Szeptembertől csak magánszemélyeknek számlázhatnak a katás vállalkozók az új törvényjavaslat szerint

katás

Szeptember elsején érvénybe léphet a katás vállalkozókra vonatkozó új szabályozás, ha az országgyűlés elfogadja a kormány törvényjavaslatát.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új kata törvényt, amely továbbra is alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formát kínál a legkisebb vállalkozásoknak, közölte a Pénzügyminisztérium

A kormány arra hivatkozik, hogy azért volt szükség a változtatásra, mert egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosították.

A legfontosabb változtatások, hogy szeptembertől csak magánszemélyeknek állíthat ki számlát a  saját szolgáltatást nyújtó, vagy terméket értékesítő egyéni vállalkozó. Kivételt képeznek ez alól a taxisok, akik számára megvalósíthatatlan lenne a  kizárólag lakossági értékesítés. A havi kisvállalkozói adó egységesen mindenkinek 50 ezer forint lesz, az éves bevételi értékhatárt 18 millió forintra emelik.

Amennyiben az országgyűlés megszavazza, és szeptemberben érvénybe lép az új törvény, a vállalkozóknak szeptember 25-ig be kell nyújtaniuk a választásról szóló nyilatkozatokat. Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást. Ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. 

A címlapképen cégtábla az egykor a Magyar Általános Hitelbank Rt. által az 1909-1913-as években Alpár Ignác tervei alapján épített székház, a mai Pénzügyminisztérium épületén a fõváros V. kerületében, a József nádor téren.
Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László

Iratkozzon fel hírlevelünkre