Svédország leállította az „identitászavarban szenvedő” gyermekek gyógyszerezését

Svédország

A skandináv ország nem azért tiltotta be a kiskorúak hormonkezelését, mert az egészségügyi hatóságok rájöttek, hogy egy ennyi idős gyermek nem tud felelős döntést hozni egy ekkora kérdésben, hanem a súlyos egészségügyi kockázatok miatt. Természetesen az ideális az lett volna, ha a hasonló kezelések lehetősége sem adott, úgy be se kellett volna tiltani őket.

Egy neves svéd kórház orvosai, akik nemi diszfóriában szenvedő gyermekeket kezelnek, bejelentették, hogy többé nem írnak fel nemi hormonokat vagy a pubertást elnyomó gyógyszereket a számukra, írja a The Christian Post.

A Karolinska Egyetemi Kórház közölte, hogy április 1-jétől a 16 évnél fiatalabb fiataloknak nem adnak többé pubertásgátlókat. A kórház a közleményében azt írta, hogy a kísérleti intézkedéseket fokozott ellenőrzés alá vonták az elmúlt hónapokban, a kezelt fiatalkorú betegek növekvő száma miatt.

„Az ilyen kezelések potenciálisan visszafordíthatatlan és káros következményekkel járhatnak, mint például szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, meddőség, fokozott rákkockázat és trombózis. Mindez megnehezíti a kockázat/haszon felmérését az egyes betegek esetében, és még nagyobb kihívássá teszi a kiskorúak és gyámjaik számára, hogy a megfelelő döntést hozzák meg a kezelésekkel kapcsolatban”

– áll a közleményben.

A 16 és 18 év közötti „betegek” továbbra is szedhetnek nemi hormonokat. A kórház közölte, hogy a már pubertásblokkolókat vagy hormonokat szedők esetében gondos és egyénre szabott értékelést végeznek, figyelembe véve az érettségi szintet és beleegyezési képességét.

A svéd politikai álláspont megváltoztatására körülbelül egy évvel azután került sor, miután a svéd egészségügyi hivatal statisztikát bocsátott ki a fiatalkorúak nemi diszfóriájáról. Az adatokból kiderült, hogy 2008 és 2018 között a skandináv országban mintegy 1500 százalékkal nőtt azoknak a 13 és 17 év közötti tizenéves lányoknak az aránya, akiknél nemi diszfóriát diagnosztizáltak.

2019 októberében egy oknyomozó hírműsor kiemelte a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórházat, és bírálta az egészségügyi intézményt, miután ott már 14 éves „transzidentitású” lányokon is kettős masztektómiákat hajtottak végre.

A brit szabályozás is változott

Nemrégiben az Egyesült Királyságban is megváltoztak a fiatalkorúak nemátalakítására vonatkozó szabályozások. A szigetország legfelsőbb bíróságának ítélete szerint a 16 és 18 év közötti fiataloknak bírói jóváhagyással kell rendelkezniük, hogy lehetőségük legyen nemi hormonok szedésére. Az ítélet a pubertásblokkolókkal kapcsolatos orvosi problémákat is említette, és bírálta a klinikát a rossz nyilvántartási gyakorlatuk miatt. Nagy-Britanniában egy felmérés szerint naponta egy fiatalkorú esik át nemátalakító beavatkozáson. Erről itt írtunk részletesebben.

Svédország lépése, hogy leállítja a pubertásblokkolók használatát 16 évesnél fiatalabb fiatalok esetében, a transznemű aktivisták által erősen támogatott úgynevezett „holland protokoll” feladásával jár, amely lehetővé teszi a pubertásblokkolók felírását 12 éves korban, a keresztnemű, azaz a biológiai nemmel ellentétes nemi hormonokét pedig 16 éves korban.

Bár ez az eset sokakban talán azt a benyomást kelti, hogy megjött a svédek esze, a helyzet korántsem ilyen örömteli. Bár a fiatalkorúak védelme egy fontos lépés a normalitás irányába, továbbra is vannak gondok Svédországban. Nemrégen portálunk is beszámolt arról, hogy transzneműek szexuális életét bemutató tájékoztató füzetet adtak 10–12 éves gyerekek kezébe egy svéd iskolában.

Transzneműek szexuális életét bemutató tájékoztató füzetet adtak 10-12 éves gyerekek kezébe

Egy transznemű aktivista is csatlakozott véletlenül J. K. Rowlingék petíciójához

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre