Retusált valóság a közösségi médiában

Az internet, a közösségi média mindennapos használata számtalan lehetőséget rejt magában, azonban sokszor megfeledkezünk arról, hogy nem minden az, aminek látszik, és nem szabad mindent elhinnünk, amit az interneten, a közösségi médiában látunk.

Manapság már nemcsak a valós életben, hanem az online térben is próbálunk megfelelni másoknak, eleget tenni az elvárásoknak. Ezt csak még jobban megnehezíti, hogy a közösségi oldalak tele vannak tökéletesebbnél tökéletesebb életekkel, illetve olyan személyekkel, akik csak az életük pozitív oldalát osztják meg, mindig tökéletesen néznek ki, tökéletes fényképeket készítenek, tökéletes helyeken. Éppen ezért nehéz megkülönböztetni a közösségi oldalak világát és a valós életet, továbbá azt, hogy a valós élet nem arról szól, hogy minden mindig tökéletes körülöttünk. Emiatt

hamis világkép alakulhat ki bennünk, melynek következtében azt gondolhatnánk, hogy a mi életünk nem elég jó a többiekéhez képest.

A kutatók szerint a jelenség hátterében a társas összehasonlításnak van fokozott szerepe. Mindenki igyekszik a lehető legvonzóbb képet festeni önmagáról a közösségi médiában. Még ha el is tekintünk a Photoshoppal és filterekkel feljavított képektől, ez a tendencia akkor is csak a valóság egyik oldalát mutatja be. Másokból a legelőnyösebb pillanatokat látjuk, kimarad az álmos, nyűgős, vagy egyszerűen fáradt arc, ami a tükörből viszont gyakran visszanéz ránk. Ez pedig könnyen hamis és torz testképideálhoz vezethet. A tökéletesen beállított képek és „életek” erősen ronthatják az önbizalmunkat, az általános testképideálunkat és a saját testünkhöz, valamint énképünkhöz való viszonyunkat.

Ezt a jelenséget próbálta leképezni egy blogger, aki megpróbálta érzékeltetni, hogyan néznek ki a különféle közösségi oldalakra feltöltött fényképek, és hogy hogyan zajlanak ezek a tevékenységek a valóságban:

(Forrás: Digitális Immunerősítő Kézikönyv)

Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy akármennyire is csábítónak tűnnek a különféle alkalmazások által használható filterek, valamint a Photoshop különféle beállításai, szépítő megoldásai, nem szabad elfelejteni, hogy ha a valóságban személyesen találkozunk valakivel, akkor ezek nem állnak a rendelkezésedre, ezért kár becsapni másokat azzal, hogy megmásítjuk a képeinket.

(Forrás: Digitális Immunerősítő Kézikönyv)

Ne arra törekedjünk, hogy minél tökéletesebb képet lássanak belőlünk mások a közösségi oldalakon! Ne az legyen a célunk, hogy mindig minden pillanatban azt mutassuk be a bejegyzéseinkben, hogy milyen csodás helyeken jártunk, csodás ételeket és italokat fogyasztottunk el, milyen szuper családunk, barátaink vannak, és

ne azt próbáljuk bizonygatni, hogy milyen tökéletes az életünk!

Azt az időt, amit a posztolásra és a kényszeres képkészítésre, megosztásra fordítunk, töltsük inkább a körülöttünk lévőkkel – élvezzük ki a közösen eltöltött idő minden pillanatát!

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban: a közösségi médiában mutatott életek sok esetben csak idealizált, szándékosan a közönség számára generált életek. Az igazi valóság teljesen más!

(Forrás: Digitális Immunerősítő Kézikönyv)

Fecske Gábor László

A szerző további cikkei itt olvashatók.

(Kiemelt képünk forrása: getcloudapp.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre