Két kerékkel Isten felé

A 2021-es Laudato Si’ hét alkalmából múlt szombaton kerületi kerékpáros zarándoklatot tartott öt újbudai plébánia hívei. A zarándokkör a Szent Gellért-, a Boldog Meszlényi Zoltán-, a Magyar Szentek-, a Szent Imre-templomot és a Karolina úti Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolnát érintette.

A program célja elsősorban az volt, hogy a járvány miatti közel másfél éves bezártságot megtörve,a katolikus közösségek közötti életet újjáélessze. Továbbá a részt vevő XI. kerületi plébániák hívei megismerjék egymást: az embert, a közösséget, a templomot.

„Egy ilyen közösségépítő zarándoklat végigélését követően egészen meglepő volt ráébredni: mennyire nem ismertük egymást korábban. Áldott élmény volt a tőlünk karnyújtásnyi távolságban élő hívek, közösségek, plébániák felfedezése”– mondta Szabó Eszter Zsuzsanna szervező.

A zarándoklat közös rózsafüzérrel kezdődött és szentmisével zárult, mely méltó keretet és lelki töltetet adott a nem mindennapi programnak. A zarándokokat minden templomnál a plébános vagy más, ott szolgálatot teljesítő egyházi személy fogadta. Akik idegenvezetőket megszégyenítő tudással mutatták be a templomaik történetét.  

Kerékpáros zarándoklat Újbudán (Fotó: Szennyes Krisztián, vasarnap.hu)

A látogatók megtudhatták többek között azt is, hogy mely magyar boldogok arcképei díszítik a Boldog Meszlényi Zoltán-templomot. Valamint, hogy hány magyar szent ereklyéit tartalmazza a Magyar Szentek-templomának csodás ereklyetartója. De az is kiderült az is, hogy a Karolina úti Gyümölcsoltó Boldogasszony-kápolna eredetileg a ciszterci rendház házi kápolnája volt. A kápolna Budapest második világháborús ostroma során vált a hívek számára is nyilvános kápolnává.

A templomoknál tett rövid látogatások végén a zarándokok áldást kaptak, és így folytathatták útjukat. Az áldások pedig meghozták a gyümölcsüket: lelkiekben egyre gazdagabban kerekeztünk tovább.

A templomok végiglátogatását a szervezők a teremtésvédelem jegyében kerékpároktatással kötötték össze. Hitvallásuk szerint a városi, közlekedési célú kerékpározás kellemes és nagyon hatékony módja otthonunk élhetőbbé, egészségesebbé tételéhez. Városban kerékpárral közlekedni olcsó, kiszámítható, környezetbarát, egészséges, de mindenekfelett egyszerűen: csak jó!

„Mindenkinek mindennapos feladata meghallani a Föld és a szegények egyre hangosabb jajkiáltásait, és tenni a környezetünk és közösségeink védelméért” – nyilatkozta a Vasarnap.hu kérdésére a Fenyősi Zoltán, az eseményen részt vevő Laudato Si’ animátor.

A képre kattintva galéria nyílik!

Sokan félnek a forgalomban történő biciklizéstől, ám a szervezők hangsúlyozták a biztonságos kerékpározás könnyen megtanulható. A híveket hivatásos kerékpároktatótól ismerhették meg a biciklizésre vonatkozó KRESZ-szabályokat, a forgalmi szituációk elemzését, illetve azokat az íratlan szabályokról is, melyeket érdemes tudni a biztonságos közlekedéshez. 

„Köszönjük a plébániáknak, hogy a kerékpáros zarándoklatunkat befogadták. Hálásak vagyunk a Szent Gellért-plébánia közösségének és Kelemen Imre atyának a kezdő és záró program befogadásáért és a csodálatos zárómiséért. Bár eredetileg egyszeri alkalomnak szántuk a kerékpáros zarándoklatot, de a résztvevők lelkes visszajelzései alapján már a folytatást tervezzük” – mondta Szabó Eszter Zsuzsanna.

 

Tóth Gábor

Néhány évünk maradt az elszabaduló klímaviszonyok megfékezésére

Süli János: Nem lehet külföldi erőművekre alapozni hazánk ellátásbiztonságát!

Süli János: Nem lehet külföldi erőművekre alapozni hazánk ellátásbiztonságát!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre