Semjén: A kereszténység létezhetne Európa nélkül, de Európa nem létezhet kereszténység nélkül

Hol a liberálisok, hol a bolsevikok, hol ezek '68-as kiadásai próbálják meg kilúgozni Európából a kereszténységet - mondta a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes – aki új könyve megjelenésének apropóján adott interjút – kifejtette: az iszlám is azért tud benyomulni Európába, mint kés a vajba, mert itt nem egy ellenállással találkozik, hanem egy vákuummal.

Politikusként a legfontosabb feladatának érzi a nemzet közjogi egyesítését, valamint az egyházak társadalmi jelenlétével összefüggő kérdések rendezését – mondta a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes a nemzetpolitika tekintetében fontos eredménynek tartja, hogy 2010 óta 1 millió 100 ezer új magyar állampolgárt honosítottak, tehát a nemzet közjogi egyesítése a gyakorlatban is megtörtént. Ehhez persze nélkülözhetetlen volt az a politikai közösség, amihez tartozik: a Fidesz-KDNP szövetséget Magyarország és az Európai Unió története legsikeresebb politikai konstrukciójának nevezte. 

A kereszténydemokráciával kapcsolatban elmondta, hogy az nem egyoldalúság, nem valaminek a leszűkítése.

A kereszténydemokrata értékrendben a személyiség és a közösség értékei eredeti egységben vannak.

A liberalizmus a személy értékeit olyannyira eltorzította, hogy az elszakadt a közösségtől, és eljutott az individualizmusig. Ez nyilvánvalóan egy antropológiai tévedés, hiszen a közösségtől kapjuk a nyelvünket, a kultúránkat, a gondolkodásunkat. A másik oldalon a szocializmus szintén elszakította a személyiséget a természetes közösségektől, így az egy társadalom-gépezet láncszemévé degradálódott, és kollektivizmussá torzult maga a szolidaritás – tette hozzá a KDNP elnöke.

Rámutatott: a kereszténydemokrácia nagy ereje abban van, hogy teljességében tudja látni az embert: a perszonalitás a személyiséget hangsúlyozza a maga természetes kapcsolati hálójában, a szolidaritás pedig a közösség javára ügyel. A kettőt egységbe hozni: ez az, amit a kereszténydemokrácia szubszidiaritásnak nevez, vagyis a kölcsönös kisegítés elvének. 

A kereszténydemokrata pártelnök hozzáfűzte: évszázadok óta liberálisok, bolsevikok, vagy újabban ezek ’68-as kiadásai próbálják a kereszténységet kilúgozni a mindennapokból, a társadalomból és magából Európából. Ez először is történelemhamisítás, hiszen az európai civilizáció per definitionem keresztény alapú civilizáció: a görög kultúrából, a római jogból, az ószövetségi etikából és a germán államszervezésből mint építőkockákból a kereszténység építette fel az európai civilizáció katedrálisát. Semjén Zsolt kijelentette,

a kereszténység létezhetne Európa nélkül, de Európa nem létezhetne kereszténység nélkül.

Az iszlám is azért tud benyomulni Európába, mint kés a vajba, mert itt nem egy ellenállással találkozik, hanem egy vákuummal. Ezért a miniszterelnök-helyettes fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a keresztény civilizáció a mi védelmünket szolgálja, a hagyományos életformánk, a gondolkodásunk, a mentalitásunk, észjárásunk keretrendszerét adja, és aki ezt megtagadja, az végső soron a saját kulturális alapjait tagadja meg. 

Semjén Zsolt az interjú során rámutatott, hogy a magyar miniszterelnök nem pusztán lélekben minden magyar miniszterelnöke, hanem a dolog természetéből eredően az anyaország felelősséget visel minden magyarért, bárhol éljen a földkerekségen. Ebből kifolyólag az új Alaptörvénybe bekerült, hogy Magyarország nemcsak felelősséget érez (ami elég megfoghatatlan dolog), hanem felelősséget visel minden magyarért, a Kárpát-medencében vagy a világ bármely pontján. 

Forrás: kdnp.hu

Fénykép: MTI, Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre