Bese Gergő atya: A kereszt áldozata ma is bekövetkezik, Isten nem mond le a szeretetünkről

Ma virágvasárnap van, Jézus ünnepélyesen bevonul Jeruzsálembe. Ismerve a későbbi történéseket, van bennünk egy furcsa érzés, látva tömeget, hallva az éljenzésüket, éneküket, pár nappal később pedig ugyanez a sokaság már éppen az ellenkezőjét, a halálát kiáltja.

Jézus azonban egész idő alatt hallgat, nem hagyja, hogy a hatalom, a hírnév megszédítse, és elveszítse tekintetét a küldetéséről. Az egyszerűség embereként szamárháton vonul be a szent városba. A sokaság különleges ünnepre készül: itt van a felszabadító, majd kardokkal kivívja a szabadságukat. Jézus pedig éppen ellenkezőleg, a saját áldozatának bemutatására készül húsvét alkalmával.

De miért változott meg a tömeg pár nap leforgása alatt? Hogyan lettek képmutatókká? Mert hallottak Jézus csodáiról, ismerték tanításait, de nem akartak változtatni az életükön. Képtelenek voltak kibújni a bőrükből, ezért hallgattak inkább a főpapokra, az elöljárókra, mert elviselhetőbb egy külső ellenséggel küzdeni, mint önmagunkkal.

Jézus pedig döntésével is bennünket tanít, nemet mond a világi hatalomra, a fegyveres harcra, de igent a kereszt áldozatára.

Az emberi kéz ácsolta trónus nem más, mint a kereszt. Ezzel az áldozattal is közel akart lenni hozzánk. Értünk tette, hogy teljes egészében megérintse emberi valóságunkat, hogy egész létünket, minden bajunkat átélje. Ő maga is számos kudarcot megélt: mindenki elutasítja, tanítványa elárulja, Péter megtagadja, barátai csendben elfordulnak tőle.

A pálmaágak lengetése nagypénteken nyeri el igazi értelmét, a kereszt fájáról szemlélve. A győzelem ágai nem a szamár hátán ülve nyerik el értelmüket, hanem a keresztről letekintve.

De mi fel tudunk még nézni a keresztre ámulattal, könnyes szemmel? Vagy a megszokás, az önsajnálat erősebb, mint Krisztus áldozatának megértése?

Kezdjünk újra hinni abban, hogy a kereszt áldozata ma is bekövetkezik, Isten nem mond le a szeretetünkről. Ő ma is feláldozza értünk Fiát, hogy nekünk örök életünk legyen. Jézus pedig ismét igent mond erre az áldozatra, kiissza a kelyhet, és beteljesíti küldetését!

Címlapkép forrása: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre