Japán szeretné, ha megtudná a világ, hogy ott is üldözték a keresztényeket

Japán lakosságának mindössze egy százaléka vallja magát kereszténynek. Ugyanakkor a japánok nemrég nyújtották be kérelmüket az UNESCO-nak azzal a céllal, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete egy tucat keresztény vallási helyet nyilvánítson a világörökség részévé.

2016-ban Martin Scorsese ‘A némaság’ című filmjében Japán egy korábban ismeretlen oldalát mutatta be. A film tizenhetedik századi jezsuita szerzetesekről szól, akik üldöztetést szenvedtek hitük miatt. Ugyanebben az időszakban – 1630 és 1867 között – Nagaszaki és Amakusa bizonyos területein volt a legnagyobb a keresztényellenesség.

A japán kormány többek között  a nagaszaki Oura templom világörökséggé nyilvánítását kérte. Ebben a templomban tizenhét japán keresztényt és kilenc katolikus papot feszítettek keresztre. Egy másik épület, a minamishimabarai Hara Castle, ahol keresztény felkelőket mészároltak le, vezetőjüket lefejezték, és betiltották a keresztény vallás gyakorlását. Ezen kívül számos hely van még a japánok javaslatai között, ahol az üldöztetések idején a keresztények titokban összegyűltek imádkozni, és szentmiséken vettek részt.

Ha az UNESCO elismerné ezeknek a helyeknek a jelentőségét, a következő hónaptól már a világörökség részeit képeznék tizennégy másik épülettel együtt Japánban és nyolcszáz másik műemlékkel az egész világon.

Makoto Fujimura azt nyilatkozta a Christian Today kérdésére: “Ez a kezdeményezés a japán kormány részéről több szempontból is jelentős. Egyrészt, mert ezzel elismerik a keresztény vallás fontosságát Japánban, folytatva ezzel Shusaku Endo kezdeményezését, aki a  Hallgatás című könyvével nagyban hozzájárult, hogy a japánok megismerjék saját történelmüket(…) Másrészt rámutat a keresztények kitartására, és alkalmazkodó készségére az évek során.

Nagaszaki, amit sokan a kelet Rómájaként emlegetnek, így szeretne tisztelegni azok előtt a keresztények előtt, akiket máglyán elégettek, forró vízben megfőztek, lefejeztek, vagy éppen a tenger partján keresztre feszítettek, várva, hogy az ár elvigye őket.”

Az üldöztetések végeztével Nagaszakiban egy templomot állítottak a huszonhat mártír tiszteletére, az Urakami katedrálist, és egy múzeumot is nyitnak idén, ami a japán keresztényüldözést mutatja be.

A Japánban élő blogger, Shaun McAfee a következőt írta az ottani keresztények történetéről:

“Mint az igazi Rómában, Urakamiban is nagy volt a keresztényüldözés, majdnem akkora, mint a Római Birodalomban. Itt, Urakamiban gyulladt ki először a keresztény hit lángja  a Távol- Keleten, és ez a láng azóta sem aludt ki.”

Fordította: Ungvári Ildikó

Forrás: infochretienne

Iratkozzon fel hírlevelünkre