Még a laposüvegre is rákerült: Nem, nem soha!

Március 5-én a Néprajzi Múzeum napján lesz elérhető a Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény, a trianoni tematikához kapcsolódó múzeumi anyagokat feltáró és közreadó internetes adatbázis, melynek segítségével a hivatalos emlékezés formái mellett immár a privát emlékezés tárgyai is megismerhetők.

A hagyomány szerint a múzeum minden évben felidézi Xantus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xantus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum néprajzi osztályát, amellyel megteremtette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba a nagyszabású költözés és a járványhelyzet miatt idén nincs lehetőség közönségprogramokon bepillantani, így a Néprajzi Múzeum az ünnepi dátumhoz kapcsolódva online formában kínál tartalmakat. A múzeum továbbra is arra törekszik, hogy a költözéssel párhuzamosan korszerű tudományos eredményeit minél szélesebb körben ismertté tegye a 2022-es megnyitásig.

A múzeum napján mutatkozik be a Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény, mely a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, illetve a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudásbázisára építve vállalkozott a trianoni békediktátum tárgyi emlékezetének hiteles bemutatására.

(Forrás: Néprajzi Múzeum)

A virtuális felület helyet biztosít a tematikához kapcsolódó tanulmányok számára is: az online gyűjtemény részét képezik azok a publikációk, amelyek értelmezik a bemutatott tárgyi-dokumentum örökséget. Jelenleg 330 tárgy, dokumentum és fénykép található az online gyűjteményben, amely szabadon bővíthető és kiegészíthető. A bárki számára elérhető adatbázis egyik legfőbb előnye, hogy a látogatók különböző keresési feltételek szerint kutathatják a gyűjteményt. A felület struktúrája nyitott, és készen áll az új partnerek fogadására, valamint további elemek későbbi integrálására.

(Forrás: Néprajzi Múzeum)

 

Forrás: Néprajzi Múzeum

Trianon nem csupán az első világháború következménye! – Andrásfalvy Bertalan a Vasárnapnak

Budapest elveszett tetődíszei XV.

Kiemelt képünk forrása: Néprajzi Múzeum

Iratkozzon fel hírlevelünkre