Mi az „Urbi et Orbi” pápai áldás és hogyan részesülhetünk benne?

Az „Urbi et Orbi” szó szerint azt jelenti: „(Róma) városnak és a világnak”, és arra a pápai áldásra utal, amelyet különböző alkalmakkor az egész világra kiterjesztenek.

Ezt a különleges áldást a pápa általában a Szent Péter-bazilika központi homlokzatának erkélyéről adja a katolikus egyház számára fontos dátumokon, általában húsvét vasárnapján és karácsony napján.

Vannak azonban más alkalmak is, amikor a pápa kivételesen megadja ezt, például egy jubileum a zarándokok javára vagy egy új pápa trónra lépése. Ilyen alkalom volt a 2019. március 27-i történelmi áldás is, amelyet Ferenc pápa mondott a Szent Péter téren, hogy a COVID-járvány megszüntetését kérje.

Ezzel a súlyos helyzettel szemben Ferenc pápa egy rendkívüli imapillanatban elnökölt a Vatikánban, Urbi et Orbi áldásban részesítette a plenáris búcsút, hogy imádkozzanak a járvány végéért.

Maga az áldás elsődleges jellemzője, hogy bocsánatot ajánl a már felmentett bűnökért. A kiengesztelődés szentsége által bűneink bocsánatot nyernek, ezzel visszahelyezve minket Isten kegyelmébe. Mindazonáltal a helytelen cselekedeteink által okozott rendetlenség továbbra is szükségessé teszi a jóvátételt és a kárpótlást az úrvacsorában nyújtott vezeklés, a jó cselekedetek és a tisztítótűzben való megtisztulás révén.

Az Urbi et Orbi áldás, valamint a többi plenáris búcsú elengedi a még szükséges jóvátételt és kárpótlást, lehetővé téve számunkra, hogy további késedelem nélkül közvetlenül bejuthassunk a mennybe, feltéve, hogy nem esünk újra bűnbe.

Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb elszakadjunk a bűntől, elmenjünk gyónni, és elfogadjuk az Eucharisztiát, illetve a pápáért is imádkozni kell.

Ferenc pápa húsvétvasárnap (2024. március 31-én) a délelőtt 10 órai szentmise után adja ki az Urbi et Orbi pápai áldást a Szent Péter téren. A Catholic News Agency szerint 2023-ban ezen körülbelül 100 000 ember vett részt.

Forrás: churchpop.com

A címlapképen Ferenc pápa érkezik, hogy elmondja az Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló áldását az üres vatikáni Szent Péter téren 2020. március 27-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Reuters/Yara Nardi

Iratkozzon fel hírlevelünkre