A svéd egészségügyi tanács is beismeri a pubertásblokkolók magas kockázatát

Új irányt vesz a pubertásblokkolók alkalmazása Svédországban. Az elmúlt időszak eredményeire hivatkozva a svéd egészségügyi tanács most azt állítja, hogy nincs elegendő információ az ilyen készítmények hatásairól.

Megváltoztatja a hormonblokkolók alkalmazására vonatkozó irányelveit a svéd egészségügy – írja a The European Conservative. A svéd egészségügyi tanács azért vonta vissza korábbi álláspontját, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat a készítmények hatásairól és mellékhatásairól. Ráadásul arra sem találnak magyarázatot, hogy miért nőtt meg a „nemi diszfória” diagnózisa – mutat rá a konzervatív portál a svéd egészségügyi intézet honlapjára hivatkozva. Az új szempontok a svéd egészségügyi tanácsnak azt a 2015-ös iránymutatását váltják fel, amelyek még biztonságosnak nevezték a pubertás elleni szerek használatát a gyerekek körében.

Több kockázat, kevesebb előny

Az egészségügyi  tanács azt is beismeri oldalán, hogy nem lehet meghatározni azoknak a számát, akik végül megváltoztatják döntésüket a nemük módosításáról. A helyzetet ráadásul az sem könnyíti meg, hogy a „nemátalakító” kezeléssel foglalkozó szakirodalom sem tisztázza ezek gyakoriságát.

Az új megállapítások alapján a svéd egészségügyi tanács a következőket fogalmazta meg:

„A  rendelkezésre álló adatok alapján a tanács arra a következtetésre jutott, hogy a 18 év alattiak esetében alkalmazott pubertásgátlók kockázatai felülmúlják a demográfiai csoport egészét érintő lehetséges előnyöket.”

Az egészségügyi tanács korábbi iránymutatásainak felülvizsgálata egy, a „nemváltó” kezelésekről szóló, többéves múltra visszatekintő vita végét jelenti.

Az SVT, az országos közszolgálati műsorszolgáltató 2019-ben számolt be arról, hogy megnőtt azoknak a betegeknek a száma, akik megbánták a „nemváltást.” Tavaly pedig a svéd Karolinska Egyetemi Kórház közölte, hogy nem adnak többé pubertásblokkolókat a 16 évnél fiatalabbak számára 2021. április 1-jétől. A kórház – a fiatalkorú betegek számának növekedése miatt – akkor azt írta közleményében, hogy a kezelések olyan visszafordíthatatlan és káros következményekkel járhatnak, mint a szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, meddőség, fokozott rákkockázat és trombózis. Mindez pedig megnehezíti a kockázat és a haszon felmérését az egyes betegek esetében.

Forrás: The European Conservative, Vasárnap.hu

Címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre