Töltsünk időt mindennap Istennel – Csiszér László a Pengető szakmai napján

Csiszér László szerint minden nap meg kell teremtenünk az időt Istennel, hogy kialakuljon bennünk a dicsőítő szív.

„Ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve az távol van tőlem” – ezzel az igeverssel kezdte előadását Csiszér László katolikus dicsőítésvezető a Pengető keresztény könnyűzenei szakmai napján, amelyet a Kovács K. Zoltán Alapítvány rendezett szeptember 25-én Vácott. Az énekes előadásában rámutatott, hogy sajnos még keresztény dicsőítő énekeket is lehet úgy előadni, hogy közben a szívünk nincs Istennel. Csiszér László a jelenlévők figyelmét a dicsőítő szív fontosságára irányította. Kiemelte: a Szentlélek olyan népet épít, amelynek a szíve közel van Istenhez. A szívben születik meg a rajongás Istenért.

Szerelem Istennel

Csiszér László szerint Isten hasonlóképpen írja át az életünket, mint amikor szerelmesek leszünk. Ő berobban az életünkbe az ő szerelmével, miközben őt imádjuk. Ebből aztán imádatok és dicséretek születnek. A Szentlélek az életünk minden helyzetében ébren akarja tartani bennünk a dicsőítő szívet. Akármi is történik velünk, az imádó szívnek újra kell születnie az emberben.

Az imádat és dicsőítés lelkesedése és lendülete az egyesülésből fakad Istennel. Az előadó példaként Jézus példáját hozta fel, aki az evangélium elbeszélése szerint szintén elvonult imádkozni. Annak, aki telve volt erővel és hatalommal, szintén szüksége volt erre a különleges kapcsolatra az Atyával. A Mester az egész éjszakát Isten imádásában töltötte. Jézus a küldetését úgy teljesítette be, hogy eközben szüntelen kapcsolatban volt az Atyával.

Csak én és Ő

Ott születik a dicsőítő szív, amikor bemegyünk a „belső szobába”, ahol nincsenek elvárások és emberek, csak én és ő. Ezek az idők életünk csúcsidőtöltései. Ekkor énekelhetünk Istennek olyan dalokkal, amelyeket éppen hoz a Szentlélek, vagy olvashatunk egy szentírási igét, ízlelgetve benne azt, amit azáltal Isten akar mondani nekünk.

Nem ragaszkodhatunk pusztán egy korábbi lángoló élményünkhöz Istennel. Amikor Jézus elvonul imádkozni, a tanítvány meglátja őt, és arra kéri, tanítsa meg őt és őket, hogy beszélgessenek Istennel. A tanítvány valami olyan csodálatos dolgot fedezett fel Jézus imádkozásában, amit meg akart tanulni. Ezzel azt is elismeri, hogy jóllehet már egy jó ideje Jézussal járt-kelt, mégsem tudja, hogyan lehet imádkozni. A belső szomjúsága hajtja őt, hogy együtt lehessen Istennel.

Kiolthatatlan vágy és mindennapi küzdelem

Ez az igazi kincs – emelte ki Csiszér László –, amely lényegében egy kiolthatatlan vágy: együtt akarok lenni veled, Istenem. Onnantól kezdve egyetlen egy napot sem akarunk majd eltölteni, hogy ne akarnánk bemenni a „Szentek szentjébe” gyönyörködni Jézus arcában. „A legnagyobb küzdelmem minden napomban, hogy ezt a Jézussal tölthető időt meg tudjam harcolni” – vallotta meg előadásában a dicsőítésvezető.

Amint kinyitjuk az e-mailjeinket, rengeteg dolog tárul elénk, hogy mit nem csináltunk még meg. A küzdelem ilyenkor azért folyik, hogy tudjuk inkább Jézust választani, akivel találkozhatunk ott bent, a belső szobánkban – mutatott rá a gitáros-énekes, aki szerint ezt az odaadó szívű dicsőítését Istennek nem lehet megtanulni könyvekből, mert az ember szívének szomjúsága nincsen megírva sehol. Az mindenkinek a személyes kalandja, amelyet napról napra épít bennünk a Szentlélek.

Csiszér László szerint minden nap meg kell teremtenünk az időt Istennel, hogy kialakuljon bennünk a dicsőítő szív.A képre kattintva galéria nyílik!
A lelki GPS is újratervez

Csiszér László szerint mindennap újra kell tudnunk írni a napirendünket, ha egyedül vagyunk, ha házasként élünk, ha van gyermekünk, ha nincs. A belső lelki GPS-nek mindig újra kell tudnia tervezni: „hol van az az időnk, amikor be tudunk menni a belső szobába, hogy szerelmeskedjünk Istennel” – mondta.

Ha tiéd Isten, szükség nincsen

Az előadó úgy látja, ha megtaláljuk ezeket a naponkénti időket, olyanokká válhatunk, hogy ha valaki ránk néz, azt mondja: „ez az ember úgy imádja Istent – meg akarom tanulni”. A magyar társadalmunk számára legyen vonzó a mi dicsőítő életünk! Az életünk békessége egyetlen dologtól függ majd: Jézus Krisztustól. Akkor is, ha éppen fát hasogatnak a hátunkon. Ha Jézus jelen van az életünkben, akkor nincsen hiányunk semmiben. 

 

 

 

Kicsi és nagy, lelkesen táncolt Csiszér Laci dalára

Kuporodjunk előbb Jézus lábaihoz!

Már lehet jelentkezni az első keresztény könnyűzenei felnőttképzésre

Iratkozzon fel hírlevelünkre