„Amikor lehetőségük van rá, hogy segítsenek, akkor megteszik”

„Azzal, hogy az Európai Unió formálisan is megtagadta a kontinens keresztény gyökereit, ideológiai nemet mondott arra, hogy megsegítse azokat az Európán kívül élő keresztényeket, akiket vallásuk miatt üldöznek. Pedig ismert, hogy mára a kereszténység a legüldözöttebb vallás”– fogalmazott Földi-Kovács Andrea. A HírTV Credo című műsorának műsorvezetője a Hungary Helps által létrehozott ösztöndíjprogram segítségével nálunk tanuló, frissen végzett diákokkal beszélgetett a szeptember 10-i adásban.

A Hungary Helps nemcsak helyben segít a rászorulóknak, hanem képzési ösztöndíjat biztosít azok számára, akik később hazájukba visszatérve saját keresztény közösségüket erősíthetik. Az első huszonegy diák mostanában végzett magyarországi tanulmányaival – közülük hárman beszélgettek a Credo stúdiójában.

A szír Sarah Nemeh elmondása szerint nagyon sokféle inzultus érheti a keresztényeket Szíriában. Az országban élő keresztények száma 10% alá zuhant a korábbi évekhez képest. Az évek során több mint egymillió keresztény vándorolt el Szíriából…

Yahaya Ishaya egy körülbelül százezres lélekszámú nigériai keresztény közösségből érkezett Magyarországra. Hazájában a keresztény emberek szinte soha nem érezhetik magukat biztonságban, nyíltan szinte egyáltalán nem is gyakorolhatják a vallásukat; félve mennek el a templomba, hiszen a Boko Haram terroristái bármikor rajtuk üthetnek.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, miszerint van-e olyan erő, amely felveszi a harcot a Boko Harammal szemben, és megvédi ezeket a keresztény közösségeket, Ishaya azt válaszolta: az állam, illetve a hadsereg nem igazán tesz semmit.

„Amikor támadás van, akkor utána néha eljönnek a rendfenntartó erők, 20-30 perccel később, de addigra a Boko Haram már megtette azt, amit meg akart tenni”

– közölte Ishaya.

Steven Nashwan Butrus Irakból érkezett hazánkba. Elmondása szerint a 2007-től egészen 2017-ig tartó, nyílt keresztényüldözés során a helyi közösségeknek nagyon sokféle nehézséggel kellett szembenézniük, mivel az Iszlám Állam gyakorlatilag minden egyes kereszténytől meg akarta tisztítani a térséget.

Butrus tanulmányai teljesen ellehetetlenültek a háború miatt – a Magyarországon kapott tanulási lehetőség az életét mentette meg, hiszen – mint fogalmazott – csak ily módon érheti el a céljait az életben; jelenleg gépészmérnöknek tanul. Magyarországról szólva kiemelte:

„Irakban nincsen szabadság. A szabadság elveszett. Itt viszont nincs különbség az emberek között, nincs különbségtétel közöttük, és minden a jog uralma alatt, a jogállamiság szerint működik. Ez az, amit én nagyon szeretek. Hiszen ahhoz, hogy az álmaimat megvalósítsam, ilyen életet kell élni”

„Köszönetet kell mondanom a magyar kormánynak, a magyar közösségeknek, a magyar társadalomnak azért a kedvességért és azért az emberségért, amelyet mutatnak, hiszen amikor lehetőségük van arra, hogy segítsenek valakinek, akkor megteszik. Ez tényleg bizonyítja azt, hogy itt kedvesség és humanitás van a társadalomban”– fejezte ki háláját Yahaya Ishaya, majd hozzátette: „Tényleg abban reménykedem, hogy ez a program folytatódni fog, hiszen nagyon sok életet érint ez. Nemssak a mi életünket, akik itt diákok vagyunk, de az otthoni barátaink életére is kihat ez. Ez egy óriási előrelépés számunkra és a közösségeink számára is.”

A teljes beszélgetést itt megtekinthetik:

Kiemelt képünk forrása a YouTube/HírTV.

Iratkozzon fel hírlevelünkre