A gyermekeink a világháló célkeresztjében

Gyermekek esetében nem a tiltás a jó megoldás, hanem inkább el kell magyarázni nekik a lehetséges veszélyeket – Turányi Tatjána kiberbiztonsági és kiberpszichológiai tanácsadóval, a Quadron Kibervédelmi Zrt. munkatársával beszélgettünk.

– Miért nagyobb ma a gyermeket vállalók felelőssége, mint a korábbi generációk esetében?

– Azért, mert világunk gyökeresen megváltozott. A mai gyermekek gyakorlatilag a digitális terekbe születnek bele. A mai ’30-as generációnak ezért már jobban oda kell figyelnie arra, hogy gyermekeik milyen tartalmakat érhetnek el az interneten.

A fiatal szülők többsége még az internet térhódítása előtt született, azaz ők még „digitális bevándorlók”.

Ennek a generációnak éppen az a feladata, hogy gyermekeit képes legyen visszarántani az offline térbe. Nekik még megvannak azok a tapasztalataik, amelyekkel meg tudják mutatni a fiatalok számára az online világon kívüli élet szépségeit.

A gyermekek célkeresztbe kerülhetnek az online térben. (Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com)

– Az állandóan változó digitális terekben hogyan tud segítséget nyújtani a szülő?

– Először is azzal, hogy felvállalja azt a kötelezettségét, hogy folyamatosan tanuljon és legyen nyitott az új ismeretekre. Csak hangsúlyozni tudom, hogy ennek a generációnak szert kell tennie a közösségi médiaplatformokkal és a biztonságos internettel kapcsolatos tudásra, ugyanis a gyermekei jövője múlhat ezen. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szakkönyveket és kutatásokat kell bemagolnia a szülőknek, de a naprakész, praktikus információ elengedhetetlen a tudatos nevelésben.

Másképpen elveszíthetik a gyermekükért vívott harcot, akik egyre több időt töltenek az online térben.
– Akkor a mai szülőknek nagy a felelőssége.

– Óriási, ráadásul ők képezik a hidat az online világba születő gyermekeik és az offline térben szocializálódó nagyszülők nemzedéke között. Ez nagy kihívás, hiszen családokat kell egyesíteni.

Ugyanakkor ennek, a harmincas éveiben járó generációnak megvan minden tapasztalata, hogy sikeresen összekösse a különböző korosztályokat.

Ehhez viszont mindenképp tudatosítania kell a digitális térben zajló folyamatokat, mert például a közösségi média felületein is nap mint nap történnek jelentős változások. Csak rutinból ma már nem lehet jó megoldásokat találni az élet új kihívásaira.

A gyermekek és fiatalok egyre több időt töltenek a virtuális terekben.  (Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com)

– Mit is tehet a szülő azért, hogy gyermekét biztonságban tudja a digitális terekben?

– A fiatalokat legtöbbször a közösségi média felületein éri jelentős behatás, ezeket a tereket ismernie kell a szülőnek. Nem a tiltás a jó megoldás, hanem inkább el kell magyarázni a gyermekeknek a lehetséges veszélyeket, fel kell őket készíteni arra, hogy meg tudják védeni magukat és hogy jelezzék, ha baj van.

A fiatalok esetében a közösségi média jelentősen befolyásolja a világlátásukat.

A kamaszok önmagukat keresve, a személyiségfejlődés érzékeny szakaszában gyakran találkozhatnak negatív hatásokkal, ezért fontos, hogy mentálisan is felkészítsük őket. Kifejezetten hátrányosan hathat a felnövekvő nemzedék ön-, és testképére az online-média hamiskás világa. Ennek hatására a következő generációk olyan tökéletes szépségideált akarnak követni, amely valójában nem létezik, ebből adódik, hogy az offline-térben elégedetlenek lesznek.

– Hova fordulhat segítségért a szülő?

– Rengeteg segítséget kínáló tartalom érhető el számukra. A NMHH és a Safer Internet Program oldalai mellett ajánlani tudom a Protect Young Eyes, a Digitális Gyermekvédelem és a Bűvösvölgy honlapokat is. Itt nagyon sok segítséget kaphatnak a szülők és a fiatalok egyaránt. A legfontosabb azonban az, hogy a szülő folyamatosan odafigyeljen a gyermekére, ne hagyja egyedül az online térben sem.

Aki támogatás nélkül marad, az könnyebben kerülhet az internet bizonytalan bugyraiba, lesz támadás áldozata, vagy sérül mentálisan.

A szülőnek meg kell ismernie, hogy milyen oldalakon tölti gyermeke az időt, hogy ott kikkel lép kapcsolatba, de ne legyünk kontrollmániásak. A legfontosabb a szülő és gyermeke között a bizalom kiépítése. Tudatosítsuk a gyermekünkben azokat a veszélyeket, amelyekkel az online térben találkozhat. Nem hanyagolható el a szülők példamutató magatartásának fontossága sem az online terek használatában. Ha a gyermek viselkedésében jelentős változást tapasztalunk akkor szakemberhez kell fordulni.

 

Tóth Gábor

Nagy veszélyben a magyar fiatalok

Összeszorul a gyomrom, ha gyermekeink jövőjére gondolok

A tabletkorszak gyermekeinek is szükségük lenne Jókaira

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre