Jézus a komcsi, Jézus a libsi

A Z!ENEMi legújabb blaszfémisztikus dalának részlete

A Z!ENEMi egy miskolci zenekar. A második albumukról az első megosztott szám videoklipje töri és zúzza össze mindazt, ami a keresztényeknek szent. A vallásgyalázó, keresztényellenes track egyik pillanatról a másikra népszerű lett. Szívem szerint nem népszerűsíteném a blaszfémia harcosait, de a lelkiismeretem azt diktálja, hogy rámutassak az őszinteségbe csomagolt nettó hazugságra.

A sátán mindig hazudik

Az evangéliumban több alkalommal is azt láthatjuk, hogy a démonok, az alvilág sátáni erői megnyilatkozásaikban igazat állítanak Jézus Krisztusról. Ám a figyelmes – leginkább hittel – olvasók észreveszik a hazugság fejedelmének csúsztatásait.

A sátán mindig hazudik. Profin csúsztat. Alig vesszük észre az Isten szeretetétől eltéríteni szándékozó cselvetéseit. Éppen úgy, ahogyan annak idején az édenkertben. Az első emberpárt becsapja a kígyó: összemossa az isteni tiltó parancsot a szabadság kérdésével. Ha nem ehetnek a fa gyümölcséből, bizonyára nem is lehetnek szabadok, vagyis rabságban élnek.

Az ördög eléri, hogy az isteni szabályt összemossa a fejükben a saját személyükkel. Úgy csinál, mintha egy lenne velünk. Azt a látszatot kelti, hogy osztozik a sorsunkban. Istenről pedig elhiteti, hogy egy pöffeszkedő, nagyon menő tuttifrutti, aki semmibe veszi az embert.

A Z!EMEMi és a fonáksága

A Z!EMEMi is felült ennek az alvilági módszernek. Az „A Király” címre hallgató legújabb számuk, amit a napokban osztottak meg, lényegében valós tényeket sorakoztat fel egymás után. (A hitoktatók erősen küzdhetnek a nóta hallatán a bennük megszülető pedagógiai kísértéssel: ha ezt a klipet megmutatom az osztályban, bizonyára trendibben tudok majd Istenről beszélni.)

De semmit sem ér a tények egymásutánja, ha a konklúzió végül hamis képet mutat. Én teljesen megértem, hogy a mindent az őszinteség jegyében alkotó csapat kiakad a keresztények sok esetben szégyellni való életvitelén, és megír egy ilyen fonák üzenetű dalt. Igen, minden embernek, a kereszténynek is van hová igazodnia. De – hogy egy kedves, idős barátomat idézzem – ha leköp a pék, nem eszem többet kenyeret?

„Jézus komcsi, Jézus a libsi, Jézus a hippi, Jézus az emszí, Jézus a zsidó, Jézus a cigány, Jézus a tanár, Jézus a király!”

A jelzők

Menjünk szépen sorban. Komcsi: na, ez a jelző biztosan nem stimmel. Az istenellenes „komcsik” biztosan nem említhetők egy lapon a Messiással. Ellenben emlékezhetünk arra, mekkora pusztítást végeztek a keresztényeket üldözve és az egyház életét megtépázva, akiknek szellemi örökösei közül sokan még mindig ott csücsülnek a parlamenti székekben. Tegyük hozzá: egyre kevesebb hely jut nekik, hála Istennek.

Libsi. Szivárványos pólóval. Na ezt még mindig sokan nem bírják felfogni: nem létezik olyan, hogy liberális kereszténység. Persze baloldali sem. A fogalmak ugyanis kizárják egymást. Tudom, hogy igyekeznének a fene nagy humanizmus révén ezeket összeházasítani, de nem fog nekik sikerülni. Lehetetlen. Tűz és víz.

A hippi jelző – bevallom őszintén – nekem akár bele is férne. Majdnem. Az őszinteség miatt mindenképpen. A mozgalom számos deviáns megnyilvánulása miatt viszont mégsem annyira. Az emszível semmi bajom – magam is music creator volnék.

Zsidó: semmi tévedés. A cigány jelző is nagyon tetszik abban az értelemben, hogy az Isten Fiának tekintete minden embertestvéremben ott rejtőzködő csoda! Jézus mint tanár a tanítói küldetést domborítja ki. A király pedig a legnagyobb igazság, ami a dalban létezik. Mégis az egész egyveleg szándékosan hitelteleníti, az őszinteség jegyében őszintétlen pályára tereli a mondanivalót.

Jézus a Király

Sokaknak be fog jönni ez az aktuális, társadalmat érintő képekkel (a családban az apa férfi, az anya nő stb.) teletűzdelt szám. Sajnos. Tisztában vagyok azzal, hogy Jézus nem szorul védelemre, hiszen ő a világ mindenható Ura: a király! Mégis olyan érzésem van, hogy azzal az istentelen gyalázkodással, amit a dalban a zenekar felvonultat, engem is bántanak, gúnyolnak, üldöznek. A szavak szintjén úgy, mint annak idején Jézust a valóságban. Csak azért mert ő nem a terveik, elképzeléseik szerinti világmegváltó Messiásként érkezett a Földre.

„Jézus az irgalmas, Jézus az igazságos, Jézus az út, Jézus az élet, Jézus az Isten, Jézus az Ember, Jézus a bíró, Jézus a győztes! Amen” – én így ismerem a Királyt.

Gável András

 

 

Tóth Gabi: Tartsátok tiszteletben mások hitét!

Jézus tanítványai nem csak a jobboldaliak

A kiemelt kép forrása: You Tube

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre