A kapitalizmus korrekcióra szorul – zöld HR-szakértő a Vasárnapnak

Környezettudatos vállalatok nélkül nem lehetséges teremtett világunk megóvása. Az ökológiai lábnyomot csökkentő munkahelyek fontosságáról beszélgettünk az új év kezdetén Nemes Gábor zöld HR-szakértővel.

– Az ökológiai megújulás nem képzelhető el a nagy nemzetközi multinacionális cégek együttműködése nélkül. A világ vezető vállalatai mennyire teszik magukévá Ferenc pápa ökológiai megtérésre való felhívását?

– Arról az örömteli hírről számolhatok be, hogy nemrégiben jelentős globális cégek tulajdonosainak és vezetőinek egy csoportja tett látogatást a Vatikánban. A találkozó részleteiről eddig viszonylag keveset lehet tudni, a nemzetközi híradások, a Fortune.com szűkszavú tájékoztatása szerint megalakult a Council for Inclusive Capitalism with the Vatican (A vatikáni „Átfogó Kapitalizmus Üzleti Tanácsa”), személyesen Ferenc pápa és számos globális vállalat vezetőjének a közreműködésével.

Nemes Gábor zöld HR szakértő (Fotó: Merényi Zita)

– Ez nagy lendületet adhat a teremtésvédelem filozófiájának elterjesztéséhez a vállalati szférában?

– Minden bizonnyal ösztönző hatással bír majd. Ötven évvel ezelőtt Milton Friedman még úgy fogalmazott, hogy a cégek egyetlen és kizárólagos feladata a minél nagyobb profitszerzés. Mára már egyértelművé vált, hogy ennek a haszonszerző korszaknak vége kell, hogy legyen, mert több terhelést és a túlfogyasztásból eredendő természeti fosztogatást már nem bír ki a bolygó.

A mostani termelési és fogyasztási trend fenntarthatatlan.

Nem csak arról van szó, hogy tönkretesszük a teremtett világunkat, hanem arról is, hogy a kapitalizmus jelenlegi formája nap mint nap létrehozza azokat az igazságtalanságokat, melyek emberek millióinak életét keserítik meg. Ferenc pápa egyenesen úgy fogalmazott „Az evangélium öröme” kezdetű apostoli buzdításában, hogy „ez a fajta gazdaság öl!” (Evangelii Gaudium 53.) A pápa ezen kijelentését nem csak megfontolnunk kell, hanem át is kell gondolni, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.

– A nagyvállalatok nem fogják veszni hagyni a profitjukat. Hogyan lehet eleget tenni a pápa kérésének?

Mindez eddig nem ismert, de neves üzletemberek csoportja a kapitalizmus rendszerének megújítására tesz kísérletet. Bízzunk benne, hogy ez valóban a változás kezdete. Mindenképpen pozitív, hogy olyan konkrét ígéretek hangoztak el, melyek szerint a tulajdonukban vagy vezetésük alatt álló globális szervezetek mostantól figyelembe veszik Ferenc pápa útmutatásait is és azok alapján megújítják termelési és értékesítési rendszerüket.

Világunknak megújulásra van szüksége, ráadásul nagyon gyorsan.

Mindezt jól mutatják az elmúlt öt év jelentős környezetvédelmi dokumentumai. 2015-ben több globális, az emberiség és a bolygó szempontjából is fontos esemény történt: megjelent a Laudato si’ pápai enciklika Rómában, megszületett az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) keretrendszere New Yorkban, valamint aláírták a párizsi klímamegállapodást. Öt évvel később megjelent a Fratelli tutti enciklika az emberről, mely már a gazdaságot is érinti.

 

– Mi ennek a fő üzenete?

– A lényege, hogy az üzleti szereplőkkel közösen egy felhívást is közzé tettek, mellyel azt kívánják elősegíteni, hogy tevékenységük fókuszába teremtett világunk és a nélkülöző szegények kerüljenek. Megfogalmazták: szükséges, hogy

az üzleti tevékenység szolgálja az egyes ember és magának az emberiségnek az életét.

Ez egy fontos lépés lehet a bolygó megőrzése és az emberi méltóság megóvása tekintetében. Létrehoztak egy új honlapot is, ahol figyelemmel kísérhetőek az elköteleződő cégek. Minden üzleti szereplő és magánszemély egyéni csatlakozására és elköteleződésére lehetőség nyílik.

„Változtatnunk kell,  mert később már nem léphetünk a megoldás útjára.” (Forrás: Pixabay.com)

– Nagy szükség lenne a hazai vállalatok elköteleződésére is.

– Így van, világunk változik és a romló környezeti hatások mindenkit a megoldás keresésére kell, hogy sarkalljanak. Változtatnunk kell,  mert később már nem léphetünk a megoldás útjára. Sokakhoz hasonlóan, én is a szocializmus puha diktatúrájában töltöttem el életem első évtizedeit. 1990-től megismerhettük azt a demokráciát, amiről sokáig csak álmodoztunk. Elmúlt harminc év, a mai kapitalizmus és az arra épülő gazdasági rendszer korrekcióra szorul. A pápai a kezdeményezés ennek a változásnak a megindítását szolgálja.

A magyar tulajdonú cégek regisztrálása is lehetséges a honlapon.

Mi magyarok, idehaza és szerte a nagyvilágban tegyük meg, ami tőlünk telik: csatlakozzunk ehhez a kezdeményezéshez és köteleződjünk el egy élhetőbb környezet és társadalom megszületése érdekében! Tudom, hogy a változások elindítása, elfogadtatása egy cég vezetésével, fáradtságos és időigényes feladat, de itt az ideje, hogy mi se csak a profitot, hanem gyermekeink, unokáink jövőjét is a szemünk előtt tartsuk. Egy munkahelyen számos kérdés felmerülhet a környezettudatos változással kapcsolatban, mint zöld HR specialista örömmel segítek a felmerülő kérdések megválaszolásában. A változás ideje elérkezett, tegyünk eleget ennek!

Tóth Gábor

Befogadhatja-e a politika a teremtésvédelmi tanítást?

A fenntarthatóbb megoldás krízisállóbb is!

A világ zöldpártjai az ördögöt szolgálják – Somogyi Győző a Vasárnapnak

Kiemelt kép: Merényi Zita

Iratkozzon fel hírlevelünkre