Szivárványos Madonna

Minden évben augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepére több mint százezren érkeznek Czestochowába a Fekete Madonnához, amely a lengyelek számára egyházi és nemzeti jelkép is egyben. Az 1970-es években megszerveződő, Lech Wałęsa vezette Szolidaritás mozgalom egyik szimbólumává vált. Ezek után talán senki nem csodálkozhat azon, amikor augusztus 10-én Płockban demonstráló LMBTQ+ szimpatizánsok a Fekete Madonna tiszteletét a földbe döngölve szivárványossá festették a csodás kegykép hátterében látható dicsfények eredetileg aranyló színét. Tiltakozásul egyszer csak a felvonulók elé kilépett egy Jakub Baryła nevű, tizenöt éves fiú, kezében magasra emelt kereszttel, és úgy próbálta megállítani a menetet. Szalai Attila cikkét szemlézzük.

Jakub Baryła a felvonulókkal szemben tartja a keresztet. Fotó: wpolityce.pl

Szalai Attila a Magyar Hírlapban megjelent cikkében emlékeztet a történelmi párhuzamra: az 1920. augusztus 15-én lezajlott varsói csatában, az ütközet fordulópontján a mindössze huszonhét éves Ignacy Jan Skorupka atya égnek emelt feszülettel öntött lelket a lengyelekbe. Percekkel később hősi halált halt, de a roham végül győzedelmeskedett, tönkreverve Tuhacsevszkij elbizakodott vörös hordáját.

A minap Płockban a fiatal Jakub Baryła nem akart mást, mindössze drámai gesztussal jelezni, hogy az már valóban felháborító, ahogyan a Fekete Madonna képmását meggyalázza a teljes szabadosság híveinek hada. – Azért vagyok itt, hogy védelmezzem katolikus hitemet. Elvihetnek, ha akarnak – mondta a rendőröknek, akik el is vitték a helyszínről.

15 years Old boy defends his Faith confronting the Modern World

Posted by Reconquista Catholica: The Crusader Age on Sunday, 11 August 2019

A szimbolikus tettre reagáló média úgy vélte, hogy a hitvalló fiatal saját politikai karrierjét kívánta megalapozni, amit Jakub teljes mértékben cáfolt, kijelentve: – Senki sem biztatott erre a fellépésre, pusztán a hitem méltóságának védelme.

Baryłának azonnal rajongói oldala keletkezett a Facebookon, de nem sokáig lehetett belépni rá: a közösségi háló éber cenzorai „gyűlöletbeszéd” címén menten letiltották a hozzáférést.

A teljes írás itt olvasható.

Forrás: MH; Kiemelt fotó: natemat.pl

Iratkozzon fel hírlevelünkre