Salvini és a rózsafüzér

Ha kampányról van szó, a politika képes olyan eszközöket is bevetni, amelyek adott esetben sérthetik a jó ízlés határait. Mivel nehéz volna élesen elkülöníteni, hogy mit szabad és mit nem kampányidőszakban, az olasz belügyminiszter esetére térünk ki, aki egy politikai rendezvényen "használta" a rózsafüzért.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn egy kampányeseményen lobogtatta meg a rózsafüzért katolikus hitének tanúbizonyságaként – írta meg a New York Times az AP cikke alapján. Erre válaszul az olasz katolikus egyház kritikával illette a politikust, mondván, hogy cinikus módon használta fel a hit témáját az Európai Parlamenti választások hajrájában.

Salvini, miután meglengette a rózsafüzért, Olaszországot a Szűzanya oltalmába ajánlotta a rendezvényen, amelyen jelen volt számos radikális jobboldali európai vezető, köztük a francia Marine Le Pen is. A miniszter méltatta Szent II. János Pált és XVI. Benedek emeritus pápát, akik – tette hozzá – igyekeztek emlékeztetni Európát annak keresztény gyökereire.

Fotó: ANSA/MATTEO BAZZI

Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár újságírói kérdésre elmondta, hogy Isten mindenkiért van, „a saját érdekeink szerint segítségül hívni Őt mindig nagyon veszélyes”.

Antonio Spadaro atya, egy Ferenc pápához közeli jezsuita szintén negatív véleményt fogalmazott meg a rózsafüzér politikai kampány során történő felhasználásáról. Spadaro, aki mellesleg korábban Donald Trumpról is elítélően nyilatkozott a kérdés kapcsán, Twitter-bejegyzésében azt írta:

“A vallás kihasználása, úgy tűnik, nem ismer tisztességet.”

Az olasz politikus eközben hétfőn szintén  a Twitteren azt írta, hogy „továbbra is tanúságot fogok tenni a hitemről a munkám révén, mert egy szebb és biztonságosabb Olaszországot szeretnék. A pletykát másokra hagyom. Ámen”.

Számos katolikus orgánum is elítélte az olasz belügyminiszter fellépését, az olasz Familia Cristiana magazin például az emberi jogok megsértésével vádolta a politikust. Ezzel arra utaltak, hogy egy nemrég véget ért ENSZ emberi jogi vizsgálat szerint Salvini menekültpolitikája sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Az eset kapcsán hozzá kell tennünk, hogy a kampányidőszak nem a finomkodásról és a visszafogott politikai üzenetekről szól. A kereszténység egybefonódása a hatalmi elittel számos formában ölthet testet, az egyháznak az újkorban azonban sikerült elválnia a politikától, ami pozitívan értékelhető. Mindez nem jelenti azt, hogy akkor nem is nyilváníthat véleményt, vagy azt, hogy a papság ne mondhatná el a nézeteit egy adott politikai kérdésben.

Azonban a másik oldalról vizsgálva a kérdést, az egyháznak kevés olyan lehetősége van, amivel megvédheti magát akkor, ha a politika felhasználná a kereszténységet, így apellálva az emberek meggyőződésére és végső soron a szavazataikra.

Abban nem lehet semmi kivetnivalót találni, ha az egyház társadalmi tanítása megjelenik a politikai döntéshozatalban, vagy egyes közéleti kérdésekben. Ennek mértékéről lehet vitatkozni, viszont egy rózsafüzér felhasználása a politika érdekében a jó érzés mellett a Szűzanya tiszteletét is sérti.

KB

Borítókép: Getty Images

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre