Tizenhat millió nő hagyta el az egyházakat az elmúlt 10 évben 

Ericka Andersen író és szabadúszó újságíró könyve nemrég jelent meg: A visszatérés oka: Miért van szüksége a nőknek az egyházra és az egyháznak a nőkre? címmel. A könyvben megjegyzi, hogy az elmúlt 10 évben 16 millió nő hagyta abba a templomba járást. 

Annak ellenére, hogy elismeri, hogy egyetlen egyház sem tökéletes, Andersen arra kéri a nőket, hogy térjenek vissza az egyházhoz, hogy újra fel tudják fedezni az örömöt és a célt, amit a vallás ad nekik. 

Elmondja, hogy az adatok azt mutatják, hogy a nők sokkal gyorsabb ütemben hagyták el az egyházat, mint a férfiak, azonban legtöbben nem fordulnak el Istentől. Ezért „szükségük van arra, hogy visszahívjuk őket a közösségbe”. 

Andersen beszélt az okokról is, melyek közt az első helyeken a túlterheltség, a stressz és a kevés szabadidő áll. Fontosnak tartja a #ChurchToo mozgalmat is, amely szexuális visszaéléseket tárt fel az egyházban és úgy gondolja, hogy a „mozgalom tanúsította, hogy az egyház szexuális tisztaságról szóló üzeneteinek felelőtlen kezelése mennyire káros lehet egyes nők számára”.  

A Pew Research 2019-es tanulmánya szerint a nők körében az elmúlt évtizedekben egyre kisebb szerepet játszik a vallás: a magukat kereszténynek valló nők száma 80 százalékról 69 százalékra esett vissza, a hívő, de nem vallásos nők száma pedig 2009 óta 10 százalékkal nőtt.

„A nők és a családjuk számára is előnyökkel járna a visszatérés, beleértve a mentális egészséget, a jobb kapcsolatokat, de még a fizikai egészséget is. Ráadásul a gyermekeik is szilárd hitbéli alapban nőnének fel, ahol boldogulni tudnak, kevésbé szoronganak, kevésbé depressziósak és úgy lépnek be a felnőttkorba, hogy magabiztosan tudják, hogy kik ők és hol a helyük a világban” – tette hozzá Andersen. 

Forrás: Christian Headlines 

A címlapkép forrása: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre