A hit és a zene közös nyelvén

A klasszikus zenei világ legnagyobb külföldi és magyar szólistáival, a színházi élet krémjével találkozhat az érdeklődő a budapesti nyári zenei fesztiválon, ígérik a szervezők. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, a világszerte ismert hegedűművész házaspár ötletéből indult útnak a Fesztiválakadémia Budapest. Az ötletgazda zenész párral az idei eseményről közölt interjút honlapján a Magyarországi Református Egyház, ebből idézünk részleteket.

A két évtizedes programsorozat idei eseményét július 14–23. között tartják meg. A tíznapos rendezvény fővédnöke Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A művészházaspár most azt is felajánlotta hogy meghívásos alapon szívesen viszi a klasszikus zenét templomokba, gyülekezetekbe.

A Fesztiválakadémia Budapest (FAB) ötlete a kétezres évek elején született: a jövő muzsikusainak inspirálását tűzték ki célul.

Barnabás: Azt szerettük volna, hogy a nyári hónapokban üresen álló Zeneakadémia patinás épülete megteljen élettel. Adott volt a lehetőség, hogy kihasználjuk a csodálatos intézményi lehetőségeket. Batta Andrással, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori rektorával már többször beszélgettünk arról, hogy szerveznünk kellene egy mesterkurzusokkal összevont nemzetközi zenei fesztivált, aminek hatására a 2002-ben beadott tanári pályázatomnak ez fontos része lett. Eközben Kati Kaposvárott indított el egy nemzetközi kamarazenei fesztivált, a Kaposfestet.

Katalin: 26 éve alkotunk egy párt, bár 12 éves korunk óta közös zenei csoportba jártunk a Zeneakadémiára, amelyhez immár 33 éves folyamatos jogviszony köt bennünket. Vagyis nem nagyon tud elhatárolódni, hogy egy ötlet melyikünk szüleménye. Mi teljesen együtt gondolkodunk, egymást inspiráljuk, a projekteket együtt visszük. Mivel én kaposvári születésű vagyok, annak idején én kerestem fel Szita Károly polgármestert azzal, hogy írjuk rá a világ zenei térképére Kaposvár városát. A polgármester nyitott, támogató volt, így évekig sikerrel vittük ezt a rendezvénysorozatot, a FAB szervezésében pedig épp két napja játszottunk ott, a Csiky Gergely Színházban.

A háromnapos nyári fesztivál közben tíznaposra, majd egész évesre nőtte ki magát. Mondhatjuk azt is, hogy folyamatos rendezvénysorozat lett, hiszen járjuk az országot, a Kárpát-medencét, az alap- és középfokú zenei intézményekben adunk mesterkurzust, koncerteket, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, nyilvános főpróbákat kínálunk. A palettánkon ott vannak még a közvetlen hangvételű szalonkoncertek és a nagytermi utazóturnék is.

Az idei nyári fesztiválon több mint negyven magyar és külföldi szólista játszik és tanít majd. Összekapaszkodtunk a szüleim által immáron huszonnégy éve működtetett zenei táborral. Általuk százötven magyar kisgyerek és pedagógus lesz ott a Bartók-konzervatóriumban, részt vesznek a Zeneakadémia koncertjein, hallgathatják a kurzusainkat, vagyis az egészen piciket is összehozzuk a külföldi művészekkel. A közös nyelvünk a kommunikációban a zene nyelve lesz.

Barnabás: A fesztiválakadémia egyik vezérgondolata az oktatás, a másik a muzsikálás és a zenehallgatás öröme. A tavalyi esemény után valaki úgy jellemezte az eseményt: „olyan volt, mint egy jó osztálykirándulás”. Ez a hasonlat nagyon tetszett nekünk. A közösen, egy térben megélt katarzis örökre összeköti az embereket. Ezt szeretnénk megélni a lehető legtöbb emberrel.

 Annak idején Vásáry Tamás nyilatkozta valahol, hogy amikor zongorázik, magáról is megfeledkezik, mert akkor ő maga a zene. A keresztyénségnek is van ilyen közös hangja.

Katalin: Ez pontosan így van. Ahogy Pilinszky írja: „menthetetlenül egyek vagyunk”. Az emberek egységet alkotnak, ha tetszik, ha nem. Mások fájdalma az én fájdalmam is. Ha ölik egymást, abba én is belehalok. Amit a református így gondol, a katolikus meg úgy, mi egy egységnek látjuk, mert a lényege az, hogy közös a hit, a hangok, a zene pedig a szavak nélküli nyelvünk.

A Fesztiválakadémia Budapest a „zene mini univerzuma”. Több mint 150 fiatal, több mint 20 koncert, több mint 40 művész, folyamatos programok, előadások, beszélgetések – 2023. július 14–23., Budapest. Az esemény részletes programját megtalálják a fesztivalakademia.hu weboldalon.

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás, címlapkép: Reformatus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre