Lovakon, nyergekben – Most megnézheti a honfoglásról szóló leghitelesebb filmet – VIDEÓ

Az eddigi leghitelesebb film készült a honfoglaló magyarok életéről. A „Lovakon, nyergekben” című ismeretterjesztő műsor középpontjában a 9–10. századi magyar hadművészet áll.

A tudományos igényű és látványos filmet az ELKH BTK Magyar Őstörténeti Kutatócsoport, a PPKE Régészettudományi Intézete és a Digitális Legendárium munkacsoport készítette. A film írójával, tudományos munkatársával Sudár Balázs történésszel beszélgettünk.

A Budapesti Történeti Múzeum főmunkatársa beszámolt arról, hogy a Lovakon, nyergekben című film attól más, mint a korábbi, hasonló témájú filmek, hogy megtalálható benne a tudomány képviselőinek és a hagyományőrzőknek az együttműködése is. A film egyfelől a lehető legmodernebb tudományos ismereteket adja át közérthető formában. Másfelől a hagyományőrző csapatok szerepeltetésével a jelenlegi leghitelesebb képet nyújtja a korszakról.

„A film tehát a tudomány és a magas igényű hagyományőrzés összefogásának szép példája” – emelte ki Sudár Balázs.

A nézők előtt feltárulnak a honfoglalás kora hétköznapi életének eddig ismeretlen fejezetei. A rekonstrukciós-vizsgálatok során fény derült többek között arra is, hogy hogyan készítették eleink az íjakat, vagy éppen a vastárgyakat.

Sudár Balázs kérdésünkre elmondta, hogy a film átütő ereje abban áll, hogy az elmúlt években a magyar hagyományőrzés eljutott arra a szintre, hogy honfoglaláskori harcosokat – lovas felszereléseikkel együtt – hitelesen képes bemutatni.

A népszerű történész azt is elárulta, hogy a filmben megtalálható minden eszközt, felszerelést és fegyvert régészeti leletek alapján készítettek a mai kézművesek, mesteremberek.

Ezeket végül a hagyományőrzők „élesben” is kipróbálták. Az így „életre keltett” tárgyakkal számos olyan tapasztalatra tettek szert, amelyek korábban nem voltak a tudományos ismeretszerzési eljárásokkal elérhetők.

A film kiváló oktatási segédanyag, ahol a tudomány legkorszerűbb eredményei ismerhetőek meg látványosan, 21. századi tudományos-ismeretterjesztő igénnyel.

 

Szenzáció – Ismeretlen magyar fejedelem nyomára bukkanhattak

Ez történhetett a keleten maradt magyarokkal

Őstörténeti paradigmaváltás kellős közepében vagyunk

Címlapkép: Lovakon, nyergekben. Forrás: a Digitális Legendárium hivatalos Youtube-csatornája.

Iratkozzon fel hírlevelünkre