A kínai keresztények az internetre vitték az istentiszteletet

Ha már élőben nem tudnak eljutni, az online térben igyekeznek pótolni lelkük szükségleteit.

Nem újdonság az emberiség történetében, hogy valamit kitalálnak, aztán végül mégsem arra, vagy mégsem csak arra a célra használják, mint amire kifejlesztették. Ilyen az internet például, az atomkutatásról meg inkább ne is beszéljünk.

Kínában egy lelkipásztor, bizonyos Li testvér – a persecution.org jelentése szerint – az egész koronavírus-ügyet, mint az újabb és újabb lelkek megmentésére felszólító körülményt dolgozza fel – és ennek megfelelően cselekszik. 

A Fuman és a Qingsham gyülekezetek (protestáns kisegyházak) rendszeresen közvetítik online istentiszteleteiket. A rendszert azok számára építették ki, akik túlságosan messze laknak a templomtól, vagy akik valamilyen egyéb okból képtelenek eljutni oda.

A gyülekezetek számára adást sugározó, sőt chat-felületet is biztosító egyházaknak a rendszer kapóra jött a karanténok, elzárások és az általános pánikhangulat idején.

A történet utóhatásai azonban nem maradtak hullámok nélkül. Mivel nem a katolikus anyaszentegyház tevékenységéről van szó, Li testvér kiemelte, hogy különös nehézséget okoz az a hívek körében, hogy a különböző teológiák és bibliamagyarázatok közt jelentős eltérések és ebből fakadóan nézeteltérések mutatkoznak, és míg egy hitében felnőtt keresztény tud józanul szelektálni, az újonnan érkezetteket ez fokozottan kiteheti eretnek tanítások befolyásainak.

Mindazonáltal a Fuman és a Qingsham egyházak munkássága hétről hétre több ezer emberhez viszi el az evangéliumot.

 

Kiemelt képünk forrása az AsiaNews.

Iratkozzon fel hírlevelünkre