Népszavazáson mondtak nemet a mecsetépítésre Kaufbeurenben

Nem járult hozzá a többség a helyi népszavazáson vasárnap ahhoz, hogy a bajorországi Kaufbeuren önkormányzata telket biztosítson a helyi török közösségnek a mostaninál nagyobb mecset felépítéséhez – írja az MTI.

 

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a szavazók mintegy 40 százaléka támogatta az ingatlanügyletet, 60 százalék pedig ellenezte. A részvételi arány 45 százalék volt.

A muszlim török közösség tartós bérletbe kapta volna a telket legfeljebb 99 évre és az önkormányzat beleszólhatott volna a mecset terveibe.

A projekt ellenzői leginkább azt kifogásolták, hogy a mecset felépítését kezdeményező Török-Iszlám Vallásügyi Uniót (Ditib) Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közeli szervezetnek tartják.

A mecset felépítése egyáltalán nem biztos, hogy meghiúsul, a Ditibnek mindössze egy másik elérhető és megfelelő telket kell találnia a helyi ingatlanpiacon. Terveik szerint az új mecset körülbelül 400 fő befogadására lenne alkalmas. A dél-németországi Kaufbeurenben mintegy 40 ezren élnek. A lakók többsége római katolikus.

A Török-Iszlám Vallásügyi Unió Németország egyik legnagyobb iszlám vallási szervezete, amely megközelítőleg 800 000 taggal bír és kb. 900 mecsetet magába foglaló hálózata van. Amellett, hogy aktív szerepet vállalnak a kulturális, vallási és szociális ügyekben, az imámjaikat Ankarában képzik, akik állítólag a saját közösségeikben is megfigyelték azokat, akiknek bármilyen közük lehetett a 2016-os törökországi puccskísérlethez.

A német kormány 2016-óta drasztikusan csökkenti a szervezetnek nyújtott támogatást, amelynek imámjaira a török kormány mint köztisztviselőkre tekint.

(MTI; Deutsche Welle)

Fotó: Andrea Warnecke/dpa