Kicsi és nagy, lelkesen táncolt Csiszér Laci dalára

Kicsi és nagy, lelkesen táncolt Csiszér Laci dalára a NEK margitszigeti színpadán.

Még érezzük az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mámorát magunkon. Szívesen elidőznénk még ebben a nem mindennapi, kicsit a hétköznapi fölé emelő állapotban. Isten azonban azonnal arra hív bennünket, hogy a világméretű találkozót magunk mögött hagyva, az ő ritmusára folytassuk vele a közös utunkat. Csiszér László Meghalt helyettem című dala a keresztáldozat és a megváltás titkára irányította a NEK margitszigeti családi napjának soha ekkora létszámban nem látott közönségét. Gyerekek és szülők, kicsik és nagyok dicsérték Istent a zárókoncert dalaival.

Isten magasztalása megmutatkozhat a tetteinkben, énekben vagy akár táncban is. A NEK szombati családi napján a különböző felekezetekhez tartozó dicsőítő zenészek fogtak össze, hogy egy szívvel és egy lélekkel emeljék fel Jézus nevét. Csiszér Laci dalával azért adtak hálát, mert Jézus Krisztus úgy szeretett bennünket, hogy az életét adta értünk.

A Meghalt helyettem című dal egészen újszerű zenei köntösben volt hallható. A country jellegűvé formált éneket igazán autentikussá varázsolta Ferenczi Gyuri szájharmónika játéka. Már csak a bendzsó hiányzott a hangszerelésből, ám az ügyes gitárjáték még ezekért a hiányzó hangokért is kárpótolta a jelenlévőket, akiknek a jelek szerint valóban megdobogtatta a szívét a keresztényi hálaadás.

Csiszér Laci éneke mintegy prófétikusan elővételezte Ferenc pápa másnapi, a Statio Orbis szentmisén megfogalmazott homíliájának alapüzenetét. A kereszt nélkül nincsen életünk Krisztussal. Jézus sarokbaszorítja a tanítványokat, amikor megkérdezi tőlük, hogy kinek tartják őt. Jóllehet ismerték a Mestert, de sokkal inkább csodálták őt. A radikális döntés Jézus mellett még nem vitte el őkat addig, hogy valóban kövessék is a Megváltót.

Puszta jelenlétükkel hatalmas tanúságtételt tettek a Margitszigeten tömegesen összesereglett keresztény, bibliai ihletésű családok. Ők a mindennapjaikban folyamatosan odaáldozzák az életüket, különösen akkor, amikor az Isten által elrendelt életszövetséget annyi irányból próbálják támadni. Kitartásukkal és hűségükkel döntenek Jézus mellett és követik is őt. 

Az Eucharisztia küldetésének csúcspontja a megváltás – emlékezhetünk a Szentatya szavaira, aki felhívta a figyelmünket, hogy ez viszont nem megy a kereszt nélkül. Ennek a valósága leginkább akkor látható meg, amikor a világ logikájával megy szembe az Isten szerinti gondolkodás. A családi napon megjelent családok Jézus útját választották, ezért Jézus barátságát és jelenlétét is megtapasztalják az életükben. 

Isten szeretete és barátsága már akkor megtapasztalható volt az életünkben, amikor még meg sem születtünk. Az Atya az ő Egyszülöttét adta értünk, hogy mindaz, aki őbenne hisz el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Itt a lehetőség, hogy meghozzuk radikális döntésünket Jézus és az ő keresztje mellett.

 

Ezek a zenészek az angyalokkal cimboráltak

Az Eucharisztikus Kongresszus nem ér véget: folyt. köv.

A kiemelt kép forrása: Penyigei László

Iratkozzon fel hírlevelünkre