A keresztény könnyűzene ünnepe a felső-krisztinavárosi templomban

A Felső-krisztinavárosi Gitáros Együttes (FeGE) június 12-én, most szombaton 18 órai kezdettel tartja a fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi nagykoncertjét. Az eredetileg októberre tervezett koncertet a járványhelyzet halasztották a mostani hétvégére. Az ünnepi eseményen Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár mond ünnepi köszöntőt.

A FeGE jelenlegi tagjai egy rövid ünnepi koncertfilmet készítettek, hogy reménységet öntsenek a közösség elszigetelt, csüggedő tagjainak lelkébe. Most viszont újra együtt ünnepelhet az együttes a plébániai közösségükkel és barátaikkal ezen a kerek évfordulón.

– Minden vasárnap miseszolgálatot látunk el a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János templomban. Ennek során igazi csodákat tapasztalhatunk meg. Jó látnunk az emberek arcán, hogy a zenénk által találkozás jön létre Isten és ember között. Ez a kegyelem ránk is visszahat, nagyon sokat kapunk plébániánk közösségétől, ezért nem szerettünk volna elszakadni tőle a karantén ideje alatt sem – nyilatkozta a Pengetőnek adott korábbi interjújában Hernády Balázs, a FeGE vezető gitárosa.

Reményt adnak a felső-krisztinavárosi fiatalok

A koncerten a saját számaikból, valamint egyéb kedvenc dalaikból álló válogatást tűzik műsorra. A jelenlegi csapatot pár szám erejéig kiegészítik majd az elmúlt három évtized korábbi kórustagjai.  A közönséggel történeteket, visszaemlékezéseket is megosztanak a kezdeti időkből. A koncerten, amelyet az egyházközség Apor Vilmos Közösségi Házában (Budapest XII., Apor Vilmos tér 9.) tartanak, Soltész Miklós mond ünnepi köszöntőt, aki elhivatott támogatója a hazai keresztény könnyűzenének.

Soltész Miklós a Vasárnap.hu konferenciáján: A keresztény könnyűzene fontos

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „fontos a mögöttünk álló ötven évre úgy emlékezni, hogy az »úttörő« dolog volt. Ez a szó jól jellemzi, hogy a kommunizmus alatt kibontakozó műfajnak milyen ellenerőkkel kellett megküzdenie. Olyan újdonságot hozott, amit sem az akkori egyházi vezetés jó része, sem az állami, egyházellenes vezetés először talán nem értett, háttérbe szorított és tiltott.”

A FeGE ünnepi eseményén személyesen is részt lehet venni (maszk viselése mellett), de élőben is követhető lesz.

Gável András

 

 

Az istendicséret híddá lett a generációk között

A popzene az egyházban is jó eszköz – Blanckenstein Miklós a Vasárnapnak

Soltész Miklós: A keresztény könnyűzene nem lehet öncélú

Iratkozzon fel hírlevelünkre