Karinthy Frigyes és Babits Mihály az idei irodalmi érettségi legnagyobb alakjai, Szophoklész és Ady Endre is „benézett”

A 2024-es érettségi időszak során közel 113 ezer diák vizsgázik. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1146 helyszínen 73 472, emelt szinten 57 helyszínen 2066 vizsgázó tesz érettségit hétfőn.

Az I. feladatlapban középszinten jellemzően egy 800-1000 szavas ismeretterjesztő szöveget, publicisztikai művet vagy ezek részletét kellett elolvasniuk a vizsgázóknak, majd az alapján megoldani a különböző feladatokat.

Az idei tesztben számonkértek memoritereket, korstílusokat és műfajokat is. Feltűnt a feladatlapban Szophoklész Antigoné című tragédiája és Ady Endre is.

Idén a műértelmezésben a vizsgázók Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kapták, az általános témakifejtő esszé témája pedig Babits Mihály.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 9 órakor kezdődött, s 240 percig tart. Vagyis délben, cikkünk publikálásának időpontjában is tart még. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre.

Az Oktatási Hivatal közleménye szerint a magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája szintén 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár, továbbá középszinten a II. feladatlaphoz a tankönyvjegyzékben szereplő irodalmi szöveggyűjtemény (9-12. évf.) A tartalomra, a helyesírásra és az írásképre összesen 100 pont szerezhető mindkét szinten

– ismertette a hivatal.

Tudatták azt is, hogy a magyar mint idegen nyelvből középszinten 90 helyszínen 243 vizsgázó tesz érettségit.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázó gondoskodik.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik – írták a közleményben.

Forrás: eduline.hu, MTI

Címlapkép: Diákok a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a zalaegerszegi Báthory István Technikumban 2024. május 6-án. Fotó: MTI/Katona Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre