Aki nem tudja, az az interneten prédikálja

Az a rossz ebben a sok budapesti dugóban, hogy a választópolgárok folyton csak a Wazét bújják, miközben olvasgathatnák Karácsony Gergely friss oktatáspolitikai krédóját is.

Pedig a dolgozatnak már a borítóképe is ígéretes: egyik oldalról Szent-Györgyi Albert és Karácsony Gergely kedves, mosolygós arcát látjuk, egy-egy idézettel a két géniusztól. A másik oldalon egy zord monokróm Orbán Viktor fintorog ránk a létező legelőnytelenebb fotóján, amelynek már egyszeri publikálásáért is életfogytiglan járna egy valamirevaló diktatúrában, nálunk azonban kedvére használhatja fel bármely kampányanyagában az ellenzék tetszőleges politikusa.

Ezt az illusztrációt gondolta megfelelőnek a Nyírtassi Polihisztor írásművéhez, amely szerint a jelenlegi oktatási rendszerből kikerülő polgárok nem tanulják meg a kritikus gondolkodást. Amennyiben mellékelt volna egy kis didaktikus figyelmeztetést, hogy

„lám, ez is milyen tendenciózus kollázs, na ezért fontos a kritikai mérlegelés: Szent-Györgyi és én egy szinten, haha, jó vicc”,

akkor nem is lenne gond, csak hát nem mellékelt. Bírálja a kritikus gondolkodás hiányát, de azért szorgosan igyekszik visszaélni vele, ügyes.

Aztán felütésképpen a főpolgármester rögtön lamentál egy sort az idegen nyelvet beszélők alacsony aránya miatt. Ez valami újfajta pedagógiai iskola lehet, ahol az oktatás-nevelés legjobb módszere nem a példamutatás és az egyéni erőfeszítés, hanem a felelősséglerázás: a kormány a hibás azért, ha egy hátrányos helyzetű csenyétei lurkó nem ugorja meg azt a lécet, amelyet az értelmiségi családba született és egyetemet végzett, szép magasra nőtt miniszterelnökjelölt-jelölt maga is lever. Ha nálam lenne a kasszakulcs, kétségkívül meglépnék egy újabb, érdemi béremelést a pedagógusoknál, hátha akkor valamivel kevesebb nyelvtanárt szipkázna el a versenyszféra (egyáltalán nem biztos), de azért csak meg kell jegyezni, hogy az Eurostat adatai szerint 2007-ben még a magyarok 74,8 százaléka nem beszélt egyetlen idegen nyelven se, 2016-ra viszont ez az arány 57,6 százalékra csökkent. Akárhogy is, de javul a helyzet, a románokat már leköröztük – pedig azért annak, aki eleve Bună searával köszön este, nem túl nagy etvasz egy idegen nyelvű „Buona sera” megértése.

Orbán Viktor számlájára írja továbbá Karácsony Gergely azt is, hogy 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból. Csakhogy egyrészt volt itt bizonyos „átszervezés” még 2010 előtt, amelynek keretében sikerült kipenderíteni a rendszerből bő tízezer tanárt (2007-ben a Gyurcsány-kormány illetékes minisztériuma kifejezetten javasolta a leépített tanerőknek, hogy képezzék át magukat banki szakügyintézőnek vagy idegennyelvű levelezőnek, de a külföldi munkavállaláshoz is adott tippeket előzékenyen), másrészt a tanárhiány Európa-szerte általános. Ez persze rajtunk nem segít, de sajnos tévedés azt hinni, hogy a Fidesz elüldözése esetén máris lelkesen tódulnának az ifjak fizikát tanítani a kisvárdai tankerületbe. Bezzeghollandiában tavaly 55 ezer általános iskolásnak nem jutott osztályfőnök, a középiskolai tanárok bő negyede burnoutban szenved, a nagyvárosi tanárhiányt 30%-ban képesítés nélküliekkel pótolják. Pedig ott nincs gonosz NAT, nincs KLIK, semmi poroszos beütés – s mégis. A kanapén, hómofiszban webfejleszteni sajnos kényelmesebb meló, mint széteső családok magatartászavaros gyerekeivel küszködni reggel nyolctól, ha esik, ha fúj.

Ingyen diplomát, szabad bölcsészeket

A további részekben az unalomig ismert liberális toposzok között (ingyen diplomát mindenkinek, betanított kőművesek helyett szabad bölcsészeket!!) ígéretet kapunk a szegregáció felszámolására is. Ez szinte hiteles is lenne, ha nem épp liberálisék szegregálnának gyerekeket (évi 1,3 milliós tandíj fejében, ó, nyomorgó 99%!) saját iskolákba, gondosan megválogatva, milyen családok sarjai nyerhetnek bebocsátást. Amint azt már egy másik jeles szociológus kifejtette, el kell fogadni „a valóság részeként”, hogy elitkörnyéken, elitiskolában „nyilvánvalóan” nincs kisebbségi osztálytársa a gyereknek – a problémás faluban élő szülő azonban ne merészelje elhordani zseni gyermekét a legközelebbi egyházi iskolába, mert az bűnös kirekesztés. Aki eleve szegregálja magát a polgári zöldövezetbe, annak mintegy jár a békés buborék; aki viszont hajlandó más társadalmi rétegek között építkezni, az lesz szíves nem náciskodni az iskolaválasztásnál, az Egyenlőség ideálja fölé helyezve saját gyermekének érdekeit.

Az állam egyébként (a másik 899 idei köznevelési beruházás mellett) épp a héten adott át Budapesten egy vadonatúj, ingyenes, befogadó alternatív gimnáziumot a maga teljes, offline valóságában, szülői és tanulói igények nyomán. De nem kell aggódni: Tordai Bence már szelfizett is egyet az épület előtt, morcosan szidva az elnyomó iskolarendszert és hergelve a szülőket. Nehogy még a végén valaki rájöjjön: lám, nem hiperpasszív szociológusoktól kell várni a közoktatás felvirágoztatását; simán elég, ha a maga helyén mindenki tesz érte. Akár azzal, hogy felépít egy ingyenes alternatív iskolát, akár pedig azzal, hogy szorgalmasan megtanulja a rá eső egy darab idegen nyelvet.

Francesca Rivafinoli

A szerző korábbi írásai ide kattintva olvashatók.

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre