Az oltárnál nőttek fel, az oltárnál a helyük

A FEGE az elmúlt harminc év zenei szolgálatáért adott hálát

A Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes (FEGE) június 12-én tartotta fennállásának 30. évfordulója alkalmából jubileumi, ünnepi nagykoncertjét. Az eredetileg októberre tervezett koncertet a járványhelyzet miatt halasztották a mostani hétvégére. Az ünnepi eseményen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Pákozdi István plébános mondott ünnepi köszöntőt. Az este meghívott előadói – Borka Zsolt és Gável András – közösen adták elő dalaikat a nem kis létszámú kórussal.

Könnyűzenei kórusok missziós küldetéssel

Soltész Miklós ünnepi köszöntőjében rámutatott, hogy az egyház életében voltak mindig olyanok, akik kipótolták az űrt, és továbbvitték a kereszténység hitét. Így lehetünk ma a világban sok-sok százmillióan keresztények. Megemlékezett azokról a papokról, akiknek a szolgálata szükséges volt ahhoz, hogy egy közösség megmaradhasson. A FEGE zenekara azt bizonyítja, hogy akkor is továbbvitték a reményt és az életet énekkel és imádsággal, amikor az élet éppen nehezebb volt – tette hozzá az államtitkár, aki egyúttal megemlítette azokat a jelenlegi állami pályázatokat, amelyek az egyházi könnyűzene fejlődését hivatottak szolgálni. Az idei megpályázható 600 milliós keretre négyszeres túljelentkezés van a pályázatok szintjén, ami a támogatások nagy sikerét és szükségességét mutatja.

Az egyházi ügyekért felelős államtitkár a jelenlévő fiatal és idős korosztályhoz tartozókra utalva kijelentette, hogy a keresztény könnyűzene immár mindenkié, hiszen az idősek ezen nőttek már fel, a gyermekek pedig szintén ebből a zenei stílusból táplálkoznak. Buzdított minden könnyűzenei dicsőítő csoportot, hogy a világban missziós küldetéssel hirdessék Krisztus örömhírét.

A jó keresztény könnyűzene hitvalló és megerősít – Soltész Miklós a Vasárnapnak

Megtalálják a helyüket a liturgiában

Pákozdi István a koncert megnyitójában arról beszélt, hogy harminc év az már majdnem „krisztusi kornak” felel meg. Kiemelte: a felső-krisztina városi gitáros együttes nem az emberek szórakoztatására jött létre, hanem elsősorban Isten tiszteletére. Ez a tisztelet pedig tükröződik a kórus minden fellépésén. „Elsősorban az oltár mellett nőttek föl, és ma is az oltár mellett van a helyük. Megtalálják a helyüket a liturgiában” – tette hozzá a plébános, aki a vasárnapi evangélium jézusi példabeszédét állította párhuzamba a harminc évnyi zenei szolgálattal. Mint mondta: A kezdetben elvetett mustármag csodálatos fává terebélyesedett.

Reményt adnak a felső-krisztinavárosi fiatalok

A több mint két órás zenefolyamban régebbi és újabb számokat is eljátszott a zenei csapat. A koncert egy pontján az elmúlt harminc év korábbi kórustagjai is becsatlakoztak a színvonalas előadásba néhány dal erejéig. A változatosság jegyében sokféle szerzőtől adott elő a nem kis létszámú kórus és zenekar. Egy-egy dal erejéig a vendégekként meghívott keresztény könnyűzenei előadók is közösen énekeltek az ünneplő templomi együttessel.

Vendégekkel közösségben

Borka Zsolttal az Advent című számot adták elő. Az énekes dalszerző megjegyezte, hogy ugyan liturgikus időszak szempontjából talán nem aktuális ez a dal, ám ha arra gondolunk, hogy sokszor mennyire elhatalmasodik a sötétség a világban körülöttünk, akkor igenis alkalmas minden időben meghívnunk az életünkbe a „gyermekarcú Istent”.

Gável András a Végtelen című közösen eljátszott ének előtt Varjú Imre szavaira alapozva aláhúzta, hogy a keresztény könnyűzene otthonra lelt az egyházban. „Azt a zenét, amit Sillye Jenőék játszottak, az életük tette hitelessé” – idézte az éppen aznap vasmisés pap gondolatait. Az Eucharist énekese szerint a mai dicsőítő énekeket a mai előadók hitelesítik az életükkel. Ezért is szép a FEGE harminc évnyi hűséges szolgálata.

Folyt. köv.

Hernády Balázs zenei vezető a remek hangulatú koncert végén megtisztelőnek nevezte, hogy egy ilyen múltú és összetételű csapat élén állhat, ami természetesen sok munkával jár. Az áldozatos zenekarvezetői tevékenységért hálából a kórus tagjai egy a csapat elmúlt harminc évére utaló kifestéssel díszített gitártokot ajándékozott a dicsőítésvezetőnek.

A közönség nagy örömmel fogadta a zenei eseményt. A vastaps egyrészt kifejezte a helyi közösség háláját a zenei szolgálatért, másrészt jó volt már mindenkinek átélni, hogy hosszú idő után végre sokan és együtt dicsérhették Istent, amelyből nagy igényességgel és elszántsággal veszik ki részüket a Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes tagjai is – bízhatunk abban, hogy még legalább harminc éven át.

 

 

A keresztény könnyűzene ünnepe a felső-krisztinavárosi templomban

Dicsérd Istent akár gitáron – még ügyesebben

A kiemelt kép forrása: vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!