Kriminálpszichológus vizsgálja a 21 éves magyar iszlamistát

Az Iszlám Államra felesküdött, múlt kedden elfogott kecskeméti egyetemista az interneten keresztül radikalizálódhatott.

A Vasarnap.hu is beszámolt arról, hogy múlt hét kedden a Terrorelhárítási Központ (TEK) elfogott egy terrorista merényletek tervezésével gyanúsított 21 éves magyar fiatalt, miután az hűséget esküdött az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezetnek. A fiatalról időközben kiderült, hogy 2018-ban kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Ismerősei szerint semmi nem mutatott arra, hogy veszélyes eszméket vallana. Az interneten azonban kapcsolatba került az ISIS harcosaival, muszlim nevet vett fel, és még az Instagram-profilján is Hüsseyin Ziyad V. néven szerepelt.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy a V. Kende kapcsolatrendszerét vizsgáló TEK-felderítők és ügyészségi nyomozók mellett a kriminálpszichológusra is komoly feladat vár. A szakembernek meg kell állapítania, hogyan jutott odáig, hogy öngyilkos merényletre is hajlandónak mutatkozzon.

A kriminálpszichológusnak ehhez úgynevezett mélyinterjúkat kell készítenie a letartóztatásban lévő, terrorcselekmények előkészületével gyanúsított V. Kendével. Nem zárható ki, hogy az alsóbb iskolái során érte olyan trauma, hogy a pandémia alatti távoktatás mögé bújva laptopján előbb iszlamista ismeretterjesztő oldalakat, hírközlési csatornákat, majd egyre radikálisabb közösségeket, szervezeteket keresett és talált.

Az interneten keresztül radikalizálódhatott

A közösségi oldalait vizsgálva árulkodó jelei vannak a radikalizálódásnak. A Facebook-oldalát elemezve láthatjuk, huszonegy iszlamista szervezetet, honlapot, közösséget kedvel. A kibernyomozók nyilvánvalóan meg fogják állapítani a házkutatáskor lefoglalt, V. Kende által használt laptopon és okostelefonon kezdeményezett levelezések, üzenetek pontos hálóját, hogy kivel, mikor csevegett a világhálón. Az is ki fog derülni, hogy az általa kedvelt iszlamista tartalmakra külön rákeresett-e a világhálón, és hogy az adott szervezettel mikor vette fel a kapcsolatot.

Arról is megjelentek hírek, hogy a Muszlim Ifjúsági Társaság nevű közösséggel is kapcsolatba hozható volt a szélsőséges eszméket valló fiatal. A társaság azonban cáfolta ezeket a híreszteléseket. Mint a Facebookon megjelent közleményükben írják,

„mélységesen elítélünk mindennemű terrorcselekményt, és gratulálunk a TEK-nek, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy béke legyen Magyarországon és a világban. V. Kende nem volt tagja a közösségünknek, soha egyetlen programon sem jelent meg, és egyikünk sem ismerte őt. Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető”.

FRISSÍTVE – Robbantásra készült egy terrorista Magyarországon

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre