Kádár személyi vonata csak külsőleg, a nép számára tűnt puritánnak

Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor. Csak néhányan azok közül a kormányfők közül, akik ha egy-egy alkalommal, de maguk is utaztak Kádár János legendás különvonatán. Péterffy-Cserháti Katalinnal, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum munkatársával a titokzatos szerelvényről, az Ezüstnyílról beszélgettünk.

– A 60-as évek végén Kádár János különvonatot építtetett magának. Mi volt ennek az oka?

– Igen, ahogy beszéltünk róla, amíg Rákosi Mátyás részére egy korábbi szerelvényt alakítottak át, addig a Kádár-vonat Kádár János kérése és kényelme miatt épült meg. Nem arról volt szó, mint a korábbi kormányzati vonatok esetében. Nem egy adott konstrukciót építettek át, hanem egy teljesen új szerelvényt terveztek meg és gyártottak le, mely Kádár János személyes kényelmét volt hivatott kiszolgálni. Így került például sakk- és kártyaszoba is beépítésre a járműbe. A szerelvény belseje egyfajta luxuskörülményeket testesített meg. Olyan bútorok és eszközök voltak benne, amelyek a korban példa nélkülieknek mondhatók. Például volt rajta világrádió, légkondicionálás, de még hangos utastájékoztatás is. Ma már ehhez hozzá vagyunk szokva, de a 60-as évek végén ez Nyugat-Európában is unikális volt. A Kádár-vonatot úgy kell elképzelnünk, mint ma egy repülőgépes utazást: ahol a hangosbemondó elmondja az úti célt, az érkezés időpontját, de még a várható időjárásról is beszámol.

„Kádár-vonat” előfutó motorkocsija (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– Ahogy látszik a felszereléseken az emberarcú szocializmusban a vezetők nem sajnáltak semmit, hogyha a saját kényelmükről volt szó.

– Abszolút! A vonat kívülről eléggé puritánnak néz ki. Ezért a vasutasok egymás között, csak „szürke szamárnak” csúfolták a szerelvényt. Belül azonban valóban a luxus legmagasabb szintjét képviselte. Kormányzati vonatról lévén szó, a konyha – raktárral együtt –, az egyszemélyes zuhanyfülke, a tárgyaló, a kétszemélyes mosdótálas hálófülke sem maradhatott el.

(Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– Míg elődjét a Rákosi-vonatot – a Hargita szerelvényt – a Ganz gyártotta, addig a Kádár-vonatot a Rába Vagon- és Gépgyár. Mi volt a váltás oka?

– Eleinte itt is a nagy gyakorlattal rendelkező Ganz-gyárat kérték fel a szerelvény legyártására, de a külföldi export ellátására hivatkozva ezt visszautasították. A Belügyminisztérium rendelte meg a szerelvényt. Kádár János figyelemmel kísérte a különvonat sorsát. Személyesen többször meg is nézte a gyártás folyamatait. Mellette olyan személyek is feltűntek, mint például Fock Jenő vagy Biszku Béla.

 

– Honnan kapta a szerelvény az Ezüstnyíl megnevezést?

– Az oldalán lévő ezüstszínű díszlécekről. A vonat korában tekintélyes, 120 kilométer per órás sebességre volt képes. Gyorsabb volt, mint a korábbi Turán és Hargita. Évente olyan 5-7 ezer kilométert tett meg vele Kádár János.

– Ha jól tudom Kádár János nem szeretett repülni, ezért értékelődtek fel a vonattal való utazásai.

– Valóban fennmaradtak olyan anekdoták, mely szerint Kádár félt a repüléstől. A Kádár-vonat utolsó mozdonyvezetője, Murárik István visszaemlékezésében leírja, hogy Kádár János többször elmondta neki, hogy ő a vasúton a legnyugodtabb, mert a repülőgép lezuhanhat, a hajó elsüllyedhet, de a vonat mindig a talpán marad…

Mára már megkopott az Ezüstnyíl (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– A 70-es 80-as években azért ez egy furcsa attitűd volt egy felső vezetőtől.

– Meglehetősen, hiszen ekkor már a polgári repülés korszakában voltunk. Magyarország vezetője, Kádár azonban még mindig vonattal utazott külföldre. Kádáron kívül a vonat híresebb utasai közé tartozott Leonyid Brezsnyev, Kim Ir Szen illetve Richard Nixon. Kádár legnyugatibb állomása azonban csak Bécs volt. Közép- és Kelet-Európában, illetve a Balkánon azonban sokfelé eljutott az Ezüstnyíllal. A szerelvény Kádár halála után tovább közlekedett. Utazott rajta többek között Antall József, Horn Gyula, de még Orbán Viktor is.

– Orbán Viktor?

– Igen, egyszer-egyszer. Ma a kormányzati különvonatokra nincs szükség. Személygépjárművel, repülőgéppel utaznak az államfők, kormányfők, kormánytagok.

Az Ezüstnyíl a maga nemében páratlan alkotás volt (Fotó: Szennyes Krisztián, Vasarnap.hu)

– Milyen állapotban vannak a 20. századi emblematikus kormányzati különvonataink?

– Rákosi Mátyás és Kádár János szerelvényei megtekinthetők a Magyar Vasúttörténeti Parkban. A Rákosi-vonat szerelvénye viszonylag jó állapotban van. Kádár János vonata a MÁV Rail Tours járműállományában található, pár évvel ezelőtt Levendula expresszként szállította utasait Budapest és Balatonfüred között, de ezt követően meghibásodott. A nagy kérdés, hogy hogyan is kell felújítani a szerelvényeket. Reprezentatív céllal, egyfajta luxusutazások megtestesítőjeként? Vagy csak egyszerű szobormozdonyként kell megőrizni és bemutatni a közönségnek? A kérdésekre egyenlőre nincs válasz, de a szerelvények felújítása lassan tovább nem lesz halogatható.

 

Tóth Gábor

Mit keresett Rákosi a Hargitán?

Hihetetlen: Horthy étkezőkocsija egy szlovák vasutas nyaralójába volt befalazva

Iratkozzon fel hírlevelünkre