Kötélideg és önuralom – Finnország az EU soros elnökeként a magyarországi jogállamiság vizsgálatára készül

Finnország az Európai Unió soros elnökeként vizsgálná, hogy Magyarországon, Lengyelországban és részben Romániában sérül-e a jogállamiság. Az Euronews írása szerint Finnország vizsgálódása során a bíróságok és az ellenzék demokratikus jogaival, illetve a média szabadságával kiemelten kíván foglalkozni az elkövetkező hónapokban.

A nettó befizető Finnország szeretné előmozdítani ezeket a kérdéseket, remélem, az ősz folyamán, amikor a többéves uniós költségvetést tárgyaljuk, sikerül is megoldani. Így Magyarország, Lengyelország és a többi, a jogállamiságot megsértő tagállam tisztában lesz azzal, hogy cselekedetei hatással lesznek az uniós kifizetésekre is. Az említett két ország esetében a kohéziós alapokon keresztül az uniós finanszírozás kifejezetten jelentős összeget tett ki – jelentette ki Antti Rinne finn kormányfő.

A jövőben várható pengeváltás a két ország között nem előzmény nélküli. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy július közepi posztjában nonszensznek nevezte a jogállamisággal kapcsolatos finn kritikát. Azzal vádolta meg az országot, hogy bort iszik és vizet prédikál. Nem rejtette véka alá azon álláspontját se, hogy az uniós alapok nem jótékonysági adományok.

Idézzük fel, mit is mondott Magyarország miniszterelnöke tusványosi beszédében a jogállamiságot ért finn kritikákról.

Orbán Viktor szavai szerint: „Ide jó idegek kellenek. Nem ahhoz, hogy az álláspontunkat képviseljük, mert az, mint a miniszter asszony bemutatta már korábban lehetséges, hanem, hogy ne nevessük el magunkat, és a kikacagással ne sértsük meg a partnereinket. Ez a legnehezebb. Ehhez kellenek jó idegek és önuralom. Itt van például rögtön az előttünk álló időszak, amikor a finn barátainkkal fogjuk értékelni a magyar jogállamiság helyzetét. A finn barátainkkal fogjuk. S Finnország egy olyan ország, tisztelt Hölgyeim és Uraim, ahol nincs alkotmánybíróság. Az alkotmány védelmét a parlament erre a célra létrehozott külön bizottsága látja el. Képzeljék el, amikor a magyar jogállamiságban mi egyszer csak azt mondanánk, fölszámoljuk az Alkotmánybíróságot, és a parlament alkotmányügyi bizottsága gyakorolja a normakontrollt. Ez a helyzet körülbelül Finnországban. Vagy hogy egy másik szép példát mondjak: Finnországban az akadémia az oktatási minisztérium felügyelete és irányítása alatt áll. Képzeljék el, ha úgy zártuk volna le a magyar akadémiáról szóló vitát, hogy egész egyszerűen az oktatási miniszterhez – ez nem történik meg, kedves Kásler miniszter úr, de képzeljük el mégis – telepítjük az akadémia felügyeletének és irányításának jogát. Vagy képzeljék el azt a finn jogállami állapotot, amikor a bírákat az igazságügy-miniszter javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Az igazságügyi miniszter javaslatára a köztársasági elnök. Tehát idegrendszer, jó idegrendszer kell ahhoz, hogy a bennünket majd jogállamiság szempontjából firtató és kérdezgető finn barátainknak ne mosolygással, nevetéssel, hanem kellő tisztelettel, udvarias válaszokkal tiszteljük meg őket, illetve ezeket adjuk meg nekik.”

Forrás: euronews.com, Hír TV   Fotó: MTI/EPA/Reuters Pool/Francois Lenoir

Iratkozzon fel hírlevelünkre