Gyújtsd fel a helyi templomot! – üzeni az új budai étterem tulaja

A We Love Budapest hírportál gasztro rovata a napokban hírt adott egy újonnan megnyílt étteremről, ami véleményük szerint végleg újraértelmezi a rég meghaladott monarchiás időket, ama békebeli budai kiskocsmák, a kockás abroszos, árnyas óbudai kertvendéglők hangulatát, amelyek régen afféle vagabund vendéglátóhelyek voltak, s ahol a „polgárság kedvére huncutkodhatott, az itallap korrekt, az ételek pedig olcsók, egyszerűek, laktatóak és minőségiek voltak”.

Ez az új étterem szándéka szerint eme felsrófolt „vagabundságot” hozta új szintre – ahogy Nyúzó Imre tulajdonos-séf, a Garden of Eden black rock zenekar rajongói szerint, ama „haldokló bálnahangú” egykori énekese is megfogalmazta –, „egész nap üvölt a rockzene, miközben korrekt italok és bisztrós fogások várják a vendégeket”, ez egy amolyan „szimpla kocsma, bitang jó rockzenével és annál is jobb ételekkel”. A falakon Lemmy, a The Cure vagy a Guns N’ Roses tagjai néznek vissza az idetévedőkre.

Az örvendetesen bővülő budapesti gasztropaletta eme új színfoltjának kellős közepén – a reklámfotók tanúsága szerint – maga a büszke, mosolygós és elégedett tulaj látható egy „Burn your local church” feliratú pólóban, ami nagyjából annyit tesz: „Égesd fel a helyi templomodat!”. (A tulaj önmagán hordott ezen kinyilatkoztatása alatt egyébként jól felismerhetően egy keresztény templom sziluettje látható.)

A véleménynyilvánítás szabadságát tipró, s a kereszténykurzus terhei alatt nyögő ország újonnan megnyitott éttermének netes reklámanyagából úgy tűnik, hogy a jámbor vendég ízletes ételei mellé simán kap egy kis rombolásra felszólító üzenetet is, ami nyilvánvalóan a hazai NGO-knak semmiféle érzékenységét sem irritálhatja, hiszen 

az csak a keresztény templomok felgyújtására szólít fel.

A közeli templomok felégetésére történő közvetlen felszólítás – nem kétséges – mind hazánkban, mind nemzetközileg a liberális demokráciák nagy vívmányának köszönhetően legitim vélemény-nyilvánítás lehet. Erről tényleg bárki meggyőződhet, aki az egyik legnagyobb nemzetközi internetes áruház kínálatában szeretne egy ilyen tematikájú pólót vásárolni, annak csak annyit kell beütnie a keresőbe: „Burn your local church site:legnagyobbnetesáruház.com”.

E vásárlási tervre azonnal, különféle dizájnnal, sokféle kényes ízlésnek megfelelő találatot ad ki a kereső, mint például ezt a fenti képet is.

Az a kedves olvasó, akinek azon botor ötlete támadna, hogy más vallásúak templomait kívánná (totálisan helytelen módon) lángokban látni, s ezt meg is szeretné a pólóján hirdetni, ő nagyon helyesen hiába keresgél, hiszen ugyanezen áruház kínálatában arra a keresésre: „Burn your local mosque site:legnagyobbnetesáruház.com” illetve „Burn your local synagogue site:legnagyobbnetesáruház.com” semmiféle találatra nem lelhet. Úgy tűnik, nem vonatkoznak egységes normák arra, hogy mely közeli szent helyek égethetőek el és melyek nem, illetve talán nem egyformán kelendőek a terrorpólók manapság, így csak azok kaphatóak, amelyeknek e modern időkben jó piaca van… 

További kérdés is joggal felvetődhet még e sorok olvasóiban: a „Burn your local church”  vajon üres vagy hívekkel teli templomra értendő-e, mert mindkettőre mind a történelem, mind a jelenkor már rendkívül sok példával szolgált. A pólót viselő mosolygós étteremtulajdonos e téren kétségek között hagyta a potenciális étteremlátogatót, így annak önmagától kell majd eligazodnia e kérdésben.

Tarkovszkij Andrej Rubljova azonban némiképp segít a vendégeknek, hogy milyen egy filmklasszikus által szakszerűen ábrázolt, hívekkel együtt felgyújtott keresztény templom egy amolyan alaposan végzett „Burn your local church” után:

Mivel a külföldi hírszerkesztőségek fotó- és filmarchívumából való közlések igen költségesek, és tartalmuk számunkra sajtóetikailag sem megengedhető, ezért a napjainkban felgyújtott local church-ökről és elevenen elégő keresztényekről szóló sajtófotókat nem tudjuk a mosolygós Nyúzó Imre tulajdonos-séfnek és vendégeinek megmutatni. (Azért érdemes olvasgatniuk a keresztényüldözés mindennapi valóságát bemutató S4C-rovatunkat – a szerk.)

Ezért arra kérjük őt, hogy bátran keressen rá e XXI. századi dokumentumokra, majd merengjen el kissé a pólóján hordott gondolatról, amelyről, úgy véljük, hogy megint nem más, mint ama miköztünk őspatkány által terjesztett kórok egyike (ugye: a meg nem gondolt gondolat), ami köztudottan oly könnyen emberből emberbe szalad, s egy étteremben mily’ visszatetszően hangzó módon: mindenbe „belezabál, amit kifőztünk”…

 

 

Az újonnan megnyílt étterem tulajdonosának pólóján díszelgő felirat egyébként egy 2008-as black rock szám címe, amely tán egy méltán elfeledett, Kolostor Megszentségtelenítése zenekar (Monastery Desecration) „Heszperosz Betlehem felett” című lemezének egyik, „Égesd fel a helyi templomodat!” (Burn Your Local Church) című kompozíciója. Ez a zenemű  egykor olyan slágerek mellett tűnt fel a lemezen, mint az „Antikrisztianizáció”, „A sátán szerzetesei”, „Az istenkáromlás temploma”

Frissítés, 2020.01.10., 14:56: A We Love Budapest portál előbb a ruhadarab teljes feliratát bemutató fényképet távolította el (nagyon helyesen) a cikkből, majd azokat a felvételeket is, amelyek részben láttatták a botrányos üzenetet. A szerkesztőség reakcióját nagyra értékeljük. Mindazonáltal úgy gondoljuk, cikkünk helyesen hívja fel a figyelmet az üzletember botrányos magatartására. 

 

Nyitóképünkön a Megváltó Krisztus Székesegyház kommunisták által való 1931-es felrobbantása, Moszkva, Oroszország. Egy jelentős történelmi illusztrációja annak, miképpen is ég egy helyi keresztény templom. Forrás: Wikipedia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre