Azbej Tristan: A migráció megelőzése és az életmentés a cél

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Spirit FM Magyarország segít című műsorában elmondta: az életmentés és a migráció megelőzése a cél Maliban. Összesen hét humanitárius projektben támogatják a helyieket a Hungary Helps Programon keresztül.

Az afrikai ország északi részén 2012-ben kirobbant fegyveres konfliktus, valamint az azt követő katonai puccs bizonytalan helyzetet és humanitárius válságot okozott. A forrongás nem vallási alapokon indult, azonban iszlamista csoportok gyorsan átvették a terület irányítását. „Több százezren indultak és indulnak Mali irányából Európába, a migrációs forrásországok közül a TOP10-es listán szerepel” – mondta az államtitkár.

Az ENSZ fejlettség szerinti világranglistáján 189 országból Mali csupán a 184-ik helyen található. A mali társadalom több mint háromnegyede a mélyszegénységi küszöb alatt él. Nincs élelmiszer, az elsivatagosodás és a klímaváltozás hatásai miatt, valamint az az emberek egyötöde nem jut hozzá egészséges ivóvízhez. Azt a fajta fenyegetettséget, veszélyeztetettséget és az életben maradásért vívott küzdelmet, amit a mali emberek jelentős része nap, mint nap megél, azt európai szemmel nehéz megérteni – nyilatkozta az államtitkár.

Hét projekt

A Hungary Helps Programon keresztül Magyarország hét projektet indított Maliban. E projektek egyrészt az egyre romló és egyre kevésbé elérhető oktatást próbálják egy-egy közösségben javítani, illetve a kiszolgáltatott asszonyoknak, nőknek, lányoknak segíteni. Legtöbbször szakképzetlen nőknek segítenek. Olyanoknak akiknek nincs lehetőségük az életben a felemelkedésre. Ezeken kívül a főváros nyomornegyedeiben lévő iskolákat támogatják. Például olyan iskolát, melynek az épülete szinte alkalmatlan volt az oktatásra. A legnagyobb hiány az ivóvíz. Nem ritka esetről van szó: az ország iskoláinak több mint felében nincs ivóvíz. A Hungary Helps program önkéntesei Maliba utazva higiénés- és szakképzéseket tartottak iskolákban. 

Magyarország segít

Magyarország egyszerre járul hozzá– a Magyar Honvédségen keresztül– a biztonság megteremtéséhez, valamint a Hungary Helps programon keresztül a közösségek megmaradásához, szerte a világban.

„Tehát egyrészt meg kell nyerni háborúkat, le kell győzni terroristákat, terroristaszervezeteket, másrészt szíveket kell megnyerni”

– mondta az államtitkár. Kiemelte: a Mali északi részét uraló terrorszervezetek tudatosan ássák alá az oktatást és riasztják a gyermekeket az iskolásba járástól. Azbej Tristan szerint, ha a gyerekeket nem oktatják, nincs esélyük az életben szakmát szerezni, akkor könnyebben radikalizálhatóak.

(SpiritFM/atv.hu)

Kiemelt képünk forrása: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre