó az a gender-szemlélet által terjesztett ideológia, amely tagadja a férfi-nő közötti kölcsönösséget és különbségeket, azokat pusztán a történelmi-kulturális környezet hatásainak tartva. 

Vatikán: Válsághelyzet tapasztalható a szexuális nevelés terén

A gender felfogás egy nemi különbségek nélküli társadalmat vázol föl, ahol a társadalmi nemnek van abszolút elsőbbsége a biológiai nemmel szemben, így a témáról folytatott párbeszédnek nincs helye a szexuális nevelésben. A Képmás magazin írásában olyan programokat mutat be, melyek segítenek a szülőknek abban az igen nehéz problémában, miként is érdemes beszélni gyermekünknek a szexualitásról és annak kérdésköréről. 

Megérteni a folyamatokat – a Ciklus-show

Az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos) a „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!” – mottóval indult útjára 1999-ben. Az egyedülálló, lányoknak szóló, nemzetközileg elismert program- közismert nevén a „Ciklus-show” – dr. Elisabeth Raith-Paula müncheni orvosnő ötlete alapján született meg, Magyarországon a Kecskemét–Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület honosította.

Az MFM-Projekt játékos és élményszerű felvilágosító foglalkozás 10–13 éves lányoknak.

A lányok egy ötletdús dramatikus játékon keresztül fedezik fel a ciklus alapösszefüggéseit, a menstruáció értelmét, az új Élet keletkezését, saját maguk különlegességét.

Megértik a bennük zajló folyamatokat és a termékenységi jelek üzenetét, és megtanulnak pozitívan viszonyulni saját testük működéséhez – fejti ki a Képmás. 

A programban résztvevő lányok látványos feladatokkal játsszák végig például a ciklus történéseit, a fogantatás csodáját, a születés illetve a menstruáció történéseit. A lap rámutat: a felmérések azt igazolják, hogy a Ciklus-show megközelítésmódja hatékony: a foglalkozáson részt vett lányok 91 százalékának sokat vagy nagyon sokat segített a foglalkozás, hogy jobban megértse a saját teste működését; 72 százalékuk teljesen normálisnak találja az első vérzését, 18 százalékuk pedig kifejezetten örül neki, a foglalkozás után másfél évvel is jobban érzik magukat a testükben, mint akik nem vettek részt Ciklus-show-n.

Titkos-küldetés®, avagy a fiúk oldaláról 

A Ciklus-show mellett megszületett annak fiú-verziója is, a Titkos küldetés®, az Életünk a család! NKKft munkája nyomán. A program során a 10–13 éves fiúk interaktív felvilágosító foglalkozáson  egy dramatikus játék során a hímivarsejtek szerepébe bújnak, így ismerkedhetnek meg a férfi és a női termékenységgel, a fogantatás csodájával. A félnapnyi vidám hangulat és játék alatt komoly beszélgetés folyik, a fiúk őszinte kérdéseikre őszinte válaszokat kapnak. 

Szó van a serdülőkor mibenlétéről, a serdülőkori higiénéről, a férfivá érés testi-lelki folyamatairól, a termékenységről, a felelősség kérdéséről.

Mindez a pozitív testkép és a férfi identitás megszilárdulását is szolgálja – olvasható a programról. 

A fent említett mindkét program a szülőknek is lehetőséget nyújt arra, hogy a foglalkozások bemutatásán túl hasznos információkat és segítséget kapjanak az otthoni, szexualitásról történő beszélgetésekhez. 

TeenSTAR, foglalkozások és interaktivitás a jobb megértésért

A TeenSTAR program egy komplex, szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program, amely az elmúlt években érkezett Magyarországra, azonban közel 30 országban működik világszerte és kutatások igazolják eredményeit a korai szexuális élet és a fiatalkori terhességek megelőzésében. Dr. Hanna Klaus, jelenleg az USA-ban élő és dolgozó osztrák nőgyógyász az 1980-as években dolgozta ki a programot, melynek célja a prevenció volt, mivel munkája során nagyon sok terhes kamaszlánnyal találkozott. Munkatársaival folyamatosan továbbfejlesztik a programot a kor kihívásainak megfelelően.

A TeenSTAR program segít a fiataloknak megérteni a kamaszkor idején lejátszódó testi-lelki változásokat támogatva őket abban, hogy a szexualitást integrálni tudják a serdülőkor során kialakuló identitásukba.

Ennek során fontos szempont a pozitív test- és énkép, a termékenységtudatosság és az egészséges párkapcsolatok kialakításának képessége. Egy TeenSTAR csoport tagjai általában fél éven keresztül, szakkörszerűen találkoznak rendszeresen. Másik lehetőség, hogy két éven keresztül félévente négy, egymásra épülő workshopon vesznek részt.

A Képmás említést tesz még egy olyan felületről, amely a szexuális nevelés kihívásaiban hivatott a szülőket segíteni, ez pedig egy mentálhigiénés szakember anya és pszichológiát végzett lánya által elindított oldal, az Anya-lánya.hu. Rendszeres cikkekkel, hanganyagokkal segítik a lányos anyákat a szexuális felvilágosítás feladatában és a jó anya-lánya kapcsolat kialakításában, de online tanácsadásra vagy személyes konzultációra is van lehetőség. 

Képek forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre