Márki-Zay elhitetné velünk, hogy Jézus baloldali

Máthé Zsuzsa közzétett jegyzetében arra mutat rá, hogy Jézus Krisztus nem szorítható be egyetlen politikai kategóriába sem. Annak ellenére sem, ha ezt akár jobboldali, akár baloldali politikusok előszeretettel megtennék.

Jézus baloldali volt?

Baloldali-e Jézus? – teszi fel a költői kérdést Máthé Zsuzsa jegyzetének felütésében. A szerző Márki-Zay Péter szombati választási gyűlésén tett kijelentésére utal, ugyanis a politikus azt merte kinyilatkoztatni, hogy „Jézus baloldali volt”. És még ha sokkal inkább éreznénk helyénvalóbbnak Jézus „besorolását” a jobboldali vagy a konzervatív pártok mögé, akkor sem lenne helyes az efféle kategorizálás. Hiszen hogyan gyömöszölhetnénk be az abszolút igazat, az el nem múlót, az örök isteni értékeket a miáltalunk kreált, ideig-óráig igaznak tartott skatulyáinkba.

Az egyház katolikus – politikai jelző nélkül

„A mindenható Isten politikai kalodába zárása ugyanakkor nemcsak nem illendő, de teljesen értelmezhetetlen is egy keresztény ember szájából. Jézus földi élete során egyébként maga is határozottan visszautasította, mikor a politikai térbe akarták őt kortársai betolni – akkor is így volt ez, ha közben hitünk szerint valljuk, hogy egyedül Ő az ura nemcsak minden egyes ember életének, de az egész emberiség történelmének is” – emlékeztetett a szerző.

Jézus nem beskatulyázható

Hozzátette: „az örök Isten sosem írható le egyetlen tünékeny emberi kategóriával sem. Különösen nem illő ilyennel próbálkozni pillanatnyi politikai haszonszerzés céljából egy választási kampányban, zavaros értékrendi és világnézeti magyarázkodás okán. Jézust címkézni, akár bal-, akár jobboldalinak vagy bármilyen más politikai csoporthoz tartozónak nevezni a blaszfémia határait súrolja.”

Jézus tanítványai nem csak a jobboldaliak

A jegyzet alapján megállapíthatjuk: az abszolút isteni értékekhez igazítani önmagunkat minden politikai oldalon egyaránt elengedhetetlen feladat, amely hiteles kereszténységünk egyetlen biztos feltétele. Ez a fajta szüntelen igazodás minden bizonnyal megtisztítana bennünket azoktól az elvi-szellemi szinten meghozott kompromisszumainktól, amelyek például egy baloldali Megváltó körvonalazódásához vezetnek.

MZP és a keresztény elvek

Nehéz persze efféle viszonyítási pontot elvárni Márki-Zay Pétertől, amikor ő

a választási győzelemért a minden keresztény számára evidens értékekről már rég lemondott

azzal, hogy összefogott olyanokkal, akik elősegítik az LMBTQ-propagandát és a gender térnyerését, akik magánüggyé zsugorítanák az egyházi életet, megvonva minden ahhoz szükséges támogatást, és akik a mai napig képtelenek szembefordulni a kommunizmusból magukkal hurcolt istentelen szellemi örökségükkel.

A magukat Jézusnál is rangosabbaknak képzelőket a jegyzetvégi idézet teszi méltóképpen helyre: „idézzük inkább magát Jézust, aki elfogatása után, a kihallgatásán ezt mondta Pilátusnak: »Az én királyságom nem e világból való« (Jn 18,36)”.

 

 

Jézus a komcsi, Jézus a libsi

Liberális keresztény? Muti, légyszi!

Baloldali kereszténység márpedig nem létezik

A kiemelt kép forrása. Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre