A keresztény könnyűzenétől volt hangos Szeged városa

Október 8-tól 10-ig a nyirkosabb őszi idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a Tágas Tér Fesztivál gazdag programkínálatára. Az időjárás ugyan megtizedelhette a résztvevők létszámát, de a bátrak odaadása minden elképzelést felülmúlt. Bebizonyították, hogy Istent minden helyzetben megilleti a dicsőítés. Ugyanezt a lelki attitűdöt erősítették Szegeden a Kovács K. Zoltán Alapítvány régiós keresztény könnyűzenei oktatási programjának meghívott előadói is. A zenei stílus szempontjából mindenképpen egy kiváltképp értékes hétvégét tudhatnak magukénak azok, akik az elmúlt napokban Szegeden jártak.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad már nem először látja vendégül a keresztény könnyűzene képviselőit, hiszen a kilencvenes évek elején éppen Szeged adott otthont minden nyáron a Laudate keresztény könnyűzenei fesztiválnak. Abban az időben sokan csodálkoztak rá a más felekezetű közösségekből érkezett előadókra és énekkarokra. Addig ugyanis nem tudtak, a kommunizmus elszigeteltsége miatt nem tudhattak egymásról a különböző keresztény könnyűzenei csoportok és alkotóművészek.

Állítólag például a Continental Singers idehaza Jubilate néven meghonosított kórusának tagjai azon töprengtek, hogy Sillye Jenő és barátai bizonyosan valamilyen más rejtett úton találkozhattak az amerikai zenei mozgalommal, azért csinálnak valami nagyon hozzájuk hasonlót. Ennek a feltételezésüknek azonban csekély alapja sem létezhetett. Viszont annál inkább felfedezhető volt benne a Szentlélek minden Krisztust követő közösségben végzett ugyanolyan munkája. Az egyházi felekezetek lelki, belső megújulásának új hangjai szólaltak meg a könnyűzenei dalokban.

A Királyt akartam szolgálni, nem a Királynőt – Tornay András a Vasárnapnak

A műfaj azóta sok fejlődésen ment keresztül. Mindez köszönhető természetesen annak is, hogy a hazai előadók sokkal hamarabb és könnyebben érintkezhettek a külföldi contemporary christian music (ccm) nemzetközi képviselőinek munkásságával, amely egyre magasabbra tette az igényesség magyarországi mércéjét is.

Október második hétvégéjén Szegeden, ezen a sok keresztény könnyűzenei emléket őrző városban újra a zenei műfaj értékes darabjai szólalhattak meg a Tágas Tér Fesztivál esőáztatta színpadjain. Gréta, Csiszér László, Malek Andi, az Eucharist és Mező Misi, Szabó Balázs, illetve Bolyki Bali magas színvonalú előadása minden bizonnyal elkényeztette a hazai ccm fanjait.

Malek Andi Soulistic a Tágas Tér Fesztiválon, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, 2021. október 9-én. Fotó: Vasárnap.hu

Ugyanígy sokak érdeklődésére tartott számot a Kovács K. Zoltán Alapítvány keresztény könnyűzenei oktatási programjának szegedi állomása a Dugonics András Piarista Gimnázium dísztermében. A résztvevők töltekezhettek gyakorlati és lelki kincsekkel, amelyek hasznos segítséget nyújthatnak számukra mindennapi, közösségi zenei szolgálataik során.

 

 

Már lehet jelentkezni az első keresztény könnyűzenei felnőttképzésre

A Pengető szeptemberi szakmai napja újra gazdag programmal érkezik

Iratkozzon fel hírlevelünkre